„Не изключваме авария“: Чернобил отново започна да тлее

Април 2021 г. Изолиращия сводест саркофаг над блок 4 на АЕЦ „Чернобил“, унищожен в резултат на аварията.

 

В четвърти блок пак са започнали ядрени реакции

Под разрушения реактор на атомната електроцентрала в Чернобил отново започнаха ядрени реакции. Вече четвърта година експертите отчитат увеличение на потока от неутрони, а в някои помещения техният брой се е удвоил. Не е изключено да има нова авария.

В четвърти блок на атомната електроцентрала в Чернобил, 35 години след аварията, отново бяха регистрирани признаци на реакции на деленето на радиоактивното гориво. Това се посочва в материал, публикуван в научното списание Science. В момента украинските експерти се опитват да определят дали тези реакции ще угаснат сами или ще изискват незабавни действия за предотвратяването на нова авария. „Това е като въглищата, които тлеят в барбекюто“, казва Нийл Хаят, учен по ядрените материали от университета в Шефилд.

Миналата седмица Анатолий Дорошенко от Киевския институт за проблемите по безопасността на АЕЦ заяви, че специалните сензори са започнали да регистрират нарастване на потока от неутрони, излъчван от едно от недостъпните помещения под разрушената реакторна зала през 1986 г. Той направи това изявление по време на преговорите за демонтиране на повредения реактор. „Има много неопределености, - добави физикът Максим Савелев от същия институт. - Но не можем да изключим възможността за авария." Според Савелеев бавно се увеличава броят на неутроните и специалистите имат няколко години, за да разберат как да разрешат този проблем.

Според Хаят, проблемът и неговото решение представляват интерес за японски колеги, които се борят с последствията от аварията в АЕЦ във Фукушима, станала преди 10 години. "Там има същата степен на опасност", каза той.

В резултат на инцидента на 26 април 1986 г. уран, графитни пръти и пясък, изсипани в реактора, са разтопени и са изтекли в помещенията под реакторната зала, образували са така наречения кориум, материал, в който има гориво, съдържащ до 95% уран.

Въпреки това, стоманобетонният саркофаг, построен през есента на 1986 г., не пречи на проникването на дъждовната вода в обекта, който задържа потока от неутрони, като по този начин увеличава вероятността от делене на ядрата на урана. Затова силните дъждове понякога причиняват увеличаване на броя на неутроните.

През 2016 г. с участието на много страни по света над саркофага беше изградено ново съоръжение. Новото безопасно затворено помещение на стойност €1,5 млрд. не позволява на дъждовната вода да попада в реактора, в резултат на което потокът от неутрони се стабилизира и дори започва да се снижава.

През последните години обаче в някои помещения под реактора, показанията започнаха да се увеличават. Това се наблюдава например в помещението за оборудване 305/2, където потока от неутрони почти се е удвоил през последните 4 години, където има много тонове кориум под развалините на строителните конструкции.

Симулациите, проведени от специалисти от Киевския институт за проблемите по безопасността на АЕЦ, показват, че изсъхването на радиоактивното гориво води до повече, а не до по-малко неутронни рикошети, които ускоряват ядреното делене. „Това са правдоподобни и убедителни данни. Единственото нещо, което е неясно, е какъв е механизма на всичко това”, уточнява Хаят.

Според него, тази заплаха не бива да се подценява, тъй като изчезващата от помещенията вода води до „неконтролирано отделяне на енергия“. Според Савелеев, не трябва да се очаква повторение на аварията през 1986 г., но евентуалното ускоряване на ядреното делене може да повреди нестабилните части на саркофага и да напълни този заслон с радиоактивен прах. Експерти смятат, че едно от възможните решения може да бъде създаването на робот, способен да работи в условията на висока радиация в помещението 305/2. Там той можеше да пробие дупки в разтопения кориум и да инсталира в тях цилиндри с бор, които да абсорбират неутроните. Междувременно институтът възнамерява да продължи да наблюдава две други помещения, в които се намира критично количество кориум.

Изграждането на втория саркофаг започва през 2007 година. Предвиждаше се това да бъде подвижна арка, която да покрива реактора заедно със стария саркофаг, след което да бъде възможно нейното демонтиране, деактивиране и погребване на останките от енергийния блок. Първоначално проектът трябваше да бъде завършен до 2012/13 г., но крайният срок се измести заради финансови проблеми.

Новият саркофаг, наречен „Нов безопасен конфайнмент“ (от англ. confinement - „ограничение“), се превърна в най-голямата наземна мобилна структура.

Срокът на експлоатация на новия заслон се оценява на 100 години. Параметрите му са: дължина 165 м, височина 110 м, широчина 257 м. Конструкцията тежи 36 200 тона. В строителството са били ангажирани около 3000 работници.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения