ОАЕ пусна в експлоатация първата атомна електроцентрала в арабския свят

Снимка: Уикипедия/ архив
Премиерът, вицепрезидентът на Обединените Арабски Емирства и владетелят на Дубай емирата Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум обяви началото на експлоатацията на първата атомна електроцентрала в арабския свят, разположена на територията на страната.
 
"Обявяваме успеха на ОАЕ в пускането на първия мирен ядрен реактор в арабския свят, ядрената централа „Барака“ в Абу Даби," пише той на страницата си в Туитър, цитиран от ТАСС.
 
Ал Мактум добави, че целта на ОАЕ е „въвеждане в експлоатация на четири атомни електроцентрали, които ще осигурят една четвърт от нуждите на държавата от електроенергия по безопасен, надежден и не замърсяващ околната среда начин“.
 
„Това е исторически важен момент за нацията с визия за създаване на нова форма на чиста енергия“, туитва той, заедно със снимка на техници, вдигащи ръце за поздрав.
 
В средата на февруари Информационната агенция на ОАЕ съобщи, че Агенцията за ядрено регулиране е издала лиценз на „Nawah Energy Company“ за експлоатация на първия блок на ядрената централа „Барака“. Заводът на брега на Персийския залив западно от Абу Даби трябваше да бъде пуснат в края на 2017 г., но се сблъска с редица забавяния, които длъжностните лица приписват на изискванията за безопасност и регулации.
 
ОАЕ разполагат със значителни запаси от нефт и газ, но с 10-милионно гладно население, тя ибърна поглед към огромни инвестиции в разработването на чисти алтернативи, включително слънчевата енергия.
 
Заводът е първи регионален (за Саудитска Арабия). Най-големият износител на петрол в света заяви, че планира да изгради до 16 ядрени реактора, но проектът все още предстои да се реализира, съобщава от своя страна АФП.

Коментари

Задължително поле