Никола Селакович: "Буря" никога няма да се повтори, защото Сърбия няма да го позволи

Снимка: Официален профил във фейсбук

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович каза, че в Хърватия 5 август се чества като Ден на победата и отечествената признателност, докато в Сърбия и Република Сръбска това е ден на траур за най-голямото етническо прочистване в Европа след Втората Световна война, съобщава tanjug.

„За едни август е месец на празненства и национални празненства, за сръбския народ е месец на възпоменание за страданията и мъченичеството, за дните, когато нашите сънародници целенасочено и хладнокръвно бяха прогонени от вековните си огнища на територия на Република Хърватия“, каза още Селакович.

Престъпната операция "Буря" е венецът на един пъклен план, който започна с отказ на колективни права на сърбите в Хърватия и завърши с отказ на правото на съществуване на цял един народ, се казва още в изявлението на Селакович.

„Около четвърт милион наши сънародници от бившата Република Сръбска Крайна, онези, които имаха късмета да оцелеят в калварията на онзи съдбоносен август 1995 г., в крайна сметка се озоваха в прегръдките на Република Сръбска и майка Сърбия, които завинаги ще пазят паметта на мъченичеството на сърбите от Краишник. В Хърватия 5 август се чества като Ден на победата и родната признателност, докато в Сърбия и Република Сръбска е ден на траур поради най-голямото етническо прочистване в Европа след Втората световна война – и така ще си остане, защото забравата не вижда, а създава нови рани“, допълни Селакович.

„Сърбия и Хърватия са съседни страни и в името на бъдещето те трябва да изградят по-добри отношения, да си сътрудничат икономически и да се опитат да не предават предразсъдъците и наследената враждебност към другата на новите поколения, но е малко вероятно две визии за „Буря“ „и някои други исторически събития никога не могат да бъдат примирени, точно както не могат да се примирят палач и жертва или радост и тъга“, коментира Селакович.

Той допълва още, че като си спомня всички жертви на „Бурята“, опожарените къщи и изоставените сръбски градове и села, „днес целият ни народ проронва сълза, заричайки се да прости, но не и да забрави и твърдо заявява на всички, че никога повече „Буря“ няма да има, защото Сърбия и сръбският народ няма да го позволят“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа