Новата Еврокомисия почти комплектувана

Франция издигна своя кандидат, Италия и Португалия още се бавят

Френското правителство предложи в сряда Силви Гулар, заместник-гуверньор на Банката на Франция, за свой кандидат за член на Европейската комисия в новия є състав, предаде Ройтерс, като цитира официална информация от кабинета на френския президент Еманюел Макрон.

Според наблюдатели, с издигането на Гулар Париж се прицелва в ключов пост в работата на новия състав на изпълнителния орган на ЕС - външната търговия или климата. Гулар, която говори свободно френски, английски, немски и италиански, има стабилни позиции на европейската сцена, припомнят наблюдатели. Тя е работила в екипа на френското министерство на правосъдието през 1989 г. при формулирането на условията за обединението на Германия и по-късно като съветник на бившия председател на Европейската комисия Романо Проди.

„Намираме с решаващ момент за бъдещето на Европа. Имаме нужда от хора с опит и гледна точка, които не просто да вземат участие, но и да имат водещата роля”, казва неназованият източник пред Ройтерс.

Новият председател на Еврокомисията, Урсула фон дер Лайен, има срок до 1 ноември да представи пред съвета на ЕС утвърден състав на европейския изпълнителен орган, като всяка държава член дотогава ще се бори за важен и отговорен портфейл. Утре тя пристига на посещение в

България.

Единствено Италия и Португалия все още не са издигнали своите кандидати, като общият брой кандидати досега не отговаря на изискванията на Фон дер Лайен за равнопоставеност на половете в новата ЕК.

Коментари

Задължително поле