Николина Ангелкова: Трябва да си сътрудничим с кметовете за развитието на туризма

„Туризмът е хоризонтална политика и трябва да си сътрудничим с кметовете, за да работим за неговото развитие.“ Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откритото заседание на Постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм на Националното сдружение на общините в Република България, което започна днес в гр. Първомай, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Николина Ангелкова представи основните приоритети на Министерството на туризма за развитие на нормативната уредба в сектора. В тази връзка тя посочи, че Законът за туризма е публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане и то ще продължи до месец септември. „Целта е да се удовлетворят интересите в сектора, както и да бъдат отчетени всички предложения за превръщането на България в дестинация на четири сезона“, каза още министър Ангелкова.

Наш основен приоритет е намаляването на административната тежест, акцентира министърът на туризма. Тя уточни, че търсената промяна е да бъде намалена бюрокрацията както за служителите в държавната администрация, така и за гражданите и представителите на туристическия бранш.

„Заложили сме отпадането на прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене, но контролът ще бъде засилен“, информира Ангелкова. В Министерството на туризма се обмисля и предложение за единна категоризация на всички места за хранене, които се намират в един обект, като това ще се осъществява само с едно заявление. „В този смисъл сме предвидили голяма част от документите за прекатегоризация да бъдат набавяни по служебен път от екипа на ведомството“, посочи още тя.

15-06-17-sn-parvomaiПо време на заседанието министърът на туризма презентира и плановете за създаване на институт за отнемане на звезди с ясно разписани правила за неговото функциониране. Стана ясно още, че се планира да има и туристически инспекторат като звено към Министерството на туризма.

Ангелкова заяви, че е наложително да се изискат по-ясни ангажименти на областните управители по отношение на стратегиите за туризъм на конкретните региони. Тя коментира, че е необходимо наличието на консултативни съвети по туризъм към всяка община. „Това е необходимо, за да покажем важността на туризма за развитието на икономика“, обобщи министър Ангелкова.

Във връзка с ЕСТИ, министърът подчерта, че процедурата за нейното реализиране предстои да бъде обявена отново, за да могат да се синхронизират новите изисквания на Държавната агенция „Електронно управление“.

В отговор на журналистически въпроси министър Ангелкова поясни, че скоро предстои да бъде обявена инвестиционната карта в туризма, в която са се включили над 153 общини, и изрази надежда, че следващото й издание ще обхване всички български общини.

Тя припомни още, че много от местните управи изразяват желание да участват в различни маркетингови активности в сектора и вече подкрепиха инициативата за приложението I love Bulgaria, която министерството стартира миналата година за насърчаване развитието на туристическите атракции. Съвместно с МРРБ ние ще продължим да подкрепяме тези усилия на местната власт, защото по ОП „Региони в растеж“ и друг програми те ще могат да кандидатстват с проекти за социализация на туристическите атракции, допълни Николина Ангелкова. Това по думите й ще направи тези обекти по-посещавани и по-привлекателни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България