Пощите поемат разпространението на вестници от 1 март

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

От 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди Czinger 21C е хибриден хиперавтомобил с мощност 1250 к.с.

Премиерът за коронавируса: Притеснено ми е при епидемия колко ще издържи НОИ, ще струва много пари

Агресивен шофьор пребил търновец на пътя Екшънът се разиграл на трасето София-Варна край разклона за Стражица

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки: Има дефицит на лекарства за грип

Борисов: Днес ще извадим от обхвата на тол системата 115 км пътища на територията на Столична община и Община Варна

Нови двама милионера на всеки три дни Над 1000 души имат повече от 1 млн. лв. на депозит

За година общият брой на влоговете на граждани намалява със 145 хил. и достига 9,6 млн., но общата сума в тях нараства с 8% до 4,11 млрд. лв.

Най-сериозно увеличение има при влоговете между 200 хил. и 500 хил. лв.

Хората с малко средства закриват сметки

На всеки три дни в страната се появяват още двама души, които имат над 1 млн. лв. на депозит в банка. Милионерските депозити нараснаха с 60 броя през последното тримесечие на миналата година, показват данните на БНБ. Това е рекорден ръст на милионерите в страната в рамките на едно тримесечие като за първи път броят им надминава 1000.

В края на декември точно 1029 души имат по над 1 млн. лв. на депозит в банка. За година милионерските влогове се увеличават с рекордните 117 броя, или с 12,8%. Общата сума в тези милионерски депозити надхвърля 2,5 млрд. лв. като за година нараства с близо 260 млн. лв., или с 11,6%.

През последното тримесечие на миналата година най-бързо се увеличават средствата именно във влоговете на милионери – с 6,8%, или с близо 160 млн. лв. Огромна роля да това имат коледните бонуси, които фирмите раздават в края на годината. Когато мениджър на голяма фирма добави 100-200 хил. лв. коледен бонус към депозита си не е трудно да премине границата от 1 млн. лв. в банковата си сметка.

Най-голям ръст в рамките на една година има при влоговете на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. През миналата година тези влогове се увеличават със 17,6% и достигат 11743 броя, показват данните на БНБ. На второ място по ръст за година са депозитите на милионерите. А на трета позиция с ръст от 12,1% остават влоговете на граждани със суми между 100 хил. и 200 хил. лв. Техният брой вече надминава 57 хил.

Много сериозно увеличение от над 7% има и при депозитите на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. В резултат в края на декември има общо над 71,6 хил. влога на граждани със суми над 100 хил. лв. Но повечето хора разделят парите си на няколко влога в различни банки, затова реалният брой на хората с такива суми по сметките им е доста по-голям.

Нарастват средствата и в по-малките депозити, но там ръстът е доста по-малък. Например при влоговете със суми между 5 хил. и 10 хил. лв. е само с 2,3% за година, а при тези между 2500 лв. и 5000 лв. е само с 0,3%. При най-малките депозити със суми под 2500 лв. дори има спад. Явно хората с най-ниски доходи теглят парите си и закриват влогове, за да закърпят семейния бюджет.

 

Бизнесът натрупа 3,3 млрд. лв. за година

Най-бърз е ръстът при големите пари

26,5 млрд. лв. са спестяванията на фирмите

Средствата във фирмените депозити нараснаха с 3,3 млрд. лв. за година, или с 14,3%, и в края на декември достигнаха 26,5 млрд. лв., показват данните на БНБ. Най-голям ръст има при най-големите влогове на бизнеса със суми над 1 млн. лв. За година натрупаните средства в тези депозити се увеличава с 18,5%, или с 2,2 млрд. лв., и надхвърля 14,5 млрд. лв. В най-големите влогове на компании със суми над 1 млн. лв., които са точно 3829 броя, са съсредоточени 55% от всички спестявания на бизнеса в банките. При фирмените депозити ситуацията е подобна на тази при спестяванията на граждани. Най-голям ръст има при влоговете с най-големи суми, при по-малките увеличението е по-скромно, а при най-малките депозити под 1000 лв. дори има спад.

Средствата във фирмените влогове със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. се увеличават с 13,6% за година. А при тези със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. ръстът е с 11,7%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.