Николай Нанков: Пътища ни още се проектират по съветски норми от преди 30 години

АПИ събрала 300 млн. лв през 2016 г.

Приходите от винетни стикери за 2016 г. на около 300 млн. лв. АПИ използва тези средства единствено за поддръжка на републиканските пътища. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Министерски съвет след извънредното правителствено заседание, свикано от премиера Бойко Борисов.

Колкото по-бързо въведем интегрираната смесена система за ТОЛ такси и електронни винетки за леките автомобили, толкова по-бързо ще разполагаме с необходимия ресурс за ефективното и качествено поддържане на републиканската пътна мрежа, категоричен е министърът.

Според Нанков, в България пътища все още се проектират по съветски норми, от преди 30 години. По думите му са се поели конкретни ангажименти и срокове Наредбата за проектиране на пътища, респективно тази за проектиране на улица в урбанизираната територия в градовете и населените места, в следващите три месеца да бъдат изготвени и подложени на обществено обсъждане.

„По наши данни, още първата година след въвеждането на ТОЛ такси и електронни винетки ще имаме възможност да генерираме приходи от почти 1 млрд. лв. Толкова са и нуждите на сектора, за да има качествена и безопасна инфраструктура. Това няма да се отрази на българските граждани, тъй като в новия модел цените на електронните винетки ще запазят сегашните си стойности. Моделът е справедлив от гледна точка на двата компонента, които сме заложили – теглото и изминатите километри на моторното превозно средство“, допълни регионалният министър. Според него този, който амортизира, нарушава в по-голяма степен републиканската пътна мрежа, ще заплаща повече. „Крайно време е България да използва своето геостратегическо положение и да може по адекватен начин да таксува транзитно преминаващите тежкотоварни автомобили“, каза още Николай Нанков.

Коментари

Задължително поле