Не дадоха думата на шефа на НЗОК за скъпите лекарства

Заболеваемостта в Перник заради кризата с водата бе въпросът, който депутатът от БСП Десислав Тасков постави на здравния министър Кирил Ананиев по време на изслушването му пред здравната комисия. Ананиев отбеляза, че са взети всички мерки и има възможност за настаняване на пациенти във ВМА и Александровска, ако има належаща ситуация.

Снимки: Денислав Стойчев

Цените на лекарствата постави на фокуса на вниманието на депутатите и министъра, зам. - председателят на парламента д-р Нигяр Джафер. И изрази съжаление, че шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев няма да говори пред здравната комисия. Д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия обаче контрира, че това изслушване е своеобразен блиц контрол на министъра. А не на шефове на други институции.

Частните болници също ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за закупуването на лекарства, както в момента правят държавните и общинските лечебници. Припомняме, че тази своя теза разви министър Кирил Ананиев още в сряда. Неговото ведомство ще подготви законопроект с новите правила в Закона за обществените поръчки, който ще бъде съгласуван и с Министерството на финансите. Повод за спешните поправки бяха изнесените скандални факти от шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев, че частни болници буквално са източвали НЗОК с цени на лекарства, които са до 7 пъти по-високи от офертите към държавните болници. Беше изнесен и пример с лекарството за онкоболни "Пеметрексед", за което 9 болници са плащали с фрапиращ марж в цената – от 129 до 1063 лв. Медикаментът се използва при пациенти с рак на белия дроб.

Здравният министър Кирил Ананиев вече поиска НАП да провери лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства. А от БСП настояха и за проверка от прокуратурата в министерството на здравеопазването, за да се установи как лекарствата поскъпват в пъти към различните лечебни заведения.

Коментари

Задължително поле