Никола Филчев: Приватизацията беше извършена по престъпен начин

Масовата приватизация беше извършена по престъпен начин, заяви в студиото на „Още от деня“ бившият главен прокурор Никола Филчев. По думите му, основен виновник за това и за последвалата липса на обвинения около приватизацията носи тогавашният премиер Костов. Никола Филчев поздрави скорошните действия на прокуратурата като разследването срещу Николай и Евгения Баневи.

На всички банкери, виновни за раздаването на необезпечени кредити, бяха повдигнати обвинения, но по времето на Симеон Сакскобурготски беше отменена разпоредбата на НК за раздаването на такива кредити, заяви Филчев. По този начин прокуратурата е била бламирана, допълни той.

"Всички дела за раздаване на необезпечени кредити бяха внесени в съда. И в този момент Народното събрание отмени разпоредбата в НК. Обвиненията увиснаха във въздуха - няма законово основание."

След това обвиненията са били променени на престъпления по служба, но се е появил спорният момент, че за такива престъпления може да се обвиняват хора в публичната, а не в търговската сфера, към която принадлежали банките, допълни Филчев.

Прокуратурата трябва да бъде поздравена за решителната си битка за законност в страната, търсене на отговорност за разграбването, но тя е едно деловодство без оперативните възможности на МВР и другите контролни органи на изпълнителната власт. Така Никола Филчев коментира скорошните действия на прокуратурата.

"Трябва да има политическа воля. Изпълнителната власт, водена от премиера Бойко Борисов, прокуратурата, водена от главния прокурор Сотир Цацаров, трябва да бъдат поздравени за това, което правят - налагането на законност на държавата. Защото законността е другото име на справедливостта. Има ли справедливост, младите няма да бягат."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България