На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Новите водопроводи в Старо Търново са с 50-годишна гаранция

50-годишна е гаранцията на новите водопроводи, по чието поставяне се работи в Старата част на Велико Търново. Подмяната на 8,2-километровата мрежа е наложителна преди реализацията на строителните дейности по проекта „Съхранена и автентична градска среда на град Велико Търново”, който е финансиран по ОП „Региони в растеж” и предвижда обновяване на 38 улици и площади в Старо Търново, както и благоустрояване на голяма част от кв. „Чолаковци”.

За ремонта на водопреносната мрежа финансиране в размер на 4,5 милиона лева без ДДС е осигурено от републиканския бюджет, по искане на кмета старопрестолния град Даниел Панов.
На специална пресконференция сформираната от Панов разширена работна група представи конкретни факти за работния процес и контрола върху строителните дейности. В комисията влизат заместник-кметът проф. Георги Камарашев, директорът на дирекция „Строителство и устройство на територията” инж. Динко Кечев, инж. Калин Нейчев и гл. инж. Илия Сирмов от ВиК „Йовковци” ООД, Ина Минчева и инж. Свилен Димитров от фирмата за строителен надзор.

„Великотърновци могат да бъдат спокойни – подмяната на водопроводите се извършва според изискванията на Наредба №8/28.07.1999 г. Проектът на ВиК „Йовковци” ООД е одобрен от всички компетентни органи. Няма преплитане на водопроводи и канализация. Допустими пресичания има има единствено при подстъпите към съответните домове – в тези случаи е осигурена необходимата водоплътност на канализацията. Течът на отпадни води е невъзможен – каналите биват обвивани с гофрирани елементи и съоръжения. Там, където бъде установена компрометирана канализация, същата бива подменяна”, посочиха проф. Камарашев и експертите.

Няма преместване на водопроводите – проектът не е за изграждане на нова мрежа, а за ремонт и подмяна на съществуващата. Ползва се старото трасе, което не е давало поводи за тревога. Експертите обясниха също, че новите водопроводи биват уплътнявани двойно, включително и защитавани от слягане на настилки. Те са на достатъчна дълбочина под земната повърхност.
При работата по домовите отклонения се работи индивидуално и се вземат предвид мненията и исканията на всеки от жителите. Цялата строителна дейност е под контрола на лицензирана фирма за строителен надзор. Нейните представители Ина Минчева и инж. Свилен Димитров увериха, че се работи качествено и без нарушения. Всеки възникнал въпрос бива решаван на момента. Реализацията на проекта е и под непрекъснатото наблюдение на ВиК „Йовковци”, обясни инж. Калин Нейчев.

Отделно, петгодишна е гаранцията на строителните и изкопни работи. Всяко нарушение или несъответствие ще бъде за сметка на изпълнителите. При пускането на водата в новите участъци своевременно се правят необходимите хидравлични проби и дезинфекция, за което веднага се съставят протоколи.

„Знаем, че изкопните дейности водят до временни неудобства. Всичко, което правим в Стария град, е за по-доброто бъдеще на великотърновци и по-добрата жизнена среда. Няма да допуснем и минимален риск здравето на хората”, завърши проф. Камарашев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.