Нови правила за депортиране на незаконно пребиваващи имигранти в САЩ

Американският департамент по Национална Сигурност разпространи нови правила за депортиране на незаконно пребиваващи имигранти. Мерките са в ярък контраст с действащите по време на президента Барак Обама, когато властите насочваха усилията си срещу онези незаконни имигранти, които са осъдени за сериозни престъпления, представляват заплаха за националната сигурност или са преминали границата в близкото минало, предаде БНР.

Правилата на администрацията на президента Доналд Тръмп уреждат онези депортации, които ще се извършват с предимство. Ръководството е насочено срещу пребиваващите незаконно имигранти, които са осъдени, обвинени или заподозрени в престъпление,  в това число, ако престъплението е пътно нарушение или кражба от магазин.

Също според новите разпоредби граничните служби имат право да връщат в Мексико всеки пресякъл южната граница нелегално независимо от произхода. Имигрантските общности виждат в подобни стъпки отправна точка за вълни от операции по експулсиране.

Говорителят на Белия Дом Шон Спайсър обаче отрече подобна вероятност и добави, че около един милион имигранти попадат в категорията за депортация с предимство.

В Америка се смята, че има 11 милиона недокументирани имигранти.

Агресивните мерки за придържане към така или иначе съществуващи закони се приемат за изпълнение на едно от предизборните обещания на президента Тръмп – за по-строг контрол на границата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка