Нинова изрита врагове с партиен билет

Снимка: Пламен Стоименов
Ново вътрешнопартийно гласуване, но този път като референдум за нова програма, си приеха с резолюция на първото заседание на юбилейния 50-и конгрес на БСП делегатите. Преди това дадоха червен картон на известни имена от досегашните пленуми.

Те не получиха достатъчно гласове на първото заседание на 50-ия Конгрес на БСП

Правят референдум “Социализъм 21-ви век”

Председателят на БСП Корнелия Нинова ще работи през новия си мандат със свой Национален съвет, където опозиционните гласове ще са много по-малко от предишния му състав. Само две седмици след прекия избор за лидер на червените, на 50-ия Конгрес на БСП Нинова успя да изрита враговете с партиен билет извън новия състав на пленума. Те не получиха достатъчно гласове по време на тайното гласуване в събота вечерта и днес се оказаха без място в заседателната зала на “Позитано” за следващите 4 години. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Георги Божинов, Юрий Асланов, Велислава Дърева, двама от претендентите за председател - Валери Жаблянов и Красимир Янков, са само част от имената, които социалистите не пожелаха да виждат в състава на НС на БСП.

БСП ще подготви нова програма за развитието си и тя ще бъде гласувана на вътрешно-партиен референдум по подобие на преките избори за председател на партията. Това е едно от ключовите решения на първото заседание на 50-ия Конгрес на българските социалисти.

Делегатите приеха резолюция “Социализъм 21-ви век”, с която се поставя началото на поредица дискусии в партията. Новоизбраният Национален съвет ще организира провеждането на дебатите по документа, а цялата програма да бъде гласувана на общопартиен референдум. Той, според партийния документ, трябва да се проведе не по-късно от края на 2022 година. “Липсата на памет е реабилитация на авторитаризма, фашизма и диктатурата. Наша историческа отговорност е да предложим социалистическата алтернатива на бъдещето”, пише в резолюцията. “В най-скоро време ще свикаме новия Национален съвет, за да предложи Изпълнително бюро и тръгваме към курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване”, каза на финала на най-висшия форум на БСП председателят на партията Корнелия Нинова.

На таен вот

Крум Зарков е фаворит като Ламбо

Депутатът Крум Зарков получи безпрецедентен вот на одобрение от делегатите на 50-ия Конгрес на БСП, какъвто през годините е имал любимецът на поколения българи Стефан Данаилов-Ламбо. Това стана по време на тайното гласуване за членове за Националния съвет на БСП, в което Зарков събра най-много гласове от близо 1000 кандидати - общо 487 гласа. Той поведе класацията пред имена като Янаки Стоилов, Румен Гечев, Костадин Паскалев, Румен Овчаров, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, и Кирил Добрев.

Общо 902 гласували делегати на Конгреса избраха 152 членове на пленума - 37 от тях от квотата на Младежкото обединение. 31 члена на Националният съвет са делегирани представители, а 4 са по право. За председател на Общопартийна контролна комисия на БСП е избран Емил Войнов с 384 гласа.

Коментари

Задължително поле