Няма пречки за промяна на концесията на ски зона "Банско"

"Зелените" с години заблуждавали Световната организация, обяви Валери Симеонов

След решението на ЮНЕСКО от вчера , вече може да бъдат коригирани грубите грешки в концесионния договор между държавата и концесионера на ски зона „Банско“, допуснати още при подписването на споразумението през 2001 година, заяви вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в сградата на Министерския съвет.

Симеонов дойде на „Дондуков“ 1 направо от летището, след завръщането си от 42-та Годишна среща на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО в Бахрейн.

Там след тежки разговори българската делегация успя да убеди страните-членки на комитета да не приемат решение, с което България щеше да бъде задължена да наруши собствените си и европейските закони. А именно да прави Стратегическа екологична оценка на на частичното изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“, прието от кабинета на 28 декември.

Валери Симеонов благодари на членовете на делегацията, които свършили много работа тази седмица, за да се коригира началното решение на Комитета.

Според вицепремиера корекциите на концесията са препоръчани и от Върховната прокуратура, която преди малко повече от седмица излезе с предписания към кабинета да поправи концесионния договор.

„Това е важна тема за българския туризъм и спорт. Идваме направо от самолета, за да я разясним, защото тя е важна за икономиката ни“, каза Симеонов. Той припомни, че на 28 декември Министерският съвет (МС) прие решение за промяна на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“, с което да се дава възможност за изграждането на нови ски съоръжения и инфраструктура в ски зона „Банско“.

Сесията

„Това е кауза, с която съм се ангажирал и затова сметнах за нужно да присъствам на сесията на ЮНЕСКО в Бахрейн“, каза Симеонов. И добави, че по време на визитата и разговорите там се е убедил, че представителите на Световната организация са били заблуждавани дълго време за ситуацията в Пирин.

„Опитахме се да запознаем делегациите с истинското положение, защото бяха тотално подведени с невярна информация от „зелените“ неправителствени организации в България. Трябваше да защитим позицията на държавата, която беше изцяло предадена. На сесията бе подготвено решение с много крайни ограничителни, да не кажа драконовски мерки, спрямо страната ни по отношение на развитието на ски туризма основно в НП „Пирин“. Когато потеглихме за Бахрейн направихме нашата програма така, че да се опитаме да запознаем максимален брой делегации с истинското положение в ски зона „Банско“ и в НП „Пирин“. Наистина голяма част от делегациите, както и представителите на Международния съюз за защита на природата (IUCN), където са основните консултанти на ЮНЕСКО, са тотално подведени. С други думи Световната организация и държавите членки не разполагаха с достоверни данни. Те бяха подведени от неправителствените "зелени" организации у нас, които правят драматични митинги и непрекъснато се противопоставят на хората от регионите, спирайки икономическия растеж“, обясни Симеонов. След което добави:

„Нагърбихме се със задачата да информираме членките на Комитета на ЮНЕСКО. Още от понеделник сутринта започнахме да търсим срещи с представители на държавите. Беше много трудно, но още първия ден успяхме да говорим с Китай, Бразилия, Куба и Испания. Втория ден се срещнахме с представителите на Азербайджан, Унгария, Индонезия, след което с хората от IUCN. В този втори, решителен ден, говорихме с четирима души от IUCN. Именно те бяха подготвили първото решение на ЮНЕСКО, с което щяха да ни отрежат главата. Третия ден с Босна и Херцеговина, Ангола, Танзания и Зимбабве. Успяхме да съберем 11 подписа в подкрепа на пopправките в решението. Вчера, буквално до 4 следобед, никой не знаеше какъв ще е резултатът. Нихилистичните представители на нихилистичните „зелени“ организации също не стояха със скръстени ръце и провеждаха разговори - опитваха да заблудят отново делегациите. В крайна сметка решението бе гласувано с 21 гласа „за“, като имаше само едно изказване с резерви от Уганда. Но и те гласуваха с „да“, тоест постигнахме единодушно решение".

Резултатите

Валери Симеонов обясни и постигнатите резултати.

„На първо място в подготвеното решение изрично се разпореждаше България да не изпълнява приетото от МС на 28 декември, тоест промяната на действащия План за управление на НП „Пирин“. Сами разбирате това какъв звучен шамар щеше да бъде. Но то беше променено и с новия текст, съгласуван с IUCN и колегите от останалите държави, фактически абсолютно се разрешава изпълнението на решението на МС. Тоест изграждане на ски съоръжения в ски зона „Банско“, в концесионната територия, която се води Буферна зона от гледна точка на категоризацията на ЮНЕСКО“, каза виепремиерът.

Той добави, че сега ЮНЕСКО препоръчва на кабинета да се въздържа от нови решения в тази посокам докато не излезе решението на Върховния административен съд. Магистратите трябва да постановят до колко е законно искането за екооценка на новия план за управление, който е в съдебни процедури от няколко години заради жалби на „зелените“.

„Искам да видя от тук нататък какви ще бъдат аргументите на тези с огромните плакати с „Да спасим Пирин“, обяви Валери Симеонов.

Той разясни и втората промяна, постигната в първоначалното решение:

„В предложените първоначално текстове ни препоръчваха да се изпълни решението на ВАС да има екооценка, но това решение на съда не е окончателно. Такова нещо е пълен абсурд. От тук може да си направите изводите кой е подготвял текстовете и ги е пробутал. Също така успяхме да постигнем да не се извършва цялостна екооцнека на променения действащ План за управление на НП „Пирин“. Така ще се прави оценка само на устройствените планове. С други думи, ако концесионера още не се е отказал и реши да прави втори лифт, това съоръжение ще бъде подложено на екологична оценка, както изискват законите на държавата. Но само на самия лифт, а не на целия парк, Защото „зелените“ искаха да ни набутат да правим мащабна ЕО, която щяха да обжалват стотици пъти. Това вече няма как да стане“.

Вицепремиерът каза още, че според него е грешка на страната ни да няма постоянен представител в ЮНЕСКО.

„Тази щатна бройка е съкратена. С оглед на тежката ситуация, свързана с манипулациите на „зелените“, моето мнение е, че МС трябва да излезе с решение да изпрати в ЮНЕСКО постоянно назначение – лице, което да стои там и да пречи на саботажните акции, които се извършват от псевдоекологичните организации. Те непрекъснато шетат там, натискат, въздействат и заблуждават“, обяви Симеонов.

След него думата взе директорът на Националната служба за защита на природата към МОСВ Мирослав Калугеров, който също бе част от делегацията.

„Първоначалното решение, което бе променено, на практика обезсилваше приетото от правителството ни на 28 декември. Считаме това за абсолютно недопустимо, защото решеното от кабинета е изцяло законосъобразно“, каза Калугеров. И добави: „По отношение на ситуацията от последните няколко години, че за плановете на Националните и Природните паркове у нас трябва да се правят Стратегически екологични оценки – това (приетото от ЮНЕСКО – б.а.) е поредното доказателство, че този тип планове не се подлагат на ЕО. През последните месеци това беше споделено от еврокомисаря по екология Каррмену Вела, от Еврокомисията, сега вече и от ЮНЕСКО. Тази манипулация, подготвена в Бахрейн, щеше да накара някои международни структури да настояват да нарушим българското и европейското законодателство, тъй като този тип планове не попадат в обхвата на директивата за ЕО. Именно това се промени с поправките в решенията. Ние казахме, че ще направим ЕО, но на план с елементи, които биха могли да се оценят. Такива според българските закони са устройствените планове. Когато бъде предложен устройствен план, предвиждащ съответните съоръжения в ски зона „Банско“, тогава той ще се подложи на ЕО. Разбира се, имаше и манипулации, че е предвидено строителство извън Буферната зона, в самия Национален парк. Такива намерения нито са постъпвали в МОСВ, нито са допустими. Ако дойде такова, няма изобщо да се разгледа. Сега ЮНЕСКО изисква от нас да представим доклад за състоянието на НП „Пирин“ - това ще стане през 2020 година. А през 2019-а трябва да дадем информация за делата във Върховния административен съд“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България