Николас Мадуро положи клетва за втори мандат като президент на Венецуела

Снимка: Архив

Николас Мадуро положи клетва за втори мандат като президент на Венецуела за периода 2019-2025 г. Церемонията бе излъчена на живо по местната телевизия, предава руската информационна агенция РИА Новости.

Встъпването в длъжност на президента се състоя в сградата на Върховния съд на страната, въпреки че според Конституцията той трябва да се закълне във вярност пред Народното събрание. Въпреки това, контролираният от опозицията парламент бе изключен от участие в политическия живот на Венецуела, така че церемонията бе прехвърлена във Върховния съд. Член 231 от Конституцията на латиноамериканската страна допуска подобно изключение.

На церемонията по инаугурацията присъстват кубинският президент Мигел Диас-Канел, президентите на Боливия и Салвадор Ево Моралес и Санчес Серен, президентът на Никарагуа Даниел Ортега, заместник-председателят на Турция Фуат Октай, министърът на земеделието и селските райони на Китай Хан Чанфу, генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо.

Руската делегация се оглавява от заместник-председателя на Съвета на Федерацията Иляс Умаханов. В същото време, много държави, включително САЩ и нейните съседи на континента, които са членове на Група „Лима“, отказаха да признаят новия мандат на Мадуро.

Коментари

Задължително поле