Нинова: Предлагаме сваляне на ДДС за хляба на 5%

Корнелия Нинова

Предлагаме 5% ДДС ставка на хляба – това е един от начините да се спре ценовия шок от последните дни. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията.

„Днес имахме много дълго заседание със Съвета по земеделие към НС на партията, както и консултации и разговори с хлебопроизводителите“, каза тя и обясни, че основна тема е била цената на хляба.

„Тя тръгна нагоре в последните дни, очакваме от 1 октомври с повишаване на цената на енергоносителите да растат цените на стоките и храните. Хлябът е важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом. Търсим начини как да се повлияе на цената, така че да няма такъв ценови шок“, заяви Нинова. „В момента в българския бюджет годишно от хляб се внасят около 60 млн. лв. ДДС при 20 % ставка, ако бъдат 5 %, в бюджета биха влезли 45 млн. лв.“, допълни още Нинова.

Тя отчете, че има и много голям сив сектор и при ДДС при 5% той би се свил.

Според нея намаляването на ДДС ставката трябва да върви успоредно със засилен контрол, за да няма спекула. „Искаме да започнем този сериозен разговор. Това е част от по-големия разговор за диференцирано ДДС на някои храни от първа необходимост“, допълнио още Нинова.

 По отношение на жалбата на БСП в Конституционния съд и на въпрос дали е съгласувана с тази на държавния глава, Нинова отговори, че внасянето на жалба срещу АПК е позиция на БСП преди разглеждането на ветото. „Още, когато го гледахме този закон ние изразихме аргументите си защо не бива драстично да се

увеличават съдебните такси, защо не бива да бъдат закрити заседанията. Ние имаме своята принципна позиция, че с този закон правителството посегна на прозрачността, информираността на обществото. Направи правосъдието недостъпно за много хора. Не ни е хрумнало днес да сезираме КС, цяло лято сме работили по тази жалба“, каза тя и посочи, че не мисли, че между БСП и президента има разминаване. „Не сме чели неговите мотиви, вероятно има такива и като президентска институция има право на такава жалба. Мотивите му по ветото и нашите тези са едни и същи“, заяви Нинова.

Коментари

Задължително поле