Николай Спасов, шеф на ОДМВР-София: Полицаите не са стреляли по Стоян Зайков

Николай Спасов, директор на ОДМВР-София. Снимка: БНТ

Стоян Зайков е забелязан вчера от полицаи, които обхождали района около оловния завод край Долна Баня. Не е имало сигнали от граждани. Това заяви на извънреден брифинг тази сутрин директорът на ОД на МВР-София комисар Николай Спасов.

След опит да бъде задържан, заподозреният за извършването на две убийства в Костенец, който 20 дни се укриваше от полицията, започнал престрелка, полицаите му отвърнали с предупредителна стрелба, след което беглецът се е самоубил.

"През 20-те дни Зайков се е движел постоянно. Полицаи са го забелязали снощи, при което са били сформирани екипи за неговото задържане. Имало е предупредителни изстрели, спрямо него не е употребявано оръжие или каквато и да било физическа сила", коментира Николай Спасов.

"Раната на Зайков е в торса", каза още Спасов. По думите му самоубийството е 12 калибър, най-вероятно самоделка.

Полицаите не използват 12 калибър оръжие, добави Николай Спасов.

"От направените анализи и профилът беше установено неговото движение. Той през цялото време се движеше от Горна Василица до Долна Баня, в Свети Спас, където има няколко разбити къщи по безспорен начин сме доказали неговото присъствие. Зайков изминавал по 20 км на ден, бягайки от преследващите го заради две убийства в Костенец в средата на месеца. От анализа, който направиха и движението му по време и място, съоветно снощи, колеги, които обхождаха района, забелязаха лице, което отговаря на описанието на Зайков. Когато го заграждат - се чуват изстрели. Незабавно бяха сформирани екипи и са насочени към мястото, като е имало и от изстрели, които са били предупредителни. Спрямо Зайков не е употребявано оръжие или физическа сила", добави директорът на МВР-София.

Вътрешният министър Младен Маринов пък обясни, че при издирването на Зайков са използвани всички технически средства и нововъведения.

"Разположени бяха над 70 фотокапана и различни други технически средства, които няма да споменавам, тъй като ще издадем методите си на работа", коментира Маринов.

Директорът на МВР-София каза още, че със сигурност Стоян Зайков е извършителят на убийството на 38-годишната му бивша съпруга Милена Шишкова на 9 срещу 10 май. За това престъпление му е било повдигнато и обвинение.

Разследването е под надзора на Окръжната прокуратура в София.

Коментари

Задължително поле