Няма опасност от земетресение на Балканите след труса в Италия

"Няма опасност от разместване на земните пластове, които да доведат до земетресения на Балканския полуостров и у нас". Това обясни пред "Дарик" сеоизмологът от БАН проф. Емил Ботев.

Той уточни, че земетресението с магнитуд 6,2 по Рихтер в Италия е взело жертви и е нанесло щети в градове и села в централната част на страната, защото там сградите са стари и не са пригодени да издържат на силни земетресения.

„Земетресението не е от най-силните в сеизмичната история на Италия, но е сред силните. Проблемът е, че се случва на много малка дълбочина - под 10 км., в област, където няма модерно строителство, всички сгради са на по няколкостотин години", обясни проф. Ботев.

Той допълни, че няма как да има разместване на земните пластове, които да доведат до земетресения на Балканския полуостров и у нас:

„По принцип се счита, че не може да има директна, пряка връзка със съседните сеизмични области в самата Италия. И що се отнася до връзка със съседни територии, такава в никакъв случай не може да се намери, тя не съществува. Със сигурност ще се очакват още земетресения, но те ще бъдат значително по-слаби", поясни професор Ботев.

По последни данни най-малко 37 души са загинали при земетресението в Централна Италия, а още много се броят за безследно изчезнали. Трусът със сила 6,2 по Рихтер разлюля Италия в района на Рим и срина сгради в няколко града. 

 

 

Коментари

Задължително поле