Новите цензори на Холивуд

Милиционерки срещу Ален Делон

Не пожалиха и „Игра на тронове“

Американска петиция протестира срещу Почетната палма, която трябва да бъде връчена в Кан на Ален Делон. Става въпрос за всичко останало, освен, уви, за кино. За екзекуция без процес, като по времето на най-мрачния сталинизъм. Дава се само на звезди. Ален Делон е една от тях и повече от 50 години неговите мълниеносни появи на филмовия фестивал в Кан често са пораждали полемика. Акьорът няма само приятели в занаята си във Франция, но този път атаката идва от САЩ и милициите на политическата коректност, които нахлуха в Холивуд и чието невероятно вредно влияние върху артистичния живот можем да измерим днес.

Уви, петицията, пусната в сайта care2, която до този момент е събрала близо 19 хил. подписа, изобщо не говори за кино. Престъплението на актьора? Че е говорил „расистки, сексистки, хомофобски“ думи… Изровени са и наистина произнесени от Делон фрази за жените или гей двойките, думи, които със сигурност могат да се сметнат за глупави, не много симпатични, много спорни, но които са изречени в една правова държава, в която има свобода на словото.

Добре дошли в новия свят… Дори „Игра на тронове“ не успя да избяга от опростенческия морализаторски валяк, защитаван от прословутите „Воини на социалната справедливост (Social Justice Warrior), които са особено кръвожадни в Мрежата и прекарват всяка творба през ситото на нейното съответствие с „доброто“, разбирано като отношение към жените и малцинствата. Така в „Холивуд рипортър“ журналистката Морийн Райън упреква сценаристите на „Игра на тронове“, че са бели, мъже и хетеросексуални - непоносим троен недостатък, довел според нея до това, че жените - „особено цветнокожите“, уточнява тя - са представени зле в сериала… Сякаш сънуваме.

„Фестивалът в Кан се е заел да защитава многообразието“, туитна още преди началото на петицията срещу Делон Мелиса Силвърщайн, основателка на организацията „Жени и Холивуд“. На което Тиери Фремо, директорът на фестивала, закачливо отговори, че ако Ален Делон наистина е изразил мнения, които той лично не споделя, това, което ще му връчат, все пак „не е Нобелова награда за мир“...

(Със съкращения, превод Галя Дачкова - „Гласове“)

Коментари

Задължително поле