Не, Меркел не се отказва. Накъде тръгва Германия?

Едно е ясно: ако се стигне до нови избори, канцлерката е готова да се кандидатира отново

Всеки, който след провала на сондажите за съставяне на така наречената „коалиция Ямайка“ е очаквал да види една угрижена и съсипана Ангела Меркел, сигурно е разочарован. Вчера вечерта германската канцлерка излезе уверено пред медиите и в интервю за ZDF заяви, че лично тя не е допуснала грешки в коалиционните преговори с ХСС, СвДП и Зелените. „Направих каквото можах. И повтарям, че наистина бяхме доста напреднали“, изтъкна тя.

Затова и - логично - Меркел не мисли за оставка. „Не съм се замисляла за подобна крачка. Сега Германия се нуждае от стабилност“, каза тя. Тази ситуация обаче е напълно нова за опитната правителствена ръководителка: в предишните си три управленски мандата тя без особено усилие успя да състави работещо правителство - два пъти със социалдемократите и веднъж със свободните демократи. Сега обаче, вече осем седмици след изборите, страната все още няма правителство, а настроението в Берлин е като пред потоп.

Не може да се отрече, че Меркел умее да изработва компромиси, само че този път не помогнаха нито умението й да преговаря, нито волята й да управлява Германия още четири години.

„Нека партиите да преосмислят поведението си“

„По-добре е да не си в управлението, околкото да управляваш грешно“ - с тези думи шефът на либералите Кристиан Линднер оттегли партията си от сондажите. А това, че той прочете изявлението си от напечатан предварително текст, се тълкува като знак, че прекъсването на четириседмичните преговори не е било спонтанно решение.

Този удар под кръста вероятно е смутил и Меркел. Въпросът е дали провалът на преговорите за коалиционно управление трябва да се тълкува и като неин личен провал? И дали това е началото на края на нейното управление? Преговарящите от ХДС и ХСС застанаха твърдо зад нея, дори я хвалят и спонтанно ? ръкопляскат. Официално от редиците на собствената си партия Меркел не получава критики, но постепенно ще й става все по-трудно: накрая сигурно и тя ще бъде обвинявана, че не е успяла да обедини преговарящите партии.

Сега Меркел търси изход от задънената улица. Германският президент Щайнмайер изглежда не бърза за нови избори. Вместо това той призова партиите да преосмислят още веднъж поведението си. „Очаквам всички да демонстрират готовност за разговори, за да може в най-скоро време да се стигне да съставяне на правителство“, посочи той в речта си пред медиите след срещата с канцлерката Меркел, на която Щайнмайер бе домакин. В следващите дни държавният глава ще проведе подобни срещи и с лидерите на останалите партии.“ Който се явява на избори, за да спечели политическата отговорност, той не се отмята, когато тя вече е в ръцете му“, припомни Щайнмайер по време на речта си.

„Това беше безкраен психотерор“

Този негов призив се отнася и до социалдемократите, които заедно с ХДС и ХСС биха имали стабилно мнозинство в следващия парламент. Те обаче - след спешно заседание в партийната си централа в Берлин - потвърдиха нежеланието си да участват в ново издание на широката коалиция. Техният лидер Мартин Шулц пледира вместо това за нови избори. „В такава ситуация думата си трябва да каже суверенът, т.е. германските избиратели“, увери Шулц.

След рекордно ниския си резултат - 20,5 процента на изборите през септември - сега социалдемократите се надяват на по-добро представяне на евентуални нови избори. Същевременно те не пестят критиките си към канцлерката. „Нейната политика, нейният начин на ръководене, това, че не задава посока и цели, всичко това я изпрати в задънена улица. С други думи: Меркел се провали“, заяви генералният секретар на социалдемократите Андреа Налес.

Разбира се, консерваторите не са съгласни с тази оценка. Шефът на парламентарната фракция на ХДС/ХСС Фолкер Каудер им отговори, че след като не са готови да поемат отговорност, е по-добре да замълчат. Зелените също съжаляват, че сондажите за съставяне на коалиция „Ямайка“ са се провалили, въпреки че лично те били стигнали до червената линия с отстъпките си. „Това беше безкраен психотерор“, обобщава Роберт Хабек от Зелените, който е участвал лично в сондажите. „Мисля, че всички сега имаме нужда от терапия“, допълва той.

Франс прес: Непоклатимата Ангела се олюлява

Наблюдаваме ли края на канцлерката Ангела Меркел, която прекара 12 от 63-те си години на власт? Тази, за която изглеждаше невъзможно да бъде махната от върха на държавната власт в Германия, има опасност сега да си тръгне безславно. След провала на преговорите между нейния консервативен блок, либералите от Свободната демократическа партия и зелените за съставяне на коалиционно правителство в нощта на неделя срещу понеделник, има вероятност да се произведат предсрочни избори, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Дали Меркел ще види в тях своето политическо семейство? Това никак не е сигурно, тъй като колебливата й победа на парламентарните избори от 24 септември, на които консерваторите отбелязаха най-слабия си резултат от 1949 г., историческият пробив на крайната десница в лицето на “Алтернатива за Германия” и сегашната й неспособност да състави кабинет, изглежда са я омаломощили.

Коментари

Задължително поле