Няма глобалност без нация

Белият хетеросексуален мъж е виновникът за всичко

Ние живеем в идейна каша

Яростен противник съм на т. нар. „бяла политика на идентичност“. Историята ни дава основателни причини да й се противопоставим, доколкото можем. Много се тревожа за развитието на Европа и САЩ. Но днес белият хетеросексуален мъж е определен за виновник за всички злини на земята. Оневинените са онези, чиято идентичност е възможно най-отдалечена от тази, която се смята за „доминираща“: жените, „цветнокожите“, мюсюлманите, имигрантите, гейовете, транссексулните и т.н. И ако, за съжаление, не принадлежите към тези малцинства, последният ви шанс за изкупление е да изобличите популизма или да се борите срещу глобалното затопляне. Накратко, вие сте нечист и трябва да намерите начин да изчистите реномето си, каквото и да ви струва това.

Това е лудост и преди всичко е много опасно. Аз мисля точно обратното: ние трябва да споделяме едно и също национално чувство, защото гражданството е това, което ни обединява. Разбира се, нашите идентичности са множествени: освен че сме гражданин на една страна, всеки един от нас е също мъж или жена, бял или черен и т.н. Но ако искаме да изградим свят заедно, нещо, което мисля, че сме призвани да направим, трябва да заложим на своите таланти, а не на хипотетичното ни чувство за вина или невинност.

Онези, които са обсебени от вината на едни и невинността на други, каквито са хората от левицата днес, смятат, че нацията е остаряла рамка. Нацията е старовремски дом, най-големият, който имаме, така че трябва да го пазим и поддържаме. Ние го получаваме в наследство, независимо дали ни харесва или не. Нашите нации не са самоубийствен пакт. Това не означава, че няма място за транснационални организации, за международни договори.

Ние живеем в идейна каша, която ни пречи да мислим ясно. Някои са против глобализацията; други са против нацията: тези два начина на мислене са много опасни. Вместо да мислим в термините на противопоставяне, би трябвало да разсъждаваме в термините на обогатяване и алтернативи. Глобалният мащаб дава възможност за консолидиране на националния мащаб, но не може да го замести. Няма глобалност, ако няма нация.

(Със съкращения, превод “Гласове”)

Коментари

Задължително поле