Обвинените за отравянето на Скрипал: Бяхме в Солсбъри като туристи (ВИДЕО)

Бизнесът им бил свързан с фитнес

Заподозрените от Великобритания в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал се показаха публично в интервю за държавната руска англоезична телевизия RT. Те потвърдиха, че Александър Петров и Руслан Боширов са истинските им имена, както и че публикуваните от Лондон снимки са техни.

"Да, ние сме на снимката, разпространена от властите във Великобритания. Наши приятели ни препоръчаха да посетим Солсбъри, там има прекрасна катедрала. Пристигнахме на 2 март в Лондон, на 3 март отидохме в Солсбъри, но поради лошото време и снеговалеж, останахме само около час и половина. След което се върнахме обратно в Лондон, имаше транспортен колапс и доста чакахме на гарата. На 4 март пак се върнахме в Солсбъри за около час", разказваха двамата.

Те отричат да имат общо с руските спецслужби. Казват, че бизнесът им е свързан с фитнес и са били във Великобритания на екскурзия. Отричат да са носили със себе си отровни вещества.

На въпрос дали са били наблизо до дома на Сергей Скрипал, те отговарят - "може и да сме минали оттам, може и да не сме минали, нищо не сме знаели за това, че този човек живее там." Отричат категорично, че са имали в багажа си шишенце от парфюм "Нина Ричи", в който, според британската полиция е било и отровното вещество Новичок.

"Как така в мъже ще има женски парфюм, това е глупаво. Ние минахме през митница през летището", казаха Петров и Боширов. Двамата отпътуват от Великобритания на 4 март.

При първия си телефонен разговор с руски журналисти от RT Александър Петров каза дословно: "Нищо не знам за тази история със Скрипал, нямам никакво отношение към нея. Това е пълно съвпадение, аз не до Лондон, до Алтай не мога да отида". Тогава той потвърди, че работи в "Микроген".

Днес при интервюто си пред RT двамата казват, че са бизнесмени, предприемачи "средна ръка" и се занимават с фитнес-индустрия, като доставят витамини, микроелементи и протеини. Категорично отричат твърденията, че работят с руското военно разузнаване.

Петров и Боширов сами са потърсили телевизия RT снощи. Вчера руският президент Владимир Путин ги призова да се явят пред медиите .

Великобритания обвинява Русия за отравянето на Скрипал и дъщеря му в британския град Солсбъри през март с веществото "Новичок". Москва отрича да има общо със случая.

Коментари

Задължително поле