НКЖИ след инцидента с влаковата композиция в Пловдив: Стрелката и жп линията са в добро състояние (обзор)

Чакат резултати от черните кутии на двата дерайлирали локомотива

Превозвали 1900 тона пропан-бутан

Стрелката е била проверена преди 10 дни, инспекцията е показал, че няма проблем. Не мога да се съглася с твърдението, че инфраструктурата е в лошо техническо състояние. Това коментира Красимир Папупкчийски от Националната компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) след инцидента на Централна гара-Пловдив. В събота сутрин дерайлираха два локомотива и три вагона на композицията от общо два локомотива и 25 вагона, превозващи 1900 тона пропан-бутан.

Реакцията на НКЖИ дойде в отговор на твърдението на фирмата собственик на вагоните - “Булмаркет”, според които причини за инцидента състоянието на жп инфраструктурата и счупен език на стрелка. Стана ясно още, че водещият локомотив е собственост на фирмата, чиято влакова композиция се взриви на гара Хитрино.

“Черните кутии на двата дерайлирали локомотива ще бъдат свалени и разшифрирани”, обясни още Папукчийски.

“Ще стане ясно как и бил управляван влакът, с каква скорост реално е карал и дали е имало пропуски от страна на машинистите”, допълни той.

Управителят на фирмата-собственик Петър Ганев уточни, че още в събота било установено, че при максимално разрешена скорост от 40 км/ч в района на гарата, влакът се е движел с 35 км/ч.

Коментари

Задължително поле