Нова реколта сваля цените на зеленчуците

Цената на обикновения червен домат падна до 1 лев за килограм на борсите.

Продават по-скъпо розовия домат заради бум в търсенето му

Продукцията е основно българска

Цената на доматите и краставиците тръгва надолу, защото вече излиза късната реколта. Това заяви пред „Труд“ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Рекордната цена на розовия домат се дължи на бум в търсенето му тази година. В същото време количествата от него са ограничени и това надува цената му, обясни Иванов.

По думите му този сорт се гледа трудно, по-капризен е, а и тази година имаше много болести по доматите, затова отглеждането му изисква повече разходи. И неговата цена обаче ще падне, защото излиза нова реколта от закрити площи в Петрич и Сандански, обясни Иванов.

Тази година има и голямо търсене на розов домат, защото българинът промени потребителските си нагласи и предпочита розов домат. Докато преди 15 години у нас се купуваше само червен, а розовият беше екзотика, твърди председателят на ДКСБТ. По данни на комисията в момента на борсите червеният сорт са предлага дори на 1 лев за килограм. Розовият може да се намери за 3-3,50 лева за килограм.

Подобна е и ситуацията при краставиците. Само за седмица цената им е паднала със 70 стотинки за килограм. На борсите оранжерийните краставици се продават по 2,22 лева за килограм.

На пазара сега се предлага основно българска краставица и домат. Има и внос от Гърция. Съседите също са сменили стратегията си и вече гледат доста розов домат, защото интересът към него расте.

Има и домати от Полша, но цената им надвишава родното производство и затова не се вкарват, обясни Владимир Иванов.

Зелените чушки на тържищата също са основно родно производство, показва проверка на най-голямата борса в София. Килограмът се предлага по 1 – 1,10 лева. Двойно по-скъп е червеният пипер и цената му на едро на пада под 2,40 лв. за килограм, независимо дали е български или турски.

Коментари

Задължително поле