Не тръгвайте без достатъчно кеш за Албания, Хърватия и Турция

Къде се очаква да летуват българите през 2018 според валутите, които си обменят

Все повече дестинации станаха достъпни за редовия българин. Завишената покупателна способност на сънародниците ни, съчетана с евтини полети, бюджетни нощувки и завишения апетит към екзотични дестинации се отразява на валутата, която се обменя в България.

Предлагаме ви 5 дестинации, които според данните на Tavex се очаква да бъдат от по-голям интерес за българите:

sarantaАлбания – валута: албански леки , 100 леки са 1,52 лева.*

Албания в последните две години се става все по-търсена дестинация, макар още да не е дестинация за масов туризъм. От 2016 година насам все повече нашенци са привлечени от ниските цени, новите курорти и близкото разстояние от границата ни. Малко повече хора си купуват албански лек в 2018 спрямо 2017, но пък в сравнение с 2016 година са с около 50% повече. За сметка на това се обменят по-големи суми. Средната сума, с която пътуват нашенци към Албания се е увеличила с около 20%. Бюджетът, който отделят съгражданите ни за албанска валута е между 180 и 300 лева. Варианти за туризъм и почивка има курорта Дуръс с неговите плажове, Берат и стария му град, който е световно наследство на ЮНЕСКО, най-голямото езеро на балканския полуостров – Шкодра и други. Все пак Албания не е толкова развита като западна Европа, затова съветът е да не тръгвате само по дебитна карта, а да се снабдите с достатъчно кеш! Ето и малко от цените в Албания: вечеря за двама с тристепенно меню е от порядъка на 20-25 лева, бирата е 2 лева. В Албания е около 30% по-евтино от България. От цената за нощувка до коктейлите на плажа, народните цени на тази тепърва развиваща се туристическа дестинация определено са примамливи.

dubrovnikХърватия – валута: хърватски куни, 100 куни са 26,40 лева.

Хърватия е друга дестинация на Балканския полуостров, която привлича все повече българи. Възможността да се отиде на рафтинг по река Соча или да се посетят многото културни обекти като Дубровник, Будва или Котор, правят дестинацията особено интересна за младите туристи. От 2015 година насам много наши сънародници си купуват хърватски куни и се очаква и през 2018 този тренд да продължи. Както и в Албания, да имате от местната валута е почти задължително, затова пътувайте подготвени. Ръстът на пътуващите нашенци към Хърватия е стабилен през последните години, като около 16% повече сделки са реализирали спрямо минали периоди. Българите тръгват със средно 250 лева, обменени в куни за Хърватска. Вечеря за двама в нормален ресторант (тристепенно меню) е около 20 – 30 лева. Бира – 2-3 лева. Около 30-40 лева на ден са достатъчно за джобни в Хърватия.

istanbul-laletaТурция = валута: турска лира, 100 лири са 37,50 лева.

Турция е класическа дестинация за българина. Близостта до Истанбул, както и впечатляващите морски курорти като Анталия, Мармарис и Кушадасъ са магнит за българския летовник. За съжаление доскорошната политическата нестабилност на Турция, обтегнатите и отношения с Русия и Израел и кризата в Сирия и последвалите терористични атаки, направиха южната ни съседка по-малко привлекателна. Този тренд напълно се промени в 2018 година, когато неочаквано голям брой българи посетиха карнавала на лалето в Истанбул. Сънародниците ни обмениха над седем пъти повече левове в турски лири спрямо 2017 и показаха, че Турция отново е предпочитана дестинация. В допълнение ниския курс на лирата спрямо лева прави една почивка в турски курорт значително по-приемлива. Трудно е да се определи средна цена в Турция, особено в Истанбул. Все пак, в нормален непретенциозен ресторант вечеря за двама би струвала между 20 – 30 лева. Бирата е около 3 лева по магазините и малко повече в различните заведения.

pragueЧехия - валута: чешка крона, 100 крони са 7,52 лева

Чехия макар и винаги да е била класическа дестинация, започна да привлича погледа на българския турист сравнително отскоро. Държава с богата история, много музеи и галерии и стотици видове местна бира, Чехия е прекрасно място за почивка за българите, които не ги блазни излежаването на морския пясък. Април, май и август са месеците, когато най-много българи си купуват чешки крони и отпътуват за златна Прага или една от десетките други интересни дестинации в Чехия. В Чехия е около 20-30 % по-скъпо от България. Вечеря за двама би струвала 40-50 лева. За сметка на това бирата, която една от най-добрите в света е на по-достъпна цена. От магазина можете да си закупите кен за 25 крони (около два лева), а в заведение струва около три лева (40 крони). Музеите струват около 40 лева.Въпреки че е лесно да се обмени чужда валута за крони, съществуват много лъжливи обменни бюра, готови да ощетят туристите с 50% от съответната сума и то по напълно легален начин. Затова, бъдете нащрек! Горещо препоръчваме да обмените чешки крони от България

budapestУнгария – валута: унгарски форинти, 100 форинта са 0,62 лева.

Унгария, често се свързва като дестинация за познавачи. Будапеща е изключително красив град, с бурен нощен живот и множество забавления. Това прави дестинацията особено интересна за по-младите туристи търсещи не само разходки но и купон до сутринта. Май и Август са предпочитаните месеци от българите избрали да почиват в Унгария, а цените, близки до тези в България, правят пътуването сравнително бюджетно. Будапеща е модерен град и можете да се оправите с дебитна карта или да изтеглите пари от банкомат, но повечето по-малки магазинчета приемат само кеш, затова е добре да тръгнете с джобни и да си обмените форинти от тук, най-малкото защото курса е доста по-добър. Унгария не бележи ръст спрямо 2017, но пък в сравнение с 2015 и 2016 е по-търсена дестинация. Нашенци отделят между 300 и 400 лева за джобни, когато пътуват в Унгария. Вечеря за двама би излязла между (тристепенно меню) 30 и 50 лева, бирата е 2-3 лева. Като цяло стандарта е близък до българския, а някои атракции, музеи и други струват между 20 и 40 лева.

*Посочените валутни курсове са към 17.05.2018 година

Коментари

Задължително поле