Нов код на лекарствата срещу паралелен износ

Мярката щяла да увеличи разходите на производителите

ГЕРБ внесоха промени, за да намалят липсите на медикаменти в аптеките

Да се следи движението на медикаментите

Нов код да се отпечатва върху опаковките на лекарствата, за да се подобри контролът върху потреблението им, да се намалят липсите в аптеките и да не се позволява паралелен износ. Това предлага доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ с промени в Закона за лекарствата (ЗЛПХМ).

Идеята на доц. Иванов не е нова. Той иска националният код на лекарствата, който издава Националният съвет по цени и реимбурсиране (НСЦРЛП) да се отпечатва и върху опаковките им. В момента той съществува само в електронен вид, като трябва да е свързан с останалите кодове на медикаментите - в Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти и системата за верификация, така че едно и също лекарство да може да се идентифицира чрез всеки един от тях и да се проследява движението му.

Тъй като не всички участници в системата въвеждат акуратно всички електронни кодове, не винаги може да се прави адекватно наблюдение над търговията с лекарства у нас. За да се избегне този недостатък, от ГЕРБ отново искат националният код да се отпечатват и на опаковката.

Срещу това предложение възроптаха още преди години от индустрията, защото това щяло да оскъпи производствените им разходи. Според тях решението е да се затегне контролът над въвеждането на данните в електронен формат, така че да е възможно пълното наблюдение над пазара и проследяване на медикаментите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве