Новите жилища поскъпват с до 20%

Настоящата година ще бъде една от най-силните за пазара на имоти.

Заради желязото и изискванията за достъп на хора с увреждания

На имотния пазар криза няма, категорични са от бранша

Наредба усложнява строителството

Увеличение с до 20% на цените на имотите в следващата година заради поскъпването на основни строителни материали и нова наредба за достъп на хора с увреждания, прогнозират от бранша.

Строителната стомана е поскъпнала с над 25% за година и това не зависи от строителството в България, а се определя от далеч по-значими фактори, казаха строителни предприемачи. Голяма част от другите строителните материали също са поскъпнали по неясни причини. Например увеличена е цената на най-популярния изолационен материал. При увеличение на себестойността няма как това да не се отрази на цената на крайния продукт, коментират представители на строителни компании.

Друг фактор за цената на жилищата в бъдеще ще бъде и новата наредба за достъп на хора с увреждания, която според бранша е изключително непрактична и ще оскъпи строителството на апартаменти. Припомняме, че наредбата цели да осигури по-лесен достъп на хората с увреждания до жилищните блокове у нас. Там пише, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания. Това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата. При прилагане на наредбата новите жилища ще поскъпнат.

Влизането в сила на наредбата беше отложено с 12 месеца. Това дава възможност през този период инвестиционните проекти, изработени по старата наредба, да бъдат внесени за одобрение. Строителни предприемачи искат новите правила да не важат за всички жилища в новите сгради, а само за част от тях, които са предназначени за хора с увреждания.

Криза има, но не и за жилищния сектор, категорични са експертите от бранша. “През последните осем години най-силната година за жилищното строителство беше 2007 г., вторият пик беше през 2019 г., а първото тримесечие на 2021 г. дава индикации, че годината е третата най-силна и че пазарът се възстановява бързо”, посочва главният анализатор на Националния регистър за ново строителство и реконструкции Петър Мастиков. И добавя, че това се отнася за жилищното, а не за ваканционното строителство.

Възрастовата граница слиза надолу

24-годишни придобиват първия си собствен дом

Отворени са за иновации

 

Все повече млади хора купуват първия си дом.

Възрастовата граница на купувачите на жилища в страната слиза надолу - до 24 години. По-възрастното население е по-предпазливо при покупката на имот, казват брокери. При по-младото поколение обаче преговорите при покупка на жилище са много по-детайлни и отнемат повече време. Но пък младите са много по-отворени към иновациите при новото строителство.

Запазва се ножицата между цените при покупка “на зелено” и с акт 16 - около 15%.

Над 60 млрд. са спестяванията на граждани в банките, които ако усетят силна инфлация ще инвестират, а голяма част от средствата ще бъдат насочени към недвижимите имоти, смятат от бранша. Експертите в сферата на имотите са оптимистично настроени за пазара на имоти през следващите години. Оставането на хората за по-дълго време по домовете им дори стана стимул за пазара. Нарасна търсенето на селски къщи, ваканционни имоти, както и на по-големи жилища с пространство за всеки член от семейството, като предимство е наличието на големи тераси, двор и кабинет, който позволява работа от вкъщи.

За голямото търсене на жилища допринасят и ниските лихви по кредитите и депозитите. Лихвите по ипотечните кредити са на исторически ниски нива. Преди десетина години лихвите достигаха 10%, а сега са под 3%. Ниските лихви по депозитите пък правят инвестициите в имоти по-привлекателни. Конкуренцията между банките е много силна и разликите в лихвите е изключително малка. Това са предпоставки за все по-голяма инвестиционна активност, както от страна на крайните купувачи, така и от инвеститорите, отбелязват експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти