Новият Рим потъва по модела на Древния

Протести в Минеаполис

Наред с двете си външни политики САЩ вече имат и две вътрешни

Тръгва самоорганизация срещу либералфашизма, който не схваща, ще бъде пометен

Глобализацията умря от коронавируса, се дочу откъм Световната банка. Неолиберализмът се оказа главно средство за завземане на властта в набелязани държави с последващи икономическа деградация, разруха, насилие, грабеж. В беззаконие с опита да се постави съдът над законите, морален разврат, агресивен фундаментализъм и накрая в геноцид. Измамите и илюзиите, наркоманиите и мулти-култи операциите подготвиха прояви на противодържавни изблици, срив на силови структури, погроми върху културата, образованието и науката.

„Ония ценности“ се оказаха изгодни и приемливи едва за 1-3% от населението. Системата се скапа икономически, умира идейно, политически и социално. За сектантските групи остана свирепата борба в тоталитаристки стил. А какво друго срещу очерталия се завой към връщане на държавата над пазара и вероятната военно-организационна форма за оцеляване? Заплахата не е кой ще спечели, а кой ще оживее. Застрашените бурно драматизират ситуацията.

Неолибералният капитализъм загива болезнено и агресивно, продължително и заразно за околните. Заинтересувани да спрат или поне да забавят процеса са транснационалните компании, финансовият капитал и свързаните с тях политически и социални елити. Присъщи на техния главен инструмент - държавата САЩ са „богоизбраност“, правото на силния, милитаризъм, експанзия. Задължително беше да се възползват от сгъстеното социално напрежение и нарасналата масова тревожност в хода на карантината.

При такива предпоставки и недостиг на силна политическа воля у върховна власт дори шепа противодържавни елементи могат да предизвикат големи катаклизми. Разслоението е твърде непоносимо, според сондажите около 70% от американците са убедени, че нещата в страната вървят погрешно. Трусове се долавят в още няколко измерения - предизборна кампания, остър идеологически сблъсък, проблеми с расизма. Най-силен фактор е финансово-икономическата криза.

Наскоро в Италия Доналд Тръмп припомни, че отците-основатели на САЩ при създаването на политическата система са се вдъхновявали от Древния Рим. Който се срива и изчезва по много сходни за днешна Америка - Новия Рим - финансови, етнически и верски причини. Сходство има и при техния възход - грабителски войни и робски труд.

Изградена от Август, паричната система работи със златен аурей и сребърни денарии, в които благородният метал е бил над 95%. При Траян империята достига най-големия си размер, но опазването u става все по-скъпо. Прииждат хора от много страни и с различни верски култове, римляните сред населението се стопяват до 1-2%. Скоро съдържанието на златото и среброто в монетите пада до 85%, после до 75%, смаляват се и по размер. Настъпват смутни времена. Диоклециан опитва да реформира икономиката, успява само за кратко.

Трайно отслабен от инфлацията и спекулата, след два века Рим рухва. В САЩ събитията се развиват за десетилетия. През 1900 г. доларът се равнява на 1,505 грама злато, 1 тройунция от кръгло 31 гр струва $20,67. От 1933 г. златното покритие започва да се смалява, през 1968-а е $35 за тройунция, през 1971-а обезпечението се премахва, днес гони $1800. През 2012 г. в Capital Economics пишат: “ При златно покритие тройунцията ще стане $10000.“

Диоклециан под страх от екзекуция принуждавал търговците да работят с обезценените пари, естествено, упадъкът не спира. САЩ над 50 г. успешно принуждават света да работи с долара като основна валута, но се блъскат във вселенските закони - всичко е преходно, качествените промени неизбежно водят до повратна точка. И там разнородните групи пришълци са много, повечето със свои богове и ритуали. Нееднородно общество с дълбоко вкоренени расистки традиции, с огромна престъпност. Новият Рим потъва по модела на Древния.

Протестните акции срещу полицейския произвол там са средно на 6-7 години, така започват и сегашните събития. Поради рязко увеличилата се с епидемията безработица към тях се добавят и социалните протести с лозунги „Изяж богатите!“ и „Богатите, вече не сте в безопасност!“. Същото като „Експроприация на експроприаторите“ преди един век. Бунт на нямащите какво да губят. Горните не могат да живеят иначе, отдолу не желаят така. Картинка, загатваща за социално торнадо предвид неизбежното обедняване.

Незабавно реагират престъпните банди, погроми и грабежи правят възможен паралич в звена от държавната система. Накрая се добавят добре познатите соросоидни схеми и подривни операции от „цветните“ революции. Малцинствата бушуват в зоната на отговорност на своите политически покровители - губернатори и кметове-демократи. Чрез ограничени тактически протестни взривове елитите очакват да гасят в зародиш пламъчетата на социални вълнения. Откъснатите от нацията, те са на много късо разстояние от обръщане на погромите срещу себе си.

Тръмп призова тези кметове и губернатори силово да озаптят и бушуващите, и лудуващите свои активисти. Предлага им да включат и редовната армия, съзнавайки, че онези рефлекторно ще изреват“Не на белия фашист!“. Като оставя електората на демократите да беснее по тяхна вина, докато правата и собствеността на мирните граждани са незащитени, печели предизборно. Ситуация за паническо разстройство сред демократи от всички страни, разтърсени от социално-психологическите и икономическите явления в хода епидемията.

Този път „пролетта“ е американска и не се вижда как отгоре ще се договорят да спрат опасните процеси. Затруднено е дори близкото планиране на живота, обясними са тревожните реакции сред хората и в Европа. Засега властите са безпомощни срещу овластената соросоидна банда в държавните институции. Юмрукът по плакатите отдавна е революционен символ срещу десните, пренасочват го и срещу белите хетеросексуални мъже. Очерта се един расизм да се лекува с отсрещния.

Познатите манипулативни подривни схеми на Сорос и ЦРУ срещу над четиривековния „бял“ расизъм в условията на „позитивната дискриминация“ на малцинствата доведоха до избуяване на „черен“ расизъм. Сред знаковите подкрепящи сегашните операции са Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, American Express, Mastercard, Amazon, Wal Mart, Pfizer Inc, Coca Cola, Microsoft, IBM и разбира се YouTube, Twitter, Google. Важен им е не „Черният живот“, а хаосът, причиняван от организираното насилие.

Сталин преди време казва: „Без теория ни чака смърт!“. Днешният неолиберален капитализъм няма адекватна теория за излизане от кризата си. Обезкръвили и обезсилили силовите си структури в полза на обнаглели малцинства, в САЩ обезсилват и апарата, способен да поддържа реда. Неизбежно тръгва самоорганизация срещу либерал-фашизма. Който не се съобразява с обективните закони, ще бъде пометен.

През 2017 г. „Труд“ писа : „Битката в Щатите е безмилостна, залозите са огромни, студената война е вътре... Враговете на президента доминират в конгреса, в медиите, сред интелектуално-духовните елити и лобистките кръгове, нямат време за маневри... Цветните революции“, патент на либералите и глобалистите, са предвидени за износ, но могат да се реализират и като модел за американска употреба.“ 

Загърбили вековните ценности за човешкия живот, безотговорно подстрекаващи недоволни групи да погазват обществения ред, неолибералите провокират опасни разрушителни процеси. Ще страдат не само насъскваните маргинални малцинства, тежки последици ще понесе цялото население. Тези по същество троцкистко-комунистически тенденции на Запад не са от вчера, през 2018-а в няколко статии по повод годишнината от Руската революция „Труд“ отбеляза редица сходства и неизбежните катаклизмени перспективи.

 Наблюдаваме почти същото, което предизвикваха в страните с колониални администрации и мърсуващи НПО. Удря се по знакови за САЩ паметници на герои от историята, на ред са и на някои от бащите-основатели на САЩ. Задължителната според политтехнологиите за рушене на държави сакрална жертва се оказва гангстер-рецидивист и наркоман. Оказал яростна съпротива на полицаи при опит да го задържат след сигнал за престъпление. Рисуват го с ангелски крила, обявяват го за Исус, погребват го като суперзвезда. Наред с това яростно се сатанизира полицията.

Amazon и IBM u забраняват да използва технологиите им за лицево разпознаване, за да не послужат за установяване на бесуващите. Люта цензура се разгръща под лозунга „Борба с лъжливите новини“, каквито произвеждат именно информационните и мрежовите монополисти. Гореща информационно-психологическа война се води отскоро с елементи и на гражданска. Наред с двете си външни политики САЩ вече имат и две вътрешни. Как на 4 юли ще отбелязват национален празник?

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи