Нови добавки за ощетени пенсионери (обзор)

Индивидуални добавки ще има за ощетените пенсионери.

Над 1 млн. души са получили по-малко през януари спрямо декември

Дават допълнителните суми през февруари

Изплатили са 17 млн. лв. по-малко

Нови добавки към пенсиите ще получат всички ощетени пенсионери, които през януари са взели по-малки суми отколкото през декември. Това стана ясно от думите на управителя на НОИ Ивайло Иванов парламентарната комисия по труда и социалната политика. Допълнителните средства ще бъдат изплатени заедно с пенсиите за февруари.

Над 1 млн. пенсионери през януари са взели по-малка обща сума от пенсия и добавка отколкото през декември. Причината за това е, че през януари добавките са по 60 лв., при 120 лв. досега. В резултат увеличението на пенсиите на близо половината пенсионери не достига, за да покрие намалението на добавката.

По-малки суми са получили хората с ниски пенсии за трудов стаж, но над минималната, както и тези, които са работили при първа или втора категория труд като миньор и военни. 109 хил. пенсионери с непълен осигурителен стаж, които получават 85% от минималната пенсия, са получили с 50 ст. по-малко. Хората, които получават социална пенсия за старост (от 25 декември - 170 лв. при 148,71 лв. преди това) са получили 230 лв. (170+60) вместо 268 лв. (148+120), каза Иванов. И хората с инвалидни пенсии за взели по-малко. В резултат през януари са изплатени 17 млн. лв. по-малко за пенсии.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари