Нови правила за храната в къщите за гости

Издават и правилник за предлагането на храни на фермерските пазари.

Учат хотелиери как да готвят

Нови насоки как да се приготвя и предлага храната в къщите за гости са заложени в “Наръчник относно мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости и малки хотели”, който министерството на земеделието ще предложи за утвърждаване от Националния съвет по храните. Мерките имат препоръчителен характер за бизнеса и са разработени по проект, финансиран от Фондация “Америка за България”, се разбира от съобщение на авторите на проекта.

Той описва начините, по които всички къщи за гости и малки хотели, които приготвят и предлагат възмездно храни на своите клиенти и гости, могат да регистрират тип “домашна” кухня по Закона за храните. В наръчника е записано още, че не трябва да се допуска продуктите да бъдат замърсени с чужди тела като стъкло, мухи или с химикали. Някои храни, като варени меса, пастет и други високорискови храни, трябва да се съхраняват при температура от 0 до 4 градуса, но не по-висока от 6 градуса.

Друг съвет е - “Преди приготвяне на храна, след работа със сурови хранителни продукти и преди боравене с готова за ядене храна, след посещение на тоалетна, ръцете трябва да се измият щателно с топла вода и сапун.”

Освен наръчникът се издава и “Правилник за ползване на фермерските пазари”, в който се представят изисквания за предлагане и продажба на повечето групи храни, предлагани на тях.

Коментари

Задължително поле