„Нова земя“ по романа на Вазов с премиера в Народния театър

Утре вечер и в четвъртък е премиерата на един от най-мащабните проекти на Народния театър, посветен на неговия патрон Иван Вазов (1850-1920). - спектакълът "Нова земя" на Голяма сцена.

Най-спорният роман на Патриарха на българската литература се поставя за първи път, под режисурата на Бина Харалампиева, а сценичната версия е дело на драматурга Юрий Дачев.

„Нова земя“ ни пренася в дните на следосвобожденска България - време на подем и срутвания, на саможертви и предателства, на отстоявано достойнство и съглашателство в името на оцеляването. "Нова земя" е тревожно откровение за българския характер и днешно питане за повтарящите се препъвания в пътя ни към обединението.

„Този спектакъл ни връща към велико време от историята ни. Един народ с пламенност и опиянение застава пред бъдещето на обединената си страна. Може би няма време да се замисли над „детските си болести“, които ще се превърнат в хронични страдания по пътя му. А днес, бидейки по-трезвомислещи, с повече самочувствие и опит, замисляме ли се върху тях? И ако го правим, не тръгваме ли предварително със скепсиса, който също е болест, която непрекъснато подхранваме? В „Нова земя“ много неща вече ни се виждат и стари, и повтарящи се, но разрушителното недоверие в самите нас все още не се е сгъстило. Това прави съприкосновението с емоциите и надеждите на романа и героите му  уникални, завладяващи  и… май невъзвратими“, казва Бина Харалампиева.


В ролите на сцената ще видим Иван Юруков, Христо Петков, Мария Стефанова, Радина Боршош, Герасим Георгиев – Геро, Дарин Ангелов, Николай Урумов и други. 

Премиера на нова постановка има тази вечер и в „Театър 199“ - „Господин нощ“ на Яна Борисова. Постановката е на Стилиян Петров, а в ролите са Веселин Мезеклиев, Йордан Ръсин и Дениза Павлова.

„Опитах се да разкажа за необятната фантазия на нощта. Опитах се да разкажа за младостта на старостта. Опитах се да разкажа за смешната страна на тъгата“, казва Яна Борисова за най-новата си пиеса.
Следващите представления на „Господин Нощ“ са на 5-и и 20-и май.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства