Не става само със съдии, трябва и игра

Германия е аут от мондиала. Световният шампион стана за смях в мач срещу скромния отбор на Южна Корея, където се очакваше да спечели с разлика. Но се случи точно обратното. Така Бундестимът завърши последен в една сравнително лека група, където бяха още Швеция и Мексико. Титлата бе сдадена и ще има своя нов собственик.

Но добре, че беше този прословут ВАР - видеоарбитрите, които дебютираха на световни финали именно в Русия. В противен случай, реферите можеше да добутат тима на Йоги Льов до успех във втори пореден мач, а това нямаше да е никак справедливо. Все пак трябва и игра, не става само с чужда помощ. Благодарение на технологиите, Марк Гейгър, главният арбитър, отмени засадата при първото попадение на азиатците. В колко ли други ситации обаче съдията щеше да зачете гол за аутсайдера в такъв напрегнат момент, ако не бе видеоповторението? Може би отговорът е нула особено, когато противникът е Германия – отбор, привикнал към съдийския комфорт. Това важи и за всички големи сили, за които ВАР е по-скоро в техен ощърб, защото се намесва именно в подобни ситуцаии, в които арбитрите имат възможност да ударят по едно приятелско рамо на фаворитите. Но сега „Биг Брадър“ гледа!

Не така обаче бе в двубоя Германия – Швеция, когато действащият по това време все още световен шампион се добра до победата с късмет и лека помощ от „мъжете в черно“. Тогава първо закъсня изгонването на Джером Боатенг, а след това се играха и внушителните 6 минути продължение. Именно тогава падна и победният гол, дело на Тони Кроос, върнал надеждите на Германия. Но всичко приключи в сряда. Напълно логичен финал за клетите германция, на които по традиция не им върви особено в Москва...

Коментари

Задължително поле