Салах вкара 20-и гол с левия крак

“Херта” спря “Байерн” за рекорд

Десетки ранени и загинали при самоубийствен атентат в Йемен

Над 500 души са загинали при бомбардировките в Източна Гута за седмица

Загинал и седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов възложи пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Българският лекарски съюз ще подпише националния рамков договор с НЗОК за 2018 г.

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Нужните войска, тайни служби и полиция са ни забранени

Политиците изпитват пълно недоверие в правосъдните органи и силовите системи, примесено с основателен страх от разкриване на нечистите им дела

На теория задача от първостепенно значение за властимащите в страната беше да се създадат наново силови структури, въпреки яростното противодействие на чужди и наши фактори

„Гражданинът иска справедливост. Този дефицит на справедливост е навсякъде”, каза наскоро главният прокурор Сотир Цацаров. Едва ли някой в страната ще оспори тази констатация. Напротив, отвсякъде народът вопие: „Няма държава!“. Точно затова не може да има поне относителна справедливост и ефективно правораздаване. Външният императив е не просто да има по-малко държава, а просто да я няма България, да остане само като название на територия на картата на Европа.

Държавите исторически се създават от народите, които делегират част от правата си, за да получат срещу това сигурност от външни врагове и вътрешни нарушители на реда и спокойствието. За тези цели се изграждат армия, тайни служби и полицейски структури. Осигурени с необходимите според поставените задачи сили и средства. Контролирани от съдебна власт в рамките на съответни закони.

Със сигурността и правораздаването се започва, другите опорни съставляващи държавата – икономика, финанси, култура – са след тях, без да са по-малко важни. Отслабнат ли войската и правораздавателните структури, отслабва държавата, по-бързо или по-бавно залинява паричната единица, разлага се културата. Което много добре се наблюдава в България.

След септември 1944 г. страната ни е победена в световната война, отначало е подчинена на Комисия от страните-победителки, скоро само на едната от тях – СССР. Победителите ни продиктуват редица крайно неприятни и болезнени изисквания – прогонване и сатанизиране на управленските и духовни елити, репарации, участие във войната срещу доскоро съюзна Германия, народен съд.

Няма избор, изпълняваме ги, в редица случаи очаквано отмъстително, често и настървено с болшевишка категоричност по примера на Старшия брат. Ставаме политически тежко подчинена държава с „народно-демократично“ устройство и член Първи за винаги правата БКП, макар да сме обявена като съюзна в съветския военно-политически блок.

Подчинена политически, но държава. Съюзник с ограничен суверенитет, както я разглеждат в Москва.Затова разностранно укрепва инструментариума на сигурността й. Българската армия се изгражда с оглед реално противодействие на потенциалните си противници. Снабдена е с материално-технически средства и въоръжения адекватни на техните, създаден е доста приличен военно-промишлен комплекс.

Същият подход има хегемонът спрямо службите, осигуряващи вътрешния ред и сигурност, особено спрямо тайните. С намерението да ги използва и за своите интереси. Взима, но и дава. По тази причина правораздавателните структури са били адекватни на нуждите на държавата от сигурност и здрав вътрешен ред.

След 1989 г. България попада в качествено различна зависимост и подчиненост. НАТО не е алианс на равноправни държави, а основен инструмент на САЩ за държане под контрол и използване на страните в Европа за осъществяване на американската цел за установяване на световна хегемония. Никой не напада натовските страни, нито дори ги заплашва, най-малкото защото няма дори близък до техния нападателен потенциал. Врагове се измислят, за да се даде поне някаква обосновка за съществуването на пакта и разходите за него.

Безсмислено е в това да се търсят добри и лоши, виновни и праведници, такава е геополитическата логика. Актуалните велики сили водят не просто изгодната за себе си политика, а до голяма степен задължителната, често и единствено възможната. В зависимост от коя страна на неизбежния конфликт са невеликите, принудени са да провеждат политиката си винаги в условията на ограничен суверенитет с оглед да не загубят и него.

ЕС в лицето на пределно либералните си десни, леви и центристки партии и лидери все по-трудно прикрива иначе твърдо зададената си цел – да бъдат ликвидирани всички повече или по-малко независими държави в него. Къде гъвкаво, къде с императиви, те я прокарват. Елитите в Лондон с някакво закъснение, но си дръпнаха страната от ръба на пропастта. Да отбележим, че имат традиционно силно правораздаване, мощен флот, армия с ядрено оръжие, отлични тайни служби.

В относително симпатичните на Запада Полша, Чехия, Словакия и Унгария заварените след 1989 г. правосъдни органи, силови структури, тайни служби и войска бяха шумно разтърсени с пропагандна цел. Разгониха главно партийните елементи в тях, промениха ги организационно, но не ги разгромиха кадрово и морално. Синхронизираха интересите си във Вишеградска четворка и успяват да запазват относителната си независимост от Брюксел и дори от Вашингтон.

Т. нар. демократи от седесарите до гербаджиите направиха каквото можаха за унизяването на правосъдието, попиляването на българската армия, унищожаването на тайните служби и скапването на МВР. Тяхната отговорност обаче е значително по-малка от тази на БСП. В началото т. нар. мирен преход носеше всички по-важни белези на съветската перестройка, закономерно довела през 1991 г. до краха на СССР. Показателно е, че на главни позиции в БСП бяха съветските граждани Луканов и Станишев.

Древен знак за капитулация е строшаването на меча от страна на победения. Военните ордени обикновено са изобразявани с мечове, гербът на МВР беше с щит и меч. В края на 1989-а и през 1990-а перестройчиците строшиха меча и захвърлиха щита. Припомняме, че тогава за шеф на МВР беше поставен началникът на Генщаба ген. Семерджиев, а сред най-натрапваните образи сред соцреформаторите беше министърът на отбраната Добри Джуров.

По същество военен преврат, парализирал възможната съпротива сред пределно силната компартия и силовите структури. Първо разформироваха органите на Държавна сигурност, после разгониха ръководните състави в другите силови структури на МВР, не подминаха и армията. Добри бяха мечовете, вършеше пълноценна работа и щитът, но те са само инструменти, станали ненужни в ръцете на продажници, чужда агентура и предатели.

В перестроечна Москва много повече от Вашингтон тогава имаха интерес от този погром, за да не заработи този инструментариум извън тамошен контрол. Те предадоха съюзниците си, прахосаха огромни части от руските силови структури и отбранителни активи, разгромиха собствените си служби, скапаха и собствената си армия. За да не ги спрат в унищожителния им унес.

Тук червените новодемократи плътно следваха техния пример. СДС в основни линии беше тяхно творение, продължи по същия път. Как ли не бяха плюти и обиждани в началото на 90-те българските военни и служителите в МВР и спецслужбите! Настъпи времето на „митодитата“ и „антончовците“, кариери направиха разни мушмороци за сметка на достойни хора, служили на България. Десетки хиляди бяха изхвърлени и принудени да станат пазачи, мнозина забегнаха на гурбет, оставените да докарат до пенсия професионално вегетираха. Май в никоя страна не е постъпвано така, освен след Октомврийската революция в Русия и след 1991 г. в СССР.

Така и в България беше пречупена системата от принципи и ценности, около които за десетилетия се е формирала мотивационната база за служба в сложните, трудни и тънки системи за сигурност. Във всички времена тази база е била свързана с изповядваната от управленския слой на съответната държава идеология.Тук беше пречупена от жреците, от първите в колоната, от формулиралите Клетвата. След това разпадът е само въпрос на време.

Сегашните първенци нямат идеология, не формулират Клетва, Ония ценности са противодържавни. Най-важното за тайните служби е че са тайни, а тук със слабоумно озлобление се нахвърлиха на т. нар. досиета, за да лишат България от доброжелатели за години напред. Нанесените поражения са непоправими и имат много трайни последствия за държавата, писахме го в „168 часа“ още през 1995 г.

На теория задача от първостепенно значение за властимащите в страната беше да се създадат наново силови структури, въпреки яростното противодействие на чужди и наши фактори.Няма други ефективни средства срещу организираната престъпност и корупцията, особено срещу нахлуването на опасни за нацията подривни структури и пришълци, срещу шпионската дейност на чужди централи.

Не би. Политиците изпитват пълно недоверие в правосъдните органи и силовите системи, примесено с основателен страх от разкриване на нечистите им дела. В политолигархията са виновниците за погрома, тези няма да позволят да бъдат възстановени наново.Чистките не спират, финансирането е мизерно, грамотни кадри драматично липсват, недокомплектът е огромен, не може да се очаква никаква ефективност. Либерална демокрация.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (49)

 1. Няма Държава, има само Независима Съдебна ВЛАСТ – най-голямата маф която години наред не върши нищо, а лапа народните пари като ламя.

 2. Не политиците, бре! Народът няма никакво доверие в правосъдните ни органи. То вярно, че полицаите не си дават зор и повечето бандити са на свобода, ама и тези, които хванат не получават присъди! Как да вярваш на хора, които станаха милионери за няколко години, при това не от собствен бизнес, а като държавни служители? Ако има ПРАВОсъдие, трябва да има и звено, което да следи за имотното състояние на правосъдниците. Поварвайте ми – 9 от 10 ще търкат наровете в затвора, ако има политичека воля за реформиране на системата. И няма да е трудно да бъдат привлечени под отговорност. Просто трябва един обикновен счетоводител да сметне приходите им за последните 10 години и да ги сравни с имотното им състояние. Но трябва едновремено да се правят проверките, щото след първите двама заловени, другите набързо ще изфабрикуват “минали заеми”!

 3. Ся ши налазят соросоидните тролове да обясняват как черното е бяло и обратно…

 4. Istinata i samo istinata – dori da boli do nesvest!. Ostana li nekoi chesten covek, nekoi dostoen voevoda da izchisti taa gnilost. Zhivotot prodalzhava dami i gospoda !

 5. Лощото е, че написаното от автора е почти стопроцентова истина. Макар и непълна, което се налага от това, че се появявао не като книга, а като статия в интернет.

  1. Написаното от автора е стопроцентова лъжа. След 1944г. България беше слугиня на СССР и нямаше абсолютно никакви органи за сигурност както и армия. Всички бяхме роби на великата КПСС и нейните български подлоги. Кое беше лошото след 1989г? Това, че чистката за която реве нещастния д-р, никога не се осъществи, най-вече защото цялата власт, независимо кой формално беше на власт си остана в КГБ?ДС.

 6. То стана очеизвадно, че брюкселските измекяри на чичо Сам по негово указание разбиват и обезличават европейските национални държави, а вместо тях пробват химерата СЕЩ. Не им се уреждат нещата, но упорстват. Затова събитията в Испания ще се задълбочават и ще се случват и в други страни в ЕС, неизбежно е. Скоро обаче измамната схема окончателно ще се изхарчи.

 7. Когато СДС дойдоха на власт за 3 денонощия смениха всички ръководни кадри на всички нива. А на мястото на опитни кадри сложиха некадърници, които не са могли да се реализират и те започнаха един реваншизъм, за да съществуват тези некадърници трябваше да разтурят всички държавни структури, които могат да ги накажат. И така до ден днешен накадърници, продажници и крадливи свине управляват България.

  1. Забрави да кажеш че тези които сложиха на постовете получаваха големи пари от сорос. Той пък ги вземаше от аверика.Така че сорос не работи със собствени пари. Унижението което този евреин причинява на света е със пари на американското правителство. Целта е ясна. ПОДЧИНЯВАНЕ НА ЦЕЛИЯТ СВЯТ. Дано Русия и Китай устискат и да унищожат това зло

   1. Кой ще устиска? Китай, който притежава най-големите валутни ризерви в долари след САЩ. Или Путин с милиардите в западни банки и дворците по Френската ривиера? Подобно твърдение може да прави сляп, политически и икономически неграмотен, глупав или купен човек. Кое си избираш?

 8. Курсът за унищожаването на националните европейски държави започна веднага след усвояването на Източна Евдропа от Запада. Първата жертва бяха споразуменията от Хелзинки, според които границите в Европа са окончателни, първата разбита държава стана Чехословакия, после Югославия….. Фазата на идиотията на дупетков е напреднала до там, че тикакви хапчета не ще му са от полза, уви…

 9. БЪЛГАРИНА НЕ МОЖЕ ДА ПРОУМЕЕ НЕЩО ОБИКНОВЕННО. НИКОЙ И НИКОГА НЕ ДАВА ПАРИ ЕЙ ТАКА ЗА НИЩО. КАКТО И ЕВРОПА НЕ ДАВА ПАРИ НА БЪЛГАРИЯ ЗА НИЩО. ДАВА ГИ ЗАЩОТО ВЗИМА ПОНЕ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ. ЗАПАДНИ ФИРМИ ТОЧАТ БЪЛГАРСКИЯТ ПАЗАР И ИЗНАСЯТ ПЕЧАЛБАТА НАВЪН. НЯМА СМИСЪЛ ДА КАЗВАМ ФИРМИТЕ. СПИСЪКА Е ДЪЛЪГ

  1. Та казваш по-добре е да ти вземат всичко за нищо, от колкото да ти дават за нищо? Щото и преи и сега бедна България е донор за Росия. Само за освобождението си сме платили 32 тона и нещо злато. Да не говорим за трезора на БНБ 44-та изнесен в Москва. Да не говорим за милиарда, който крадат през горивата всяка година, като не плащат данъци…

   1. Така е. От патриоти кат плевнелиев България винаги е била донор. Преди на русия, сетне на ес. Можеше и това да споменеш деменцио сенилна. А златев може да не плаща данъци но храни демокрацията у нас. Затуй всеки кат вземе властта ходи да му целува ръката… И затова падна и виденов.

  2. Освен всичко западът е виновен за изнамирането на интернет, който предоставя възможност на таква икономически неграмотни като теб да дращят глупости. Изнасяли били печалбите. Че защо да не ги изнасят? Заработили са ги. Българският или руският капиталист да не влагат всичко в страната. Даже те повече ползват услугите на офшорки от западните инвеститори. Те не плащат ли данъци( за разлика от лукойл), не плащат ли заплати? Изобщо имаш ли понятие как функционира икономиката или си поредния невеж Андрешко, който спами нета.

   1. Лукойл са няколко фирми и калто казах, тази която не плаща данъци храни демокрацията у нас.

    1. И няколко да са и николко да са не плащат данъци и изнасят навън печалбите. И нищо общо нямат с демокрацията, така както твоят работодател Путин няма нищо общо с демокрацията

 10. Тенденциозен си, Незначителен. Освобождението няма цена, сами не бихме могли, за жалост. За 200 хиляди жертви във войната и от тях около 65 хиляди на наша територия е нормално да се иска плата, това не е донорство. Както пише в статията, взимала е Русия, но и е давала, вреди сме имали във връзките си с нея, но и добро сме видяли.

  1. Айде бе? Гърците и сърбите да не би да не са се освободили случайно? А сили помагащи и на едните и на другите винаги ще има заради интересите на тези сили. Руснаците не са умрели за освобождението ни, а във Руско-турската война- за интересите на Русия. Освобождението ни идва пост-факто след като става ясно на руския император, че никой няма да му позволи да се разширява към Европа и той ни “освобождава” на документи, а в действителност си оставаме територия подчинена на руския интерес…като дори и ни кара да плащаме за жертвите във неговата война.

   1. Отделно където жертвите не са 65 хиляди а са 20 000 за цялата война като половината са от Сърбия, България и Черна гора. Та не пишете глупости другари руски глистояди.

    1. И ти лъжеш с цифрите. А по въпроса с глистите, излекува ли ги, та пьенив руснак пак да те поклати?

   2. Гърците и сърбите нямат толкоз безродни лaйна като тебе, за турците мога да кажа, че мимикриращи отрепки кат плевнелиев са ги бесели на телеграфа….
    Пп. 1878 ма Ставаме васали не на русия, а на султана.

    1. 1886 не султана, а руският цар организира преврат срещу законно избрания български княз.

  2. Би ми бшло интересно конкретно да изброиш доброто, което сме видяли от Русия.

   1. Видяхме, що е мизерия.Видяхме панели, масова корупция и шуробаджанащина. Видяхме що е режим на ток, вода и парно. Гледахме и невярващи се редихме на километрични опашки за хумана и хляб. Видяхме и как се преизпълняват планове от 5 на 3 години, а на лице нямаше и за една година. Сега гледаме руски тролове избрани от циганите и бившите затворници.

    1. Това някакво шизофренично раздвоение ли е или този ник го ползват двама души?

     1. Е, то си личи, че е другото “аз” на някой фен на евроатлантика плевнелиев.

    2. Е, и демократите видехме, дет 20 години продаваха и живяха от нищото оставено от комунистите.
     Аман от де6или

 11. Пошандърцан овньо си велимирчо, ама много.Естествено са си гледали техните интереси в тази война, но от това сме спечелили и ние. А числата и “фактите” си ги изсмукваш от левия палец.

  1. “Чукча писатель, чукча не читатель.” Ако беше прочел нещо повече от Большая советская…щеше да знaеш, че числата са точни. Има ги в руски издания преди 1917. Има ги и в огромно количество литература на английски, френски, немски… Но имам подозрение, че не владееш никакъв чужд език. Колкото до така нареченото освобождение Русия води война не за нашата свобода, а за да измести Османската империя като господар на Балканите. Оттук и претенциите им към нас и до ден днешен.

  2. Фактите са ми от Уикипедия и източниците са написани отдоло и са най-разнообразни.- като се започне от История на България… и се стигне до Сборник материалов по Руско-турецкой войне на Балканском полуострове. Та си личи кои е руския трол де. На факти и данни не можеш да лъжеш.

   1. Горното казва всичко. Нито един сериозен източник. Съветска плюс постсъветска пропаганда. Дори Укипедия, която не е сериозен източник по принцип, е различна на различни езици. Като я четеш на български и руски няма какво да очакваш. Тя е писана от същите идеологически промити мозъци като теб. Но това са неща извън твоето ниво. Не е лошо обаче да се осведомиш малко по-разностранно преди да се изказваш неподготвен.

    1. Коментарът ми горе е към путинския трол карашар (много родно и патриотично звучи) да не стане объркване

 12. Преди всичко ни трябва акъл и морал, но авторът на горния пасквил е доказателство, че и двете ни липсват.

  1. За акъл няма да споря. Всеки има право на мнение, но за морал – плевнелиев е съществото с референс морал равно на 0.

   1. Точно ти за акъл наистина не можеш да спориш. А като спамещ по руска поръчка- за морал още по-малко.

 13. Педал, кой ти ги е забранил….? Като не можеш да си ги създадеш.

  1. Идиот, не е негова работа да ги създава армия и полиция. Достатъчно е да плаща данъци и да гласува.
   Педали ще викаш на седерастите от прехода, начело с оня импотент, дет поръчковия дисидент плевнелиев назначи за конституционен съдия. .. може и на баща си.

 14. Хаховците цитират професора божо от турски библиотекарски у-тет, завалиите.

  1. Турски или Руски. Да не си натиснал погрешно? Ченгесарски щом е със сигурност не е турски.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.