Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Ипотеките у нас двойно по-скъпи от еврозоната

Законно ли е да ни намалят заплатата без наше съгласие?

Райфайзенбанк дарява 190 хил. лв. Кампанията “Избери, за да помогнеш” в борбата с коронавируса

Кирил Ананиев издаде заповед във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари

Никола Вапцаров и двойният стандарт на някои наши съвременници

На 23 юли отбелязахме 75-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров. По неговите думи скромно: Разстрел, и след разстрела – червеи. / Това е толкоз просто и логично. / Но в бурята ще бъдем пак със тебе, / народе мой, защото те обичахме!

Като поет Никола Вапцаров няма нужда от защита, той сам се е издигнал толкова, че дребните критики, заяждания и отрицания не могат да го достигнат.

Тревогата ми не е за него, а за нас, българите от второто десетилетие на ХХI век. Защото ние сме хората, готови да отрекат всичко и всекиго, ако с нещо не им е харесал или не споделя политическите, естетическите или материалните им виждания. Тази нестихваща омраза към различния разяжда обществената тъкан вече три десетилетия. И резултатът е налице – ние сме толкова разделени помежду си, че трудно намираме съмишленици освен за краткотрайна подкрепа или отрицание на нечия позиция в социалните мрежи.
Но да се върна на Вапцаров. При тазгодишното припомняне на таланта, идеите и разстрела му нямаше открито противопоставяне, може би защото беше в почивен ден. Само в социалните мрежи се появиха дежурните твърдения за „националното му предателство“ и за съучастието му в „налагането на престъпния комунистически режим“. И естествено се разрази дискусия без край, но във виртуалното пространство.
Как изглеждат нещата в политическото? Не мога да забравя как на 24 юли 2012 г. тогавашната председателка на Народното събрание Цецка Цачева отказа предложението да бъде почетена паметта на Вапццаров с минута мълчание. Причината: „Българската история е изпъстрена с имена на светли личности, които са направили немалко за нас. Мисля, обаче, че не е редно – всеки ден има по няколко чествания на подобни годишнини, за да почитаме всеки, по всеки повод с едноминутно мълчание“.

Само че година по-рано същият парламент почете с минута мълчание кончината на Джон Дими Паница заради „многото усилия, които положи за изграждането на съвременната българска политическа класа“. Според народните представители Паница очевидно не е просто една от много „светли личности“, а нещо много повече. И наистина е така, той е българинът, най-пряко съпричастен към изфабрикуването на „българската следа“ в атентата срещу папа Йоан Павел II. Да, вярно, прави го по време на Студената война, когато е опрадано всяко средство срещу големия идеологически противник. Но нима Вапцаров не действа по време на много по-страшна и кървава война, каквато е Втората световна, да не говорим за риска, който е поел, а и цената, която е платил. Но така е при двойните стандарти – нашият борец е герой, а чуждият – престъпник.

И тук стигам до големия въпрос, който ме вълнува все повече през последните години: за отношението на съвременните българи към общото ни минало.

Днешните интерпретации на трагичната съдба на Вапцаров ни показват колко криво е огледалото ни, обърнато към миналото. Всеки политически или идеологически изкушен българин търси в него собствените си убеждения и отхвърля с омраза всички други.

Ще дам още един пример. На 17 юли се навършиха 75 години от прокламирането на Програмата на Отечествения фронт. С нея започва формирането на алтернативна политическа коалиция, която иска да откъсне България от съюза й с Третия райх и да я обърне към Антихитлеристката коалиция. Но никой не пожела да припомни тази дата.

Не е трудно да се сетим защо. Защото е прочетена по радио „Христо Ботев“ от Москва, защото е инициатива на комунистите, а днес тяхното следвоенно управление е осъдено в официалните документи като „престъпен режим“. Подчертавам, че става дума за официални документи, защото отношението на много българи е по-различно. И това е нормално, тъй като всеки има различен личен или семеен спомен от онова време.
Но, когато говорим за историята, не трябва ли да оценяваме решенията и документите според времето, когато са вземани? А не просто да ги осъждаме от днешна гледна точка, която в бъдеще също може да се промени. И тогава какво, отново ли ще пренаписваме историята?

Искам да припомня, че през 1942 г. Съветският съюз е най-важният военен съюзник в Антихилеристката коалиция. Че обединяването на всички сили срещу германския вермахт и неговите съюзници е жизнено важно за изхода от тази най-ожесточена война.

Но какво е днешното ни отношение към опита за включването на България в борбата на „съюзените и обединени“ народи?

За да няма недоразумения, ще цитирам някои текстове от Програмата на ОФ. Според нея не бива да се допуска „въвличането на България в престъпната и гибелна за българския народ хитлерова война“. А ОФ трябва „ Да разкъса съюза на България с хитлеристка Германия и с другите държави от Оста“, „Да осигури съгласно Атлантическата декларация националните интереси на българския народ чрез споразумение с другите балкански народи и чрез тясна дружба и сътрудничество на България със Съветския съюз, Англия, Америка и другите свободолюбиви народи“; „Да възстанови политическите правдини на народа, особено свободата на печата, събранията и сдружаванията, като премахне всички противоконституционни, противонародни и фашистки закони“; „Да огради народното богатство и народния труд от чужди посегателства и създаде условия за правилното икономическо развитие на страната като свободна и независима държава“; „Да осигури народния поминък, работа, дохода и човешкото съществуване на трудещото се градско и селско население“.

Както се вижда, декларацията е в духа на Атлантическата харта, най-важният документ върху който е създадена ООН. Вярно е, че обещаните свободи не се реализират, след като ОФ взема властта. Но това не дава ли повод за анализ? Не можем ли днес да поговорим за разликата между документите и делата, за зависимостта на малките държави от големите, за обещанията и тяхното (не)изпълнение. Струва ми се, все актуални теми.

Но не, ние предпочитаме да громим миналото, особено след като знаем какво се е случило по-късно и можем да бъдем съдници от последна инстанция.

Чудя се кога ще се помирим с миналото си. Когато няма да пренаписваме идеологически историята си при всяка голяма промяна. Когато няма както след 1944 г. да изтриваме всеки спомен за градежа на държавността, само защото е извършен от буржоазията, или както правим днес – да осъждаме всички антифашистки действия като национално предателство, проява на престъпна идеология и борба срещу законната власт.

Дали не е възможно, както призовава Тацит „sine ira et studio“ (без гняв и пристрастие), да се обърнем назад, за да разберем мотивите за действията на нашите предшественици, да ги обсъдим, да ги анализираме преди да ги осъдим, да почетем всички невинни жертви, независимо от коя страна на разделението са били.
И да сведем чело пред идеалистите. Защото ако продължаваме да измерваме всяко действие в пари, едва ли можем да разчитаме на добро бъдеще, за светло да не говорим.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (47)

 1. СССР беше най верният съюзник на нацистка Германия. Вапцаров е получавал заплата от коминтерна. Заради такива като него е разделението в България. И сега неговата рода, най върли капиталисти.

  1. пенчо, по прост си от баба си.
   ссср са готови да обявят война на хитлер, за да запазят целостта на чехословакия, но чембърлейн и деладие заплашват чехите, че ще ги оставят изцяло на хитлер ако приемат помощта на сталин.
   идва мюнхенския „мир на нашето време“, след което сталин е принуден да търси И ТОЙ договор с германия, за да избегне войната.
   това са фактите, другото са олигoфрениите в простата ти чутура.

 2. Освен всичко друго статията започва с лъжа – Вапцаров не е автор на последните две строфи: „но в бурята ще бъдем….“ Те са дописвани след 9 септември от други

 3. Баева ме дърпа за езика.Няма да има помирение с престъпници,отцепродавци и антихристи. Вапцаров е велик поет но служил на дявола.Затова -по-кротко.Комунистите са антихристи и продажници и искат чрез Вапцаров, да се легитимират в съвременността.Но няма да им се получи.Има решение на Народното събрание ,че режимът след девети септември 1944 година е престъпен,следователно ,който го възпява е престъпник и вреди на българския народ.Всичко долно, античовешко ,се олицетворява от комунизма.Затова сме на това дередже.А,Баева крайно време е да отиде на село да си пасе козите…..

  1. режимът след 1944та до края на 46та е на коалицията на професионалния превратаджия кимон (9 юнски преврат, демократическа партия).
   с одобрението на великите сили. както и народният съд.
   това са фактите.

 4. Филъо,тук става въпрос за Вапцаров,за неговото верую за по-справедлив свят,за неговия принос (макар и виртуален,а не реален) във ВСВ на страната на крайните победители,а не за това какво е станало след 9.9.44-много след неговия разстрел.
  Защо смяташ,че режимът след 9.9.44 е престъпен?Дали защото са били наказани тези,които ни вкараха във ВСВ на губещата страна?Които убиваха,палеха и затваряха своите полит.противници,в т.ч и Вапцаров?Защото национализираха кръчмата/банката/фабриката на самозабравили се дерибеи?Защото кооперираха земята (нац.богатство) с цел за по-добро производство и премахване на експлоатацията? Днешният ден показва колко още има до достигане на общочовешките блянове:мир,справедливост,от всеки според способностите,за всеки нормални условия за развитие.

  1. единственото което може да кажеш на подобен олихофрен (не и да му обясниш) е, че съдейки по сегашните наследници, малко боклуци са избили народния съд и комунистите.

  2. Няма никакво съмнение, че режимът след 9.9.1944 беше престъпен. Живяхме в концлагер, несвободни. Но няма такъв режим в българската история от следосвобожденската ни история, след който не е имало равносметка и възмездие. Само след 10 .11.1989 няма нищо такова. Няма справедливост! Трябва да има.Иначе ще остане рана и разделение.Баева се надява на забрава. Няма да стане никога.Напротив.

 5. „Вярвам в единний и светъл комунизъм, изправител недъзите на обществото…“ . Това го е писал Христо Ботев – според злобните изказвания до тук той е още по-голям престъпник.

 6. Не само го смятам за престъпен, а и Народното събрание на Република България.Що се отнася до общочовешките блянове,къде видяхте справедливостта ,може би в атентата в църквата „Света Неделя,а мира,може би в нахлуването в суверенна Чехословакия?Какво прави червената армия в България,може би да докара на власт разбойниците ,които съсипаха България и създадоха „македонската „нация?Та искам да кажа ,че пътят към ада е постлан с червени рози.Не се прикривайте зад общочовешки ценности, и като Добри Джуров ,влязохте в храма и запалихте свещи.А кой уби ,след девети септември 1944 г. 2000 свещеници ,кой?….

  1. съдейки по сегашните демократи, малко, много малко боклуци са избили бародния съд и комунистите.

  2. Филъо,понеже смесваш събития и факти,с които Вапцаров не е свързан,понеже е убит на 23.07.42 г.,само искам да те попитам:какъв терористичен акт или убийство е извършил Вапцаров,че да го осъдят на разтрел? Да, признал е някои свои дейности (по скоро намерения),но това е станало в полицията след жестоки мъчения.Но реални престъпления не е извършил

   1. ти па… всеки който мисли по-различно от линията на евроатлантическата пария е враг. едно време са били сопаджиите (напр. на стамболийски), сега са евроатлантиците.

 7. божо михайлов, ти кажи що на сайбъра ни е отрязана македонията. неква евроатлантическа ценност ли е, какво ли?

 8. Академик Баева защо обиждате престъпника. Нарче го комунист а пък после -аз не го обиждам. Комунист-крадец,криминален тип,беден престъпник . Последния синоним използван от по-младото поколение е мръсно псе

 9. Някои учени предполагат,че не качествена сперма или нечистоплътен секс водят до образуването на зародиша комун и от там и раждането на комуняга . В много държави е разглеждано ,като психическа болест или на север като социална дисхармония

  1. вероятно си прав… предполагам от опит го знаеш.

 10. До измислената „проф.“ Искра Баева, понеже съм възпитан ще се обърна към „Вас“ с г-жо Баева, защо пропускате периода 1939 – 41 г., когато сатрапа Сталин и неговият побратим Хитлер започват ВСВ и си поделят Полша и прибалтийските републики, но една лъжа повторена 100 пъти комунистическите изчадия си мислеха,че ще излъжат историята и ще бъдат вечни.По добре си отидете на село да си пасете гъските.

  1. мите,
   що пропускаш деладие и чембърлейн, разделили чехия без да и позволят присъства на преговорите им с хитлер и „мира на нашето време“?
   една лъжа повторена… ама това, че става истина важи само за говедата като тебе.

   1. Сталин напада Финландия година преди Втората световна война и затова няма никаква вина нито Франция нито Англия. После прави това с Полша в съюз с Хитлер. През 30 те години Съветския съюз си сътрудничи тясно с Хитлер – производство на оръжие, обучения, летци… Голяма част от генералите от ВСВ се познават лично и са работили заедно. Така че пакта Рибентроп Молотов има дълга предистория

    1. за финландия си прав. един от последните съм, които ще отрекат фактите и агресивната политика на ссср (не само на сталин).
     постът ми е за изкривяването на фактите, както и ти постъпваш във втората си част.
     всички са си сътрудничели с хитлерова германия.
     факт е което пиша за чехословакия, англия и франция (и че сталин е бил готов на война с хитлер, за да защити целостта на чехословакия – нещо за което И франция И англия са били гаранти). факт е, че чрез „мира на века“ франция и англия се опитват да обърнат хитлер на изток. което води и до договора молотов рибентроп и топлите връзки.

     1. Много лъжеш и разчиташ на неосведомеността на другите. Ако беше миролюбив пактът Рибентроп-Молотов защо има секретна част в която подробно се описва подялбата на Европа между Хитлер и Сталин? Какво ще кажеш за Соболевата акция, когато българските комунисти (псевдоантифашисти) прокламират включването на България във войната на страната на Германия? И сключването на договор между България и СССР при който съветски войски ще се настанят по нашето Черноморие да ни „пазят“. А за Вапцаров най-добре го е казал в поста си „путараш“.

    2. отделно, че от 33та та чак до сключването на този договор 39та, връзките москва – берлин са почти прекъснати.
     демек твърдението ти за топла предистория меко казано не отговарят на истината.

  2. До Димитър:Прочети за историята наВСВ:Започва на 1 септ.41 г с нападението на Хитлер срещу Полша.Сталин вижда накъде отиват работите и на 17 септ.нахлува от другата страна.Надругия ден 18 септ.Полша капитулира.Т;е Сталин е воювалв Пол’а само ЕДИН ДЕН и то за да не остави Хитлер да дойде до границите му.

 11. Няколкото по-горни „коментатори“=професионални плювачи , се опитват като лаещи пинчери срещу ителектуален великан /Н.Вапцаров/ , да убедят най-вече себе си – ние сме много смели и силни . Отрепки .

 12. „Ще има пак звезди
  и кучета ще има
  да вият срещу тях…“
  Б.Михайлов, ще се удавиш в собствената си злобна пяна, която излиза от устата ти.

 13. Няколко неща са безспорни в статията и коментарите
  1. „нашите“ герои са герои, чуждите герои са антигерои
  2. между едните и другите има силна омраза
  3. институциите уважаваме, ако споделят нашето мнение

  Т.Е НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПОМИРИМ

  КОЛКО ЛЕСНО ЩЕ НИ ВОДЯТ ЗА НОСА НАШИТЕ ВЕЛИКИ ПОЛИТИЦИ!

  1. така е… кат станем стадо говеда кат германците (след векове експерименти) ще има помирение…

 14. И като всичко долно и лошо се олицетворявало с комунизма, защо и сега продължаваме да ползваме всичко, направено през това време – до 89 г. защо напр. улиците и тротоарите не бяха веднага ремонтирани/подменени, за да не ходим по комун. улици не че вече е останало нещо от тях. Защо не направихме болница подобна на Пирогов за хората, театри, училища..стадиони. Кога беше направен стадион Васил Левски, че сме забравили..скоро ли:)))?? А не говорим за масовите кражби, след 89. на печеливши предприятия от това време..Така че тук има малко примитивни/озлобени индивиди, които не разбират явно, че в живота не всичко е черно и бяло, имало било нюанси:))) И нека да направим народен референдум-допитване да видим какво хората ще кажат и решат..Защото всички, с които говорихме това лято казваха, че при тато било по-добре, по-човешки, нямало алчните банкери, мутросмени, крадци/убийци и имало работа за всички…Освен това можели да си плащат ток и парно не като сега..Защо не се направи референдум за национализация на топлото? Къде се е чуло и видяло ток/парно да се вдига по няколко пъти на година и с високи %? нека умнико “филко“да ни отговори..Явно се е намърдал на топло местенце до мутросмените/политиханците,мутробанкерите и др. подобна измет и му е хууууубаво сега, не както преди 89 г..Тогава не му беше хубаво, защото трябваше да работи..всеки ден:)))

 15. И да, Вапцаров е велик и голям талант:))) рядко качество, да съчетава богат умствен капацитет, емоционалност и физическа сила и издръжливост:) БОГ му е дал много – и с ръцете да работи и с главата:) Има хора, които не могат да работят ни с глава, ни с ръце, но пак искат да са велики, да живеят охолно и да имат власт хахаха И разбира се, че ще плюят Вапцаров и подобните му хора:))) Това е напълно в техния стил и е не само в България, ако това ни е успокоението..Приятен ден на всички почтени българи по света и у нас!!! Живи, здрави и щастливи!!!

 16. Едно е безспорно:Никола Йонков Вапцаров е велик поет!Неговата поезия е изключително силна и въздействаща.Това,обаче няма да бъде признато от седесарите,които още в зората на „тяхната“демокрация се опитаха да го отрекат.Не защото не е велик като поет!Просто не им изнасяше да признаят някой,който беше превърнат в знаме и пътеводител на старата власт.Колкото и да е велик,щом симпатизира на лявата идея-пиши го пропаднал!Абе хора-омразата към инакомислещите до такава степен ви заслепява,че отричате безспорното!Вапцаров беше идеалист!Мечтаеше за по-щастлив живот за всички ни.Той самият е живял твърде мизерно.Целият му живот е бил борба за по-добро съществуване.Но не само за него самият,а за всички хора.Той обичаше хората.Той съзнаваше силата си.„Ще ви нахраня с вяра“-казваше великият поет и идеалист,който искаше да промени всички несправедливости към по-добро!Не го бъркайте с номенклатурчиците,които се ползваха с облаги и паразитуваха!Вапцаров никога не е искал това.Той просто вярваше,че човек може да се промени към по-добро!Той насилие не е използвал срещу никого!!!Вапцаров не е виновен за това,което сътвориха съидейниците му след девети септември 1944-та година!!!Не разсъждавайте плитко,като онова тъмно изпражнение-божидар михайлов.Той може да коментира времето-пак ще спомене,колко много мрази Русия.Тоя кретен само едно изречение да напише-в него ще фигурира упрек и омраза към руското.При него русофобията е водеща.Не любов към родината!При него всичко започна с омраза към Русия и чак тогава идва всичко останало.Ако види красива жена и се влюби в нея,но разбере,че е рускиня-веднага ще я намрази!Така е създаден.Не да обича,а да мрази!И то не кого да е,а само руското!Дадеш му думата по някакъв въпрос-без значение какъв и той задължително започва да плюе по Русия!Така е устроен този откачалник!!!

  1. Само допълвам – не само русофобията е водеща при разсъжденията на онова фашистче Б.Михайлов. За да има толкова злоба явно много са го засегнали – вероятно са конфискували имоти натрупани от дядо му и баща му от партизански глави и кървав народен пот.

 17. Да-а,когато говорим че режимът след девети септември ,е бил престъпен,се има предвид ,че това е човеконенавистнически строй , и като такъв е отишъл в канализацията на историята,защото всичко долно и дяволско погива.Защото има Бог и той решава.Защото за чорбаджията през Турско е било добре ,за фашиста при Хитлер е било добре,даже са строили и аутобани от бетон,за комуниста при социализЪма е било добре ,но историята определя кой строй е престъпен не по това на кого му е добре ,а по това дали този строй е хуманен или човеконенавистнически.Фашизъм = комунизъм =дяволски изчадия.Бог не ги харесва и затова умряха. Анадънму…Трагедията на Вапцаров е в това че гениалността му се използва от дявола….Ще има помирение когато комунягите кажат „Извинявай народе задето ти причинихме толкова нещастия.“..т.е. когато се РАЗКАЯТ за престъпленията си и си посипят главата с пепел…Но освен наглост не виждам нищо друго от тях.

  1. така е. ще има да чакаш плевнелиев да се извини….

 18. Филю пак го изби на политиханстване:))) Какви комуняги, какви фашаги….Повечето хора се интересуват не от самата политиханция/партийчки, а от това какво те ще им предоставят като стандарт, живот, благоденствие..или базата т.е. работа и то нормално, (съобразно цените на стоки, жилища, консумативи и пр.) платена.. И ще има добруване, когато сегашната мафиозия, банкери, мутросмени/политихани, не само се извинят, защото сега комунисти да се извиняват няма, (измряха) ами просто напуснат топлите местенца и най-добре страната. Тогава ще има истински хубав живот за всички нас, не само за 1-5%.. Може и филко да се е уредил между “печелившите“от последните 27 г. Тогава няма да има масова емиграция и гурбет и изтичане на млада и всякаква кръв от тялото и вените на България..как ще стане това? Може Никола от Банско да ни подскаже от отвъдното как да го постигнем този по-добър живот за всички:)))

  1. Що бе, преди няколко седмици един демократ (боко май) се перчеше колко хора са се възползвали от свободата да емигрират.

 19. Когато се говори за ЧОВЕЦИТЕ Вапцаров и Левски трябва ВИНАГИ да се подчертават ДВЕ ПРОСТИЧКИ НЕЩИЦА:
  1. Левски е ДУХОВНО ЛИЦЕ – има РЕЛИГИОЗЕН САН (чин) – ДЯКОН!
  Но Левски НИКОГА, АМА НИКОГА, АМА НАИСТИНА НИКОГА няма да бъде „провъзгласен“ за светец на българската православна църква поради ФАКТА, че е
  Д Е Т Е У Б И Е Ц.
  Ето ТОВА Е ФАКТ. А какви ще бъдат „обясненията“ за този факт – на практика НЕ Е ВАЖНО !!!
  Могат да бъдат „патриотични“, обяснения, могат да бъдат „революционни“ обяснения…
  Но НИТО ЕДНО ОБЯСНЕНИЕ не променя факта!
  2. Вапцаров е ЗАЛОВЕН С ВЕЩЕСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО В РЪЦЕТЕ МУ – „АДСКА МАШИНА“ (наричана на времето) или КУФАР-БОМБА (наричано по сегашному) !!!!!!!
  Ето ТОВА Е ФАКТ. А какви ще бъдат „обясненията“ за този факт – на практика НЕ Е ВАЖНО !!!
  Могат да бъдат „патриотични“, обяснения, могат да бъдат „революционни“ обяснения…
  Но НИТО ЕДНО ОБЯСНЕНИЕ не променя факта!
  ЧЕРВЕНИЯТ ПАРЦАЛ – искра баева и всички червени боклуци от нейното котило – всячески ще се опитват да ни убеждават колко ВЕЛИК ПОЕТ е Вапцаров! Какъв скромен, чист по душа, искрен мечтател бил Вапцаров! И т.н.
  Но факта си е ФАКТ – ВАПЦАРОВ Е ПРЕДПРИЕЛ ДЕЙСТВИЯ ДА ИЗБИВА БЪЛГАРИ !!!
  И тези действия НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОПРАВДАНИ нито с талант, нито с чувственост, нито с глупост, нито със смелост нито …
  Затова НИКАКВА ПРОШКА ЗА ЗЛОДЕЯНИЕТО МУ!!!
  И БЕЗКРАЙНА ПОЧИТ за позията му!
  ПАРЦАЛ-БАЕВА, що не вземеш да се БРЪКНЕШ и да издадеш стиховете му ей така – просто заради ТАЛАНТА МУ????
  Как ВАШАТА САВЕЦКА ПАРТИЯ имате пари да „възродите Бузлуджа“, а нямате 1500 лв. да издадете ВАПЦАРОВИТЕ СТИХОВЕ ???

  1. Наистина си путараш . колкото до „фактите“ , които ти пробутваш за Вапцаров – спорно е дали е заловен с „адска машина“ – тогавашната полиция /а и всички такива служби по света / си фабрикува удобни „факти“ . Това за Вапцаров , а защо до сега не съм прочел нещо от тебе за ФАКТИТЕ , отнасящи се например до КЛАНЕТО на Александър Стамболийски , за кланетата след Септемврийското въстание – първото антифашистко въстание , предизвикано от деветоюнския преврат и клането на Стамболийски ? – „клаха българите така , както и турчин не ги е клал “ – А.Страшимиров – „Хоро“ !

 20. олигoфрен си петков, олигoфрен….= да имаше място под поста да посоча за другите читатели защо… да ти обясня на теб – смисъл няма.

 21. Аз не съм комунист и никога няма да бъда….,, аз съм просто човек…..,,,обичам синьото небе обичам светлината….,,, истинска песен от истински поет. Вие спорите за терориста Вапцан Колю

  1. не всеки може да бъде ограничено синьо мекере – като плевнелиев.

 22. Бай кольо-тъпак малоумен си!Кирил Маричков ли е истинският поет!?А Вапцаров не е!?Така ли?Сигурно за тебе Чарли Чаплин не е истински актьор,а Иво Сиромахов е?То си е същото и да кажеш,че Бетовен не е композитор,а Мксим Горанов е!Ей много тъпаци има в нашата страна!Трябва само някой да им зададе темата и веднага лъсват малоумните мераклии за евтина слава.Колю е един от тях.

 23. Много фашаги има още! Драсканиците им по форумите пръскат само омраза и показват простотия и злоба. Боже пази България!

 24. Комунягите верно сте психично изтървани железа в обществото. Не човек а желязо ……..

 25. Поети като Вапцаров се броят на пръсти в света! Някакви си десетина драскачи с психически отклонения не могат да осквернят паметта му! Браво, проф. Баева!

 26. Много ми хареса статията на проф. Баева!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.