Нинова: Президентът Радев се опита да компенсира това, което правителството не успя да направи в европредседателството

Периодът започна и завърши с убийства, имаше 72 протеста, изтъкна лидерът на БСП

Оценяваме председателството като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в дебатите в Народното събрание по отчета на правителството в Народното събрание за председателството на България на Съвета на ЕС.

Европа е по-разделена отвсякога - по въпроса за миграция, за бюджета за бъдещия програмен период и т.н., изреди Нинова. Според нея българското председателство не е успяло да лидира тези процеси.

Изолирахте президентската институция. Президентът Радев се опита да компенсира онова, което българското правителство не направи. Вие не пропуснахте да го охулите дори и за това, казвайки, че Дунавската стратегия не е приоритет, заяви лидерът на БСП.

Председателството започна с шесторно убийство и завърши с убийство на затворник. 72 протеста бяха организирани по това време, стотици хиляди хора излязоха да протестират. Такова нещо не е имало в новата българска история, заяви Нинова.

Председателството беше голяма възможност за България и за Европа и тази възможност беше пропусната. Правителството да си вземе поука завърши лидерът на БСП.

Цялото изказване на Корнелия Нинова:

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми г-н премиер,

Дами и господа министри и колеги,

Преди седем месеца, в тази зала и в този състав, приехме документ на парламента, който в парламентарната република има най-висша сила. Това е решението на парламента, с което одобрихме програмата за председателството на Република България на Съвета на Европейския съюз. В днешната оценка ще се придържаме стриктно към този документ, към записаното в него, задачите, които си поставихме и резултата от тяхното изпълнение или неизпълнение. Оценяваме председателството като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание и резултати.

Искаме да благодарим на администрацията, на дипломацията, на всички онези, които макар и зад камерите, с ежедневния си труд, направиха възможна добрата организация на провеждането на Българското председателство.

Уважаеми колеги,

По същество, заложихме в този документ 3 думи, ключови думи за Българското председателство – консенсус, конкурентоспособност и кохезия и сложихме девиз: „Съединението прави силата“.

За съжаление, по време и след Българското председателство, Европа е по-разделена от всякога. Не само се задълбочиха стари различия, но се отвориха нови разломи и то по ключови въпроси за бъдещето на ЕС и на България - за миграцията, за бюджета за бъдещия програмен период.

Европа се раздели на различни групи- Източна срещу Западна Европа, Вишеградска четворка срещу големите, периферни държави срещу центъра, и по различни въпроси. Българското председателство не можа да ръководи този процес, да потърси обединение и консенсус. За съжаление трябва да гледаме измеренията на тези процеси в България. Тук се даде най-ярък пример как не се прави. Българският премиер и българското правителство не можаха да осигурят консенсуса на българските институциите.

Уважаеми колеги,

В този документ, който вие сте гласували, пише, че българският парламент да се ангажира не само с парламентарното измерение, а преди всеки съвет, министър-председателят да идва и в парламента да представя приоритетите. Такова нещо не се случи. Българският парламент остана настрана от процеса. Ние дадохме пример как трябва да се прави обратното. Единственото заседание на КОСАК, на която Кристиан Вигенин е председател, събра на едно място изпълнителна, законодателна, съдебна власт и президент. В България изолирахте президентската институция, не казвам президента Радев. Президентът Радев се опита да компенсира онова, което българското правителство не прави, например- Дунавска стратегия. Вие не пропуснахте да го охулите дори и за това, казвайки, че Дунавската стратегия не е приоритет.

Уважаеми колеги,

Вие сте забравили какъв документ сте подписали. В този документ на парламента пише, че Дунавската стратегия е приоритет. Вие не успяхте да приобщите съдебна власт, там където се говореше за корупция и за трансгранична престъпност. Вие не успяхте да приобщите неправителствения сектор. Имахте „Съвет на мъдреците“ за председателството, а членовете на този съвет се оплакаха, че никой за нищо не ги пита. Стигнахте до там, че коалиционен партньор от правителството и председател на партия от управляващото мнозинство, да се оплаче публично, че не е канен на събитията на правителството. Това не е съгласие. Вие не успахте да мобилизирате национална енергия. Вие не успахте да мобилизирате европредседателството като кауза. Резултатът от това ще бъде увеличаващ се евроскептицизъм само след няколко месеца.

По вторият ни приоритет, по документ, е конкурентоспособност. По време на Българското председателство европейската икономика получи сериозен удар в областта на конкурентоспособността, налагането на мита от САЩ за производството на стомана и алуминий.

Уважаеми колеги,

Тази търговска война и спорове между Европа и САЩ ще намали, по думите на европейски експерти и лидери, конкурентоспособността на европейската икономика, а от там и на българската икономика. Не само на европейско равнище конкурентоспособността на икономиката ни е заплашена, такава е и за България.

Уважаеми колеги,

Колкото и да отричате, че бъдещият бюджет на ЕС предвижда намаляване на средствата по кохезия и селскостопанска политика, това, поне на този етап, е факт. Позовавам се на изказване на председателя на Комитета на регионите Ламберц, на Европейската сметна палата от онзи ден, в която се казва, че ударът по кохезионната и селскостопанската политика ще се отрази тежко на неравенствата между държавите в ЕС. И по-точно, какво казват те: „Подкопаването на политиката по сближаване излага на риск бъдещето на Европа”. По този проблем Вишегредската четворка прие специална декларация, като едни отговорни, не само национални, но и европейски държавници. Поканиха г-н Борисов да се присъедини към тази декларация. България е отказала с аргумента, че като председател на трябва да заема позиция и трябва да пази неутралитет. Така ли се пази българският национален интерес- питаме ние, които без никакво колебание се присъединихме към тази декларация, след среща в Словакия с лидери на партии от Вишеградската четворка. Искаме да отговорите на въпроса – при тази разнопосочна информация за бъдещето на селскостопанската политика на Европа -как защитихте българския национален интерес и да отговорите на всички тези хора, които са навън- какви и колко средства ще получи България в бъдещия бюджет и как това ще се отрази на българската конкурентоспособност. Поредният удар върху българското селско стопанство означава свиване на нашата конкурентоспособност, външни стоки, второ качество на храните, срещу което уж се обявихте по време на това председателство.

Отбрана сигурност и миграция и по-точно постигане на съгласие от българското председателство и приемане на ревизиран Дъблински регламент за миграцията. Никакъв резултат по този въпрос. Обратно – задълбочаване на проблемите и конфликтите. Защо не успяхте да постигнете напредък по ревизия на Дъблинския регламент? Кое ви накара да произнесете онова изречение: „Ние не пазим добре европейската външна граница и пропуснахме 60 000 мигранти към Европа”. Вместо да поискате категорично промяна на Дъблинския регламент и невръщане на тези мигранти в България, вие произнесохте в Брюксел това изречение. Как искате да ни приемат в Шенген при такова признание на най-висше равнище? Вие не изпълнихте задачата, поставена в българския парламент, да ревизирате Дъблинския регламент.

Възложили сме на правителството активна роля на България в усилията за задълбочаването на сътрудничеството, в усилията на ефективна обща политика в областта на отбраната, с цел повишаване на сигурността на ЕС. Резултатът какъв е? 9 Европейски държави се обявиха за нов военен съюз за военна интервенция, без България. Никой не ни е питал, но и никой от вас не си е казал мнението. Председателят на ЕС, лидерът в този период не е казал своето мнение по този въпрос и не е поканен в този в този нов съюз, който те правят. Това ли ви е общата отбранителна политика на Европа.

Европейски социален модел – образование, младеж и култура- приоритет на българското председателство. Тук сме възложили председателството да постигне справедливи условия на труд за социална закрила. Къде са мерките за преодоляване на неравенството?

Засилване на координацията по въпросите на здравната помощ. Точно по време на председателството избухна скандалът, че България не си плаща на другите здравни каси лечението на български граждани. Хората с белодробни заболявания излязоха на протест. Това ли беше задълбочаването на сътрудничеството в здравната помощ?

Поздравяваме българското правителство и Европа, че постигнаха увеличаване на средствата и напредък по програма „Еразъм+”. Това е добре за младите европейци, за тяхното образование, обучение и култура. Ние оценяваме високо този резултат. За съжаление той беше абсолютно елиминиран от младежката среща в България, която беше тежък шамар по имиджа на страната ни. Тя завърши с изреченията: „Това, което се случи в София заличи усилията на поколения млади европейци преди вас”. Тази оценка дадоха европейците за вас.

Разширяване и регионално сътрудничество. Напълно подкрепяме усилията на българското правителство, България и българският премиер да поставят Западните Балкани в центъра на вниманието на Европа. Да работим заедно за разширяването на Европа към нашия регион и бъдещо развитие. В нашия документ сме записали: „Приемане на финален документ на срещата на върха в София за Западните Балкани, с политическа воля на ЕС, да приобщи Западните Балкани с пътна карта, конкретни инициативи и ангажименти и ориентировъчни срокове за реализацията на този ангажимент”. Това не бе изпълнено. Даже срещата в София е отстъпление от срещата в Солун, защото приобщаване и присъединяване отпаднаха дори като думи.

Трябва да отчетем ненаправеното по темата за Черноморския регион и Дунавската стратегия, за която вече говорихме. Нищо по тази тема. Единствено усилията на президента Радев, за което заслужава да получи поздравления.

Няма да бъде пълна оценката, ако не видим, какво се случваше в България през това време. Къде беше съгласието и как България се включи в това председателство? Председателството започна със шесторно убийство и завърши с убийство на затворник. По време на председателството бяха направени 72 протеста в цялата страна от лекари, учители, пожарникари, земеделци, зелени, за Белене, против Белене, за и против автомобилна камара и т.н. Хиляди българи излязоха по улиците по време на председателството. Такова нещо не е имало в най-новата история на България. По време на това председателство управлението излъчваше несигурност. Патриоти обвиняваха патриоти в лобизъм. Патриоти обвиняваха ГЕРБ. ГЕРБ обвиняваха ГЕРБ.

Председателството не можа да мобилизира енергията на българския народ. То беше превърнато в еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек. Правителството по това време излъчваше нестабилност на управляващата коалиция. Държавата излъчваше несигурност за хората. Знам, че ще кажете, че правим тази оценка, защото БСП ви завижда. Сигурно и тези стотици хиляди българи, които бяха по улиците на България за протести, и те ви завиждат. Сигурно и вашите коалиционни партньори, и те ви завиждат. Молим за обективна оценка и предлагаме такава. Без политически страсти и без емоции. Това председателство беше голяма възможност за Европа и за България. Тази възможност бе пропусната. Това председателство не отговори- какво е бъдещето на Европа и какво е мястото на България в това бъдеще. Пропиляхте възможности, вземете си поука.

Коментари

Задължително поле