Нови бойни машини Made in България (обзор)

Над 1,2 млрд. лв. са предвидени за закупуване на нова техника за Сухопътните войски

В ТЕРЕМ ще се ремонтират и пожарни

“Изключително сме доволни, това е новина, чакана от армията ни десетилетия, защото нищо не е правено за сухопътните машини. Обнадеждени сме, тъй като с предвидените с 1,2 млрд. лв. ще направим машини, които вършат огромна работа и за границата, и за полицията, а парите на данъкоплатците ще останат в България, за работни места, заплати и развитие на сектора.” Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи при посещението си във военноремонтния завод “Терем-Хан Крум”-Търговище новината за стартиращата работа по модернизация на машините на сухопътните войски, за които са предвидени над 1 млрд. лв.

Той подчерта, че Търговище е от малкото градове, в които населението расте и тук ще се модернизира техника не само за армията, но и за полицията. Работи се и по прототип на машина за противопожарната служба. Той направи и сметка, че модернизацията на сухопътните бойни машини излиза с 30-40% по-евтино, отколкото купуването на нова такава техника.

Заедно с премиера на визита в Терем-Търговище бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

Каракачанов разясни, че се работи в три направления: за нова техника, ремонт и модернизиране. Имало интерес от няколко фирми на световно ниво и тепърва щяло да има процедура за изпълнители, но идеята била работата за сухопътната техника да се извършва в наши предприятия, визирайки заводите в Търговище и Търново.

Той съобщи още, че в момента в Търговище се работи по поръчка от фирма за 40 танка, които били за Африка. Това осигурява работа на местния клон за година и половина. Преди тази поръчка заводът в Търговище е бил на дотации от централата.

По-късно от Министерския съвет допълниха, че тече междуведомственото съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май. Проектът за бойните машини е разработен за времеви интервал от 12 години и е на стойност 1,2 млрд. лв. без ДДС. Той предвижда придобиване на 150 машини бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава.

Според втория инвестиционен проект ще бъдат закупени 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,5 млрд. лв. без ДДС, ще бъдат придобити не по-малко от осем самолета, ще се осигурят средства за наземно обслужване, обучение на състава, първоначална интегрирана логистична поддръжка за 3 г. и въоръжението.

 

Красимир Каракачанов предлага:

„Тервел-1“ да се казва новият БТР

“Тервел-1” да бъде името на новата бойна бронирана машина на пехотата, която ще купим. Тя ще бъде съвместно производство с компанията, която чрез конкурс ще спечели проекта за модернизиране бронираната техника на Сухопътните войски. Това предложение направи министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на брифинг за предстоящите чествания на 1300 г. от знаменитата битка при Констанитинопол, когато българите разбиват пет пъти по-многобройната армия на арабските нашественици. МО-шефът е председател на инициативния комитет за честване на годишнината. Кан Тервел, син на Аспарух, е бил кошмарът на Халифата. В тази епична битка, той не просто побеждава арабите, а ги унищожава и спасява Европа от ислямско нашествие.

 

Немски скоростни кутии, американски и английски мотори...

Сбъдната мечта на сухопътния офицер

Сега да видиш как ще ги изпипаме

“Тече двуседмичният срок и два от трите големи проекта за армията ще бъдат вкарани от Министерство на отбраната в Министерски съвет - за нов изтребител и моята мечта като сухопътен офицер - машините за сухопътните войски. Това е царицата на боя.” Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Преди това той направи обиколка на предприятието заедно с Красимир Каракачанов и Томислав Дончев. Борисов поговори с майсторите, попита ги колко по-евтина би била модернизацията на една машина, от новата.

“Сега да видиш как ще ги изпипаме  тука! Немски скоростни кутии, американски и английски мотори, наши боеприпаси, руското шаси. Да видиш колко хубаво ще стане!”. Така Борисов изрази задоволство от предстоящата модернизация на бойната техника след разговор с майсторите от Терем - “Хан Крум” в Търговище.

“Много ми беше важно да чуя майсторите”, доволно коментира той.

Записът бе качен в профила на Борисов във фейсбук. Журналистите, акредитирани да отразяват визитата му във военноремонтния завод, не бяха допуснати в цеха и останаха навън. Те не чуха разговорите на премиера с работниците.

 

 

Модерни мощности в „Амилум”

Инвестициите вече са в реалната икономика и остават в България

“Много се тупаха предшествениците, че имало инвестиции. Ама, я погледнете какви бяха инвестициите! Във вериги, в банки, в ЕРП-та и парите изтичаха от България. Сега този завод, за над 200 млн. лв., са инвестиция, която остава принадената стойност в България. Имаме една добра спойка между инвестициите и това, което сме направили в селското стопанство”. Това заяви в приветствието си по повод откриването на разширяването на завода за преработка на царевица ”Амилум” в Разград в петък премиерът Бойко Борисов.

“И, ако не знаете, да знаете - 2,7 млрд. лв. дотира държавата българското земеделието, за да я имаме царевицата, за да ги има заводите, работните места”, каза премиерът.

Той допълни, че и местната власт и правителството са направили нужното инвестицията да се реализира в следващите 2 години. “Самите инвеститори отчитат много по-добрата инфраструктура, която изграждаме”, каза още премиерът.

“Като спрат фондовете тази икономика ще поддържа държавата с икономически растеж”, заяви още Борисов.

 

На полигона

Танк гърмя пред военния министър

Демонстрация на бойна техника бе направена пред министър Красимир Каракачанов по време на визитата му в Търговище. След посещението във военния завод той пристигна на полигона за изпитване и стрелба на ТЕРЕМ, където го чакаше танк Т55 АМ1, каквито в момента се ремонтират в местния клон. Бойната машина произведе гръмовен изстрел, който разтресе земята, а официалните лица наблюдаваха от безопасно разстояние. Каракачанов разговаря с домакините кмета на Търговище д-р Дарин Димитров и областния управител Митко Стайков за перспективите за възстановяване дейността на завода. В диалога се включиха и представители от централата на ТЕРЕМ в София, но най-много внимание министърът обърна на работниците, които подготвяха машината за демонстрациите. Разпита ги за работата по 40-е танка, които са в халетата на завода в Търговище в момента. Поръчката е на частна фирма и ангажира оръжейниците за година и половина. Очаква се да са приключили работа това лято. От фирмата, дала поръчката, не пожелаха да коментират параметрите й.

В Разград

300 работни места открива „Амилум“

Инвестиция в размер на над 200 млн. лв. стартира заводът за преработка на царевица “Амилум” в Разград, който чества и 25 години от приватизацията на предприятието. Разширяването на производството ще доведе до  увеличаване на заетостта с нови 300 работни места.

След разширението компанията ще може да преработва 900 000 т царевица годишно.

По-голямата част от продукцията ще се изнасяна за международните пазари.

Предприятието планира и изграждане на мощности за производство на етанол, които ще използват остатъчни продукти от производството на подсладители.

Коментари

Задължително поле