Нова Зеландия променя закона за оръжията след атентата

Снимка: Архив

Законите за оръжията в Нова Зеландия ще се променят след масовата стрелба в две джамии в град Крайстчърч. Това обеща премиерът на страната Джасинда Ардърн в свое изявление след трагедията.

В нападението загинаха 49 души, а десетки други бяха ранени. Според Джасинда Ардърн предоставените й информации показват, че стрелецът е имал пет огнестрелни оръжия - две полуавтоматични оръжия, два пушки тип помпа и още една пушка. Брентън Тарант има лиценз за оръжие от ноември 2017 г.

"Все още се уточнява как са се развили събития, които са довели до това нападателят да се сдобие с тези оръжия, но аз още сега мога да ви кажа нещо. Нашите закони за оръжията ще се променят", заяви Ардърн. Тя отбеляза, че в миналото е имало опити за промяна на законодателството в тази насока като последните опити са били през 2017 г., но "сега е моментът за промяна". Основната идея, която премиерът на страната лансира са свързани с притежаването на полуавтоматично оръжие.

Междувременно директорът на болницата в Крайстчърч обяви, че седем от хоспитализираните 48 ранени след стрелбата са изписани, докато 12 други все още се намират в критично състояние, съобщи Асошиейтед прес. Сред пациентите в критично състояние е и 4-годишно момиченце.

Коментари

Задължително поле