Нинова: Президентът Румен Радев не е изневерил на нито едно от обещанията си към българските граждани

"Оценяваме двете години на президента Радев с три думи – последователен, съдържателен и перспективен. Последователен, защото от 2016 г. досега не е изневерил на нито едно от дадените обещания към българските граждани. Съдържателен, защото изпълни тези думи с работа и с действия - чрез ветата, които налагаше върху закони, сезирането на КС и много други. И перспективен, защото не се задоволи само да критикува изпълнителната власт и управлението, а да дава и конкретни решения". Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, съобщават от БСП.

Нинова добави, че истинската оценка за един политик е -  дали това, което е обещал, се изпълнява. Лидерът на левицата припомни думите на президента от 02.11.2016 г., когато той казва: "Монополът върху трите власти от страна на една партия, която се е сраснала с държавата, поражда и ниската позиция на свободата на медиите, като четвърта власт". Тя припомни още, че вчера, президентът е казал, че за съжаление българската демокрация ускорено губи позиции, а свободата на словото изчезва и авторитаризмът се завръща. Нинова изтъкна, че няма разлика между думите му през 2016 г. и днес. "На 22.09.2016 г.: Президентската институция ще бъде социален филтър, който ще спира законите, които са против интересите на гражданите. Вчера: "Президентската институция често бе последната бариера за лобисткото законодателство при безотговорни политически действия и против интересите на българите". На 22.09.2016 г. той казва, че държавата е в криза на управлението и ценностите, а вчера: "Страната се намира в институционален блокаж, икономически и идеен застой", припомни още Нинова.

 

Корнелия Нинова каза още, че Радев е бил съдържателен, защото най-важно в предизборната му кампания и сега, като президент, е борбата срещу корупцията, защитата на гражданските права и социалната тема. Лидерът на социалистите добави, че президентът е наложил вето върху закони 12 пъти, но някои виждат в това война с изпълнителната и законодателната власт. "Той превърна думите си в действия като наложи вето срещу закона за вечните концесии, закона за разграбването на КТБ, промяна на предназначението на земеделските земи за инвестиционни нужди, вместо за земеделски, приватизацията на държавни активи, заложени в забранителния списък и вето върху закона, с който се опрощаваха 50 млн. на Домусчиев", обобщи Нинова. Тя припомни още, че президентът се е противопоставил с вето на тайния арест до 24 часа, включително и на непълнолетни. "Противопостави се и на едноинстанционните съдебни решения, които ограничаваха правото на триинстанционно съдебно производство. Президентът превърна в действия и думите си за това, че е срещу бедността и неравенствата с вето върху закона за увеличаване на данъка на автомобилите и данъка върху жилищата в курортите. Той постави вето и върху Закона за НЗОК, с който държавата не желаеше да плаща иновативните лекарства", коментира председателят на БСП.  

 

"Румен Радев е перспективен, защото не се задоволи само да критикува, а е давал решения по всички въпроси", заяви още Корнелия Нинова. Тя вярва, че в съвета, който той иска да направи, ще събере умни и способни хора, които ще търсят изход от ситуацията, в която се намира България. "Това е достоен двегодишен мандат. Пожелаваме на него и Илияна успехи оттук нататък", завърши Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика