Нинова: БСП иска спиране на "неясната и задкулисна" сделка за ЧЕЗ

Корнелия Нинова

БСП определя като "неясна и задкулисна" сделката за ЧЕЗ и ще настоява за спирането й с всички възможни законови механизми. Това съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова на брифинг след заседание на Изпълнителното бюро на партията. 

„БСП категорично се противопоставя на тази сделка. Не се знае кой е крайният купувач, кой финансира сделката и какво ще е бъдещето на дружеството. Правителството на Бойко Борисов принася в жертва 3 млн. българи“, каза Нинова.

Според нея спирането на сделката за продажбата на електроразпределителното дружество е възможно, а при евентуалното откриване на нова процедура държавата трябва да участва на пазарен принцип на равно с други купувачи и да кандидатства за закупуването на ЧЕЗ.

Освен това, от БСП внасят искане за създаването на анкетна комисия в парламента, която да изясни всички обстоятелства около сделката.

Представители от "Позитано" 20 ще връчат писмо на чешкия посланик в четвъртък до премиера на Чехия във връзка с казуса.

По думите на Корнелия Нинова политическата отговорност е лично на премиера Бойко Борисов. „Искам да развенчая и още няколко лъжи, негови, на екипа му за продажбата на ЧЕЗ. Защо се стигна до тук и каква е тяхната и неговата персонална отговорност. Той казва те продадоха ЧЕЗ. Някои през 2005 г. През 2004 г. 67% от дружеството е продадено от премиера Симеон Сакскобурготски. Не от БСП“, заяви Нинова. По думите й останалият пакет е продаден от Бойко Борисов. Нинова заяви, че и в двата случая БСП е изразила позиция „против“.

Коментари

Задължително поле