Не пуснаха Станишев при арестуван турски лидер

Председателят на ПЕС и евродепутати искаха среща с Демирташ

Турските власти не пуснаха делегация от европейски политици и депутати, оглавявана от лидера на ПЕС Сергей Станишев, да посети в затвора в Одрин Селахатин Демирташ - лидер на основната прокюрдска партия в Турция - Демократична партия на народите (ДПН), предаде АФП.

Жандармерия блокира европейските представители на пътя към затвора, където те дадоха импровизирана пресконференция на открито. “Той (Демирташ) не е изоставен, не е сам, нашето политическо семейство е солидарно с него”, каза Станишев. Той бе съпровождан от леви депутати от Европарламента и националните парламенти на Австрия, Италия, Франция и Швеция.

Станишев подчерта, че “въпреки общите ни интереси - в икономиката и в разрешаването на мигрантската криза, няма да пресечем червената линия на потъпкването на демокрацията и човешките права”. И осъди опитите на властите в Анкара да извадят ДПН от нормалния политически живот на Турция.

Демирташ и още 9 депутати от ДПН бяха арестувани по-рано през този месец по обвинения в членство и подкрепа на забранената Кюрдска работническа партия.

Коментари

Задължително поле