Новата поза в секс тормоза

Радикалните феминистки превземат кампанията за коректно отношение към жените

Една от идеите е мъжете да искат писмено признание от дамите, че дават съгласие преди секс

На хоризонта изплува в пълните си изопачени контури нов голям наратив – сексуалният тормоз е навсякъде, жените са жертви, мъжеството е токсично, в Западния свят изобщо не е постигано равенство, а тъкмо напротив – развивала се е среда на сексизъм и потискане на жени и малцинства. Изводът, естествено, е, че всичко това трябва да се промени незабавно и с крайни мерки, защото е нетърпимо. Едно внимателно вглеждане в събитията и детайлите обаче разкрива доста по-различна картина.

Но първо - какво се случи и как започна всичко? В началото на октомври в няколко журналистически разследвания се потвърдиха и официализираха дългогодишните слухове, че Харви Уайнстийн – един от най-влиятелните продуценти в Холивуд – се е държал ужасно с десетки жени. Обвиненията запълват целия спектър от сексуални трансгресии – от предложения за роля във филм срещу фелацио, масаж или „пълна програма“, през грубо, обидно, унизително отношение и масово стискане на гърди и задници, до изнасилване. Обвинителките са някои от най-известните и успешни жени на планетата. - Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Кейт Бекинсейл, Ашли Джъд, Роуз Макгоуън, Азия Ардженто, Джесика Барт, Мира Сорвино, Розана Аркет, Хедър Греъм, Кара Делевин, Леа Сейду, Клер Форлани, Ева Грийн, Лорън Холи, Лина Хийди, Лизет Антъни, Лупита Нионго…

Уайнстийн беше прогонен от собствената си компания, всички в индустрията се дистанцираха от него, а полицията започна разследване и според някои източници скоро може дори да се стигне до арест.

Дни след падението на Харви станахме свидетели на ефекта на доминото по холивудски. Бяха обвинени още Кевин Спейси, Брет Ратнър, Джеймс Тобак, Дъстин Хофман, Оливър Стоун, Дейвид Корн, Джеръми Пивън, Анди Дик, Дейвид О Ръсел, Тери Ричардсън, Стивън Сегал, Луи Си Кей и много други. Най-сериозно го отнесоха Кевин Спейси и Луи Си Кей, които бяха демонстративно отлъчени от елита на развлекателния бизнес, проектите им бяха спряни, а носителят на две награди „Оскар“ Спейси дори го изрязаха от готов филм с идеята тепърва да презаснемат неговите сцени с друг актьор.

На този етап вече все повече хора започнаха да виждат как нещата излизат извън контрол. Скандалите консумираха целия Западен свят, роди се хаштаг движението #MeToo, посветено на всички жени, които са били жертви на сексуален тормоз на работното място и извън него.

Но какво точно е сексуален тормоз? Този еластичен термин изглежда обхваща твърде много видове поведение – от тежки криминални престъпления като изнасилване, до пускане на непремерени шеги в компанията на жени. Всеобхватността на понятието и допълнителните свободи в интерпретирането му са в основата на противоречивото и потенциално опасно разгръщане на лавинообразния скандал.

Да видим каква е ситуацията в Европейския съюз. Според „Директива 2006/54/ЕО от 5 юли 2006 година за прилагането на принципа на равните възможности и равното третиране на мъжете и жените в областта на заетостта и професиите“ сексуален тормоз е „всяка форма на нежелано словесно, несловесно или физическо поведение със сексуален характер, имащо за цел или водещо до накърняване на достойнството на лицето, и по-специално, създаване на смущаваща, враждебна, деградираща, унизителна или обидна обстановка“

Сексуалният тормоз може да се осъществява чрез:

цинични шеги;

намеци за външността, които карат човека да се чувства неудобно;

нежелани докосвания;

нежелано сексуално внимание;

обиди и подигравки от сексуално естество;

прекалено фамилиарничене;

показване на порнографски материали;

предложения за интимност, с цел повишаване в кариерата;

принуда за сексуални контакти;

изнасилване.

С такива дефиниции много лесно може да се злоупотреби с обвинението в сексуален тормоз. Именно това се случва. Свидетелства за брутални изнасилвания се смесват безкритично с разкази за груби шеги и неприлични подмятания. Психопатите насилници са поставяни в една категория със социални смотаняци или провинциални производители на лош вкус. Мъже, които случайно и изолирано са действали глупаво в опит да завържат флирт са слагани редом до серийни хищници, които злоупотребяват с властта си и превръщат жените от своето обкръжение в опредметени жертви.

Границите са размити и именно това е целта на радикалните феминистки, които са си поставили за цел да демонизират мъжеството като цяло.

Инцидентните цинични шеги и спорадичните, случайно изпуснати намеци за външността, както и прекаленото фамилиарничене, трудно могат да се определят като сексуален тормоз или посегателство, заслужаващо сурово наказание от един рационален човек. Но крайностите на политически коректния либерализъм, който владее Западния свят в културно, корпоративно и политическо отношение, отдавна са изнасилили самата идея за рационално и критично осмисляне на събитията и явленията.

Модерните феминистки и техните съюзници в медиите, институциите и неправителствените организации са твърдо решени да пренапишат правилата за междуполово общуване и да ги изведат на плоскостта на абсурдизма и сюрреализма.

Според някои актуални нови доктрини на феминизма, жената трябва да има право да обвини мъжа в сексуално насилие ако изпита съжаление или разочарование след секс, за който първоначално е дала своето съгласие. Поканите за танц в заведение и отправянето на комплименти също следва да се третират като форма на тормоз и насилие според тези все по-влиятелни активисти.

Огромен брой от новите обвинения в сексуален тормоз, които пълният заглавията на медиите, включват разказите на жени, които са се почувствали зле, след като мъже са им казали, че ги намират за секси и атрактивни. Не че са им предложили да спят с тях срещу повишение, или са ги заплашили, че ако не им пуснат ще ги уволнят, или злепоставят. Просто са се пробвали да ги ухажват с комплименти. Такива доскоро бяха законите на цивилизования флирт. Но това вече е недопустимо или поне трябва да е, ако питате новите борци за сексуална и социална справедливост.

Една от идеите е мъжете да искат писмено признание от жените, че дават съгласие преди секс. Друго модерно решение е по време на любовната игра мъжът да пита на всяка стъпка дали жената е ОК с прогреса на акта дори след като двамата са тръгнали да го правят по взаимно съгласие. Въпросите трябвало да бъдат задавани на дамата преди първата целувка, преди разкопчаването на ризата, преди свалянето на сутиена, преди проникването. „ОК ли си с това, скъпа? А с това? Ами сега? Мога ли да те пипна тук...?“. Представете си колко възбуждащ ще бъде сексът по правилата на новите пуритани и активисти за борба със сексизма?

Целта на тези хора не е да се изчисти средата от действително вредни и опасни дегенерати и хищници като Харви Уайнстийн. Те желаят да атакуват самия секс, да го санкционират и превърнат в основание за допълнителна полова сегрегация и социална, и културна изолация на мъжете. Те искат да „уайнстийновизират“ всеки притежател на пенис и тестиси. Да внушат на публиката дълбоко грешната идея, че „Харвито“ дреме във всеки един от нас и дебне да се прояви в удобния момент.

Авторката и професор по социология Лиса Уейд написа, че „мъжеството“ трябва да бъде атакувано директно до изличаване всички разлики между половете. Феминистката и популярна журналистка Лара Прендергаст призова за изработването на стриктни инструкции за поведението на мъжете. В тази сексуална реформация се включи и Хилари Клинтън. Изгубилата президентските избори суперзвезда на феминизма обяви, че винаги и безусловно трябва да се вярва на всяка жена, която казва, че е жертва на сексуално насилие. Първо, това е грубо нарушение на правната концепция за „невинен до доказване на противното“, и второ е проява на грандиозно лицемерие от страна на съпругата на Бил Клинтън, която се постара да очерни няколко от дамите, обвинили Бил в секс тормоз и изнасилване.

Но лицемерието е водеща черта на съвременния радикален феминизъм. Тази идеология няма да помогне на истинските жертви на сексуални посегателства, а само ще им навреди като брандира всички мъже като насилници по рождение и трансформира сексуалната свобода в сексуален страх.

Коментари

Задължително поле