Не пипайте Лозан Панов!

По всичко личи, че „съдия №1“ е влязъл в спиралата на самоунищожението

Страшното ще настане не когато Лозан Панов иска прокуратурата да бъде поставена в зависимост от политиците, които трябва да разследва, а когато кукловодите на “съдия № 1” го накарат да обяви, че браковете между мъж и жена вече са отживелица, заради което трябва да бъдат забранени, а на тяхно място в Семейния кодекс да се запише, че единствено възможно е сключването на граждански брак между едно- или безполови същества.

Липсата на скрупули у председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов вече не изненадва никого. Макар и да изглежда абсурдно, Панов продължава да се прави на ударен относно уреденото в Конституцията разделение на властите. Не спира да политиканства, макар с това да нарушава и Закона за съдебната власт, а и Етичния кодекс на магистратите. Когато, обаче, реакции на действията му по ерозиране на доверието в институциите и въвличане на всяка от властите в сценарий за цялостна дестабилизация на държавата липсват, то на Панов не му остава нищо друго, освен да продължи да изпълнява още по-яростно възложената му роля.

И, ако, досега Панов погазваше, едно по едно, основните правила за етичност и приличие, то след изнуденото му посещение при президента, председателят на ВКС показа, че вече води същинска война срещу българското правосъдие. Нито за миг повече Лозан Панов не може и не трябва да бъде свързван не просто със съдебната система, но и с всяка друга управленска и административна длъжност. Панов е камикадзе, който действа с пълното съзнание, че престъпва всяка писана и неписана правна и морална норма. При това с ясното съзнание, че обратен път няма.

Уловката е точно в това. Панов отново е на сцената, макар да играе ролята яростно, но традиционно слабо. Провокира, за да манипулира обществото, да изкара себе си нужната жертва – българският Джовани Фалконе. Колкото и безочлива да е подобна съпоставка, сценаристите целят този ефект.

Прайд за “правосъдие” на 14-ти юни

Евтината стенд-ъп комедия, която Панов се опита да разиграе с липсващите и разхлабени болтове на една от задните гуми на служебния му "Мерцедес", с който пътувал, дори не подлежи на коментар, още по-малко следва да бъде обект на тема на официална среща с държавния глава. Освен, ако всичко не е част от предварително подготвен план за дестабилизация на страната.

Активността на Панов и пускането на две информационни "бомби" – провокиране на дебат по изваждането на държавното обвинение от правосъдната система и конспирацията с развинтените болтове, несъмнено са търсен, подходящ и така нужен повод за дълго планирания за 14-ти юни „протест“.

Вече близо един месец "професионалните" метежници планират активно мероприятие срещу президента, правителството, парламента и прокуратурата. И понеже изпразнената от съдържание „годишнина“ отдавна не е достатъчен повод за разходка по “жълтите павета”, по заръка на кукловодите си, Панов влиза в ролята на мюре, чиято роля е да заблуди обществото.

По сценарий, вече започнаха и сълзливите постинги във фейсбук и туитър на прокситата на олигархичния кръг "Капитал" в "Да, България", "Правосъдие за всеки", "Протестна мрежа" и т.н., с които се зове за "защита" на "беззащитния" Панов чрез поредния Прайд за “правосъдие”. Току виж някой погледнал накриво хомосексуалист на гей парада в събота, което, разбира се, ще е поредна причина за недоволство и протест на Христо Иванов и компания. Но, ако може точно на 14-ти юни, защото "така каза Иво...", ще прочетем след време реплика в следващата стенограма от сбирка на задкулисието.

Върховни съдии – докога ще търпите?

След като останаха без участие в парламент, правителство и президентство, задкулисните кукловоди от олигархичните кръгове държат в пряка зависимост единствено председателя на ВКС, който им е необходим, за да дестабилизират държавата, да се стигне до включването на техни представители във властта, да принудят институциите и политиците да приемат техни лобистки искания за промяна в закони, а ако нищо от това не се случи – да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Панов е нужният фитил, който да запали строените и очакващите команда “професионални” протестъри. Панов е хибридното оръжие на олигарсите, с което те се опитват да притиснат и уязвят президента.

В този смисъл, лансираното от Панов абсурдно предложение – прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт, заради което Румен Радев следва да предприеме дебат по свикването на Велико Народно събрание, е ударна доза наркотик, който може да предизвика сериозни последици както за употребяващия дрогата, но така и за всички, които са принудени да го търпят – в случая останалите власти и всички ние – гражданите.

А някой дори замислял ли се е, питал ли е какво мислят съдиите от Върховния касационен съд за политическата роля, която Панов играе изключително слабо? Не е ли време върховните съдии, които в мнозинството си са уважавани професионалисти и почтени личности, да се противопоставят на популизма, изливащ се от думите на техния административен ръководител? Защото калта, която Панов хвърля върху останалите институции, рефлектира и върху имиджа на ВКС, а върху реномето на мнозина достолепни магистрати. Госпожи и господа съдии, докога ще търпите?

Съдията-популист

Председателят на ВКС много ясно си дава сметка, че искането му няма никаква стойност. Освен, че е несериозно, а мястото, на което бе подхвърлено – на плочките пред Президентството, е грозна провокация към държавността и институциите. Панов вече не е просто политик, петнящ съдийската тога, той е като онези лидери на маргинални партии с един файтон избиратели, които, както се появяват покрай поредната предизборна кампания, така и изчезват след нея, но пък остава да се помнят популистките им обещания. След като Лозан Панов унищожи доверието в правосъдието, вече е на път да унищожи и последната надежда, че у нас нормалността е възможна. Най-парадоксалното от всичко е, че популизмът на петнящия Темида неин ръководител, се харесва от кръговете, които иначе много държат винаги да са на страната на разума и дори ненавиждат крайните политически идеи.

В този смисъл, ВСС, а и останалите власти, трябва да оставят Лозан Панов на мястото му. Опитът му да разпространи отровния вирус на популизма в навечерието на Общото събрание на съдиите този уикенд, което ще бъде последвано следващата седмица и от избор на новия състав на Висшия съдебен съвет, едва ли ще успее да достигне до мнозинството от гилдията. Тя отдавна е имунизирана към политическите пипала, с които олигархията се опитва да овладее съдилищата.

Държавници, политици, магистрати, не пипайте Лозан Панов!

Оставете го на мястото му, неговият популизъм ще го погуби! Защото утре т.нар. “председател на ВКС” ще трябва да отговори – защо няма осъдителни присъди за неговите кукловоди – олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев, Гриша Ганчев, Цветан Василев.

Всъщност не е виновен Лозан Панов, той е просто един изпълнител, при това слаб, прекършен и зависим разносвач на фишута. Та дори идеята за изваждането на прокуратурата от съдебната власт не е негова, а на адвокатите на менторите на Панов. Достатъчно е да се проследят статиите и интервютата на трима от известните български адвокати – Даниела Доковска, Георги Атанасов, Ина Лулчева от последните 4-5 години, за да е ясно, че Панов е просто техен клакьор и говорител. “Лично споделям идеите за изваждането на прокуратурата от съдебната власт,” директно обявява адвокат Ина Лулчева в интервю за несъществуващо вече предаване по една кабелна телевизия на 20 май 2015 г.

Така че занапред Лозан Панов е обречен на продължителна самота, която ще се опитва да бори с растящ популизъм, докато накрая не бъде пометен от тлеещата вълна на обществено недоволство от липсата на справедливост и върховенство на закона. Колкото и да се опитва да бяга и да отказва да сподели отговорността за абсурдни решения на съдии, с цялостното концентриране на внимание върху своята персона, Лозан Панов скоро ще трябва да отговаря на българските граждани, недоволни от поредната съдебна индулгенция за следващите „нагли“ престъпници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи