Дневен хороскоп на Алена за неделя, 22.09.2019

На 22 септември 2019 да почерпят

„Левски“ взе ново дерби по пътя към върха

Грозно: Фенове на „Левски“ изпочупиха стадион „Славия“

Български шофьор е загинал в катастрофа в Южна Каролина

Стотици подкрепиха дарителската инициатива на кмета на Стара Загора на рождения му ден

С дефиле откриха във Велико Търново Международния фестивал на военните духови оркестри

10 признака издават стареенето на организма

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Дете на 6 години загина при катастрофа на „Хемус“

25 души са ранени и са нанесени сериозни материални щети след земетресението в Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Карлскрон след убийството на българин: Хората се страхуват да излязат на улицата (ВИДЕО)

Земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Албания

Кола се запали на магистрала „Тракия“

Ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали на световното първенство в Баку

Няма глобалност без нация Белият хетеросексуален мъж е виновникът за всичко

Ние живеем в идейна каша

Яростен противник съм на т. нар. „бяла политика на идентичност“. Историята ни дава основателни причини да й се противопоставим, доколкото можем. Много се тревожа за развитието на Европа и САЩ. Но днес белият хетеросексуален мъж е определен за виновник за всички злини на земята. Оневинените са онези, чиято идентичност е възможно най-отдалечена от тази, която се смята за „доминираща“: жените, „цветнокожите“, мюсюлманите, имигрантите, гейовете, транссексулните и т.н. И ако, за съжаление, не принадлежите към тези малцинства, последният ви шанс за изкупление е да изобличите популизма или да се борите срещу глобалното затопляне. Накратко, вие сте нечист и трябва да намерите начин да изчистите реномето си, каквото и да ви струва това.

Това е лудост и преди всичко е много опасно. Аз мисля точно обратното: ние трябва да споделяме едно и също национално чувство, защото гражданството е това, което ни обединява. Разбира се, нашите идентичности са множествени: освен че сме гражданин на една страна, всеки един от нас е също мъж или жена, бял или черен и т.н. Но ако искаме да изградим свят заедно, нещо, което мисля, че сме призвани да направим, трябва да заложим на своите таланти, а не на хипотетичното ни чувство за вина или невинност.

Онези, които са обсебени от вината на едни и невинността на други, каквито са хората от левицата днес, смятат, че нацията е остаряла рамка. Нацията е старовремски дом, най-големият, който имаме, така че трябва да го пазим и поддържаме. Ние го получаваме в наследство, независимо дали ни харесва или не. Нашите нации не са самоубийствен пакт. Това не означава, че няма място за транснационални организации, за международни договори.

Ние живеем в идейна каша, която ни пречи да мислим ясно. Някои са против глобализацията; други са против нацията: тези два начина на мислене са много опасни. Вместо да мислим в термините на противопоставяне, би трябвало да разсъждаваме в термините на обогатяване и алтернативи. Глобалният мащаб дава възможност за консолидиране на националния мащаб, но не може да го замести. Няма глобалност, ако няма нация.

(Със съкращения, превод “Гласове”)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.