Нови 10 села в общините Болярово и Елхово влизат в обсега на ветеринарите заради чумата

Снимка: Архив

Нови 10 села влизат в обсега на ветеринарите заради чумата по дребните преживни животни, съобщи БТВ. Те са в общините Болярово и Елхово, а местните хора търсят начин да спасят животните си. Протестите срещу действията на Агенцията за безопасност на храните не стихват.

Всички 240 овце на Тодор Димитров са здрави, твърди стопанинът им и пети ден отказва да пусне ветеринарите в двора си.

„Искам да ми покажат и да ми затворят устата с документация. БАБХ, като изпратят проби в лабораторията, тя излиза с изходящ номер, който отива в лабораторията, тя по същия начин връща към БАБХ. Искам да ги видя тези неща и тогава да заповядат”, категоричен е собственикът.

Не е ясен щамът на болестта, типът на вируса и източникът на заразата, твърдят от фондация „Четири лапи”.

„Пробите по думите на стопаните са вземани без ръкавици, а дори на места не са носили специалните облекла,които са за защита от заразите, обувките не са сменяни – дали пък заразата не е разнесена от самите хора, които са вземали пробите”, пита д-р Марина Иванова, ветеринарен лекар от фондацията.

От вчера Голямо Крушево е в обсега на 10-километровата зона за наблюдение. Хората научават от нас, че ветеринари ще вземат кръвни проби и търсят начин да спасят животните си.

Все още не е ясно кога ветеринарите ще влязат в селата от допълнителната 10-километрова зона.

Коментари

Задължително поле