Новото румънско правителство - поредната гнила ябълка

Виорика Дънчила може да се окаже кукла на конци

Изрусените коси и обемът в прическата често стават повод за шеги с нея. Тя самата предпочита национална носия пред костюм. Но дали родолюбието й опрощава грехове и гафове от сорта, че Пакистан и Иран били членове на Европейския съюз? Запознайте се с 54-годишната Виорика Дънчила. Преди да влезе в голямата политика, тя работи като учителка в град Виделе, Телеорман. По-късно става инженер в петролна компания. През 1996-а се присъединява към редиците на Социалдемократическата партия.

От 2009-а е евродепутат и в момента кара втори мандат. Занимава се активно с въпросите на земеделието и селското развитие, а през 2015-а стана председател на женската организация на СДП. Въпреки дейността си обаче, от общо 751 депутати, Виорика Дънчила е в дъното на класацията по присъствие в Европейския парламент. А „Политико“ я описва като експерт в избягването на отговорите. Около името й започна да се шуми, когато през февруари миналата година избухнаха невижданите от падането на комунизма протести срещу корупцията в Румъния. Тогава Дънчила прати имейли до всичките си колеги в Европарламента, за да обясни, че тревогите им около новото законодателство са необосновани.

На родна земя обаче Виорика хич не е убедителна. Преди седмица, след заседание на Социалдемократическата партия, журналисти я засякоха да излиза през задната врата. И я изненадаха с въпроса „Ще има ли в новия кабинет министри с досиета в Националната дирекция за борба с корупцията?“. Вместо да отговори, изрусената дама скочи в личния си автомобил и излетя с мръсна газ. Има причина да се чувства неудобно. Заформящият се около нея кабинет е поредната гнила ябълка.

Говори се, че в състава му ще влезе Теодор Мелешкану. През 2014 г., когато за втори път беше назначен за външен министър, той изкара на поста си едва 8 дни. Причината - скандала с организирането на президентския вот в чужбина. Тогава хиляди румънци зад граница не успяха да пуснат бюлетина за държавен глава заради липсата на достатъчно избирателни секции.

За вицепремиер и министър на регионалното развитие пък се спрягаше заместник-председателят на Социалдемократическата партия Пол Стънеску. Само няколко дни преди кандидатурата му да бъде официално оповестена, той се оказа с досие в Националната дирекция за борба с корупцията и обяви, че ще се оттегли от партията. Оказа се, че Пол е присвоил средства от Окръжния съвет на Олт, за да финансира футболен отбор.

Не са малко скандалите и около министърката на околната среда Грациела Гаврилеску. През есента на миналата година тя подписа заповед за избиването на 140 мечки, в случай че преместването им е невъзможно. През 2015-а същата дама обяви, че ще съди „Фолксваген“ за замърсяване на въздуха.

В потенциалния състав на новия кабинет влизат още две дами с тъмно минало. Бившият вицепремиер и министър на регионалното развитие Севил Шайдех и делегираният министър за еврофондовете Рована Плумб. Шайдех е близка съратничка на Ливиу Драгня и беше първото му предложение за премиер, което президентът Йоханис отдавна отхвърли. Двете дами са разследвани за това, че през 2013 г. са помогнали за незаконно прехвърляне на 320 хектара държавни земи под контрола на общинския съвет в Телеорман, който от своя страна ги е отдал за експлоатация от частни оператори. Трансферът е станал с укази на правителството, които според прокурорите противоречат на конституцията.

По всичко личи, че епохата на Драгня ще продължи. Не случайно той избра за премиер човек без опит и идеи. Поредната кукла на конци. Но румънците трябва да благодарят на Дракня, както иронично го наричат - игра на думи от името „Драгня“ и „Дракула“. Защото той пусна гражданския дух от бутилката. И революцията в Румъния вече е в ход - в студ и сняг северните ни съседи са на улицата. Изминават стотици километри пеша, за да изкрещят – „НЕ“ на политиците, „НЕ“ на бароните, „НЕ“ на мафиотите. Не искат по-високи заплати, искат правова държава. Дали тя ще се окаже химера?

Според госпожа Темида, бившият правосъден министър и настоящ евродепутат Моника Маковей, президентът Клаус Йоханис трябва да свика предсрочни парламентарни избори, а промените в Наказателния кодекс - незабавно да бъдат спрени.

Мнозина се надяват, че скоро Драгня ще бъде осъден, а СДП фатално ще се провали пред гласоподавателите. Икономистите вече отчитат повишена инфлация и голям търговски дефицит отвъд Дунава. А миналата седмица Брюксел за първи път от много време насам смъмри Букурещ. Европейската комисия призова парламента да преосмисли съдебната реформа, в противен случай ще жертва отличния си до този момент успех в борбата с корупцията. Оттук нататък за компромис не може и дума да става.

Компромис или

да те оближе акула

Както се казваше в една умна книга, “да търсиш компромис е като да предложиш на акула само малко да те оближе”. Но дали амбицията на Драгня да бъде всесилен и всевластен е изградена от достатъчно корав материал, за да може да се полира? Ще разберем в понеделник, когато парламентът ще гласува вот на доверие на новия кабинет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари