Норвегия блокира 30 млн. евро за Бразилия заради обезлесяването на Амазония

Норвегия обяви, че блокира 30 милиона евро (над 33 милиона долара) за Бразилия, която обвини, че "вече не иска да спира обезлесяването" в Амазония.

Богатата скандинавска държава е най-големият донор за опазване на Амазонската гора. Тя е дарила общо 1,2 милиарда долара на създадения през 2008 г. за тази цел специален фонд. Германия осигури 68 милиона долара, съобщава БТА.

Норвежкият министър на околната среда Ула Елвестуен обвини Бразилия, че е нарушила споразумението с Норвегия и Германия, като е преустановила работата на административния съвет и на техническия комитет на Фонда за Амазония."Тя не може да направи това без съгласието на Норвегия и Германия", подчерта той.

По-рано Бразилският министър на околната среда Рикардо Салес обяви, че работата на Фонда за Амазония е замразена.

В неделя Германия спря 35 милиона евро (39,6 милиона долара) за фонда заради нарастващото обезлесяване в Амазония, по-специално след идването на власт в Бразилия на крайнодесния президент Жаир Болсонаро. Скептик по въпроса за глобалното затопляне, избраният миналата година Болсонаро казва, че Бразилия трябва да реши сама какво да прави с Амазония и нейните ресурси.

Коментари

Задължително поле