Николай Нанков: Проблемът с язовирите в община Хайредин ще се реши качествено

Проблемът с язовирите в община Хайредин ще се реши качествено, увери министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Двамата с транспортния министър Ивайло Московски провериха състоянието на опасните водоеми по разпореждане на премиера Борисов. Частичното бедствено положение в района остава до пълното нормализиране на обстановката.

С два метра е спаднало нивото на водата в язовир "Рогозен" . Продължава и запалването на повредения преливник с инертни материали. Работи се по монтажа на четирите сифона за допълнително отводняване. Вече е монтиран един от тях.

"Оттук нататък, може би в рамките на няколко месеца - два до три - с актуализация на проектите и вече не е аварийни, а планови ремонти по двата язовира - преливника на "Рогозен 1" и стената на "Бързина", обобщи Николай Нанков, след като провери и другия проблемен язовир в община Хайредин.

След извънредно заседание на правителството в събота (10 март) започна оглед на язовир "Рогозен 1", за да се предприеме авариен ремонт на съоръжението, което застрашаваше две близки села. Кабинетът тогава реши да отпусне 3 млн. лв. за възстановяване на язовирите във врачанската община Хайредин, както и да бъде създадена и нова централизирана държавна структура за реакция при кризисни ситуации. Държавата ще поеме грижата за всички язовири, които общините не могат да управляват, решиха на заседанието министрите.

Парите за язовир "Рогозен"са предназначени за допълнителни аварийно-възстановителни мероприятия, но най-голямата част от тях са предвидени за ремонта на преливника, който се руши от 2014 година.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България