Няма да глобяват за нерегистрирана винетка

10 лв. за пътуване по магистрала през уикенда

За леките коли няма да има промяна в цените

Купуваме електронните стикери от машини с банкови карти

На водачите, които карат с неизтеткла, но непрезаверена хартиена винетка след въвеждане на електронните стикери няма да бъде налагана глоба. Тези водачи няма да бъдат регистрирани като нарушители, категоричен бе председателят на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов. Вместо това, ако спрат шофьора, проверяващите на място ще конвертират стикерите в електронни като ще въвеждат данните за автомобила в електронната система на АПИ. Водачите обаче ще имат възможност и трансформират старите стикери, които остават валидни след 1 януари 2019 г., в близо 1000-та разпространителски пункта, както и на някой от новите 500 терминала за продажба на винетки, обясни Глосов. Това ще може да стане и онлайн, чрез специален сайт или мобилно приложение.

Цената на новите винетки ще бъде определена с решение на Министерски съвет, но се очаква новият уикенд талон да струва около 10 лева, обяви още инж. Глосов. Той бе категоричен, че досегашните цени на винетките за леките коли ще останат непроменени през 2019 г. Така шофьорите ще продължат да плащат по 15 лв. за седмица, 30 лв. за месец и 97 лв. за година.

Новите електронни винетки ще могат да се купуват от терминали с кредитна или дебитна карта. На тях обаче водачите няма да могат да плащат с пари в брой, стана ясно по време на представяне на новите терминали в София. Устройствата ще позволяват обслужване на 8 езика. Те ще бъдат разположени както на гранично-пропусквателните пунктове, така и на главните пътни артерии в страната, обясни инж. Глосов. Електронни винетки ще могат да се купуват и от досегашните близо 1000 разпространителски пункта – бензиностанции и областни пътни управления. Системата ще позволява плащане и през сайт в интернет, както и чрез мобилно приложение за GSM-и.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България