Никозия иска сурови санкции от ЕС за Анкара

Посягане към суверенитета на Кипър, неминуемо ще провокира отговор в пълна солидарност от останалите държави членки, каза Доналд Туск

Брюксел готов да блокира фондове през 2020 г.

Кипърските власти са поискали Европейският съюз да наложи по-сурови санкции на Анкара, от предвидените в проекторезолюцията, която се очаква да бъде приета в понеделник от съвета на външните министри, заради “незаконните” турски сондажи за газ в акваторията на острова на Афродита, предаде Ройтерс. Дебатите между постоянните представители на държавите членки в Брюксел, които започнаха в четвъртък по темата, доведоха до работен вариант на текст, който предвижда ЕС да замрази за неопределено време преговорите с Турция в областта на енергийното и транспортното сътрудничество, както и блокиране на предприсъединителни фондове и директни заеми. Едновременно с това проекторезолюцията не предвижда директни санкции срещу турски компании и отделни индивиди, замесени в операциите по сондиране. Подобни мерки предприе Никозия по отношение на капитана, екипажа и фирмата собственик на кораба “Фатих”, който първи започна преди повече от месец проучвания в Ексклузивната икономическа зона на Кипър, припомнят наблюдатели.

“Въпреки най-добрите ни намерения да запазим положителни добросъседски отношения с Турция, продължаващата ескалация и предизвикателство към националния суверенитет на нашата държава член Кипър, неминуемо ще провокира отговор в пълна солидарност”, заяви в четвъртък вечерта в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В проекторешението на постоянните представители се казва още, че в отговор на действията на Анкара “Съветът подкрепя предложението на Европейската комисия за ограничаване на предприсъединителната подкрепа за Турция за 2020 г. и приканва Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да преразгледа политиката си на предоставяне на заеми” за страната. Текстът допълва, че ЕС има готовността да въведе “и по-рестриктивни мерки”, ако турската страна продължи със сондажите в кипърски води. Анкара от своя страна настоява че притежава ексклузивни икономически права върху териториите, в които нейните кораби извършват сондажите си и отказва да приеме, че е в нарушение на международното право.

Коментари

Задължително поле