Обезглавиха картела Синалоа: Арестуваха още двама от лидерите му

Снимка: DEA

Двама лидери на картела Синалоа, една от най-опасните и мощни престъпни групи в света, бяха арестувани в Тексас.

Исмаел Замбада Гарсия и Хоакин Гусман Лопес, синът на Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, бяха задържани в Ел Пасо, съобщиха американските власти.

76-годишният Замбада е съосновател на картела Синалоа заедно с Ел Чапо, който в момента е в затвора. За главата му имаше обявена награда от 15 милиона долара.

В изявление главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че Замбада и Гузман Лопес са „изправени пред множество обвинения в Съединените щати за ръководене на престъпните операции на картела, включително смъртоносните мрежи за производство и трафик на фентанил“.

Двамата мъже „се присъединяват към нарастващ списък от лидери и сътрудници на картела Синалоа, които Министерството на правосъдието държи отговорни“, добави той.

Картелът Синалоа е една от най-жестоките и мощни организирани престъпни групи в света, отговорна за масовия поток от наркотици, мигранти и оръжия в САЩ. Твърди се, че именно той наводнява американския пазар на наркотици с фентанил и подхранва смъртоносната опиоидна криза в нацията, която убива повече от 150 души всеки ден – еквивалента на 55 000 смъртни случая годишно.

„Фентанилът е най-смъртоносната заплаха, свързана с наркотиците, с която страната ни някога се е сблъсквала, и Министерството на правосъдието няма да се успокои, докато всеки един лидер, член и сътрудник на картела, отговорен за отравянето на нашите общности, не бъде подведен под отговорност“, каза Гарланд в изявление от четвъртък.

През февруари прокурорите започнаха дело срещу Замбада за производство и разпространение на наркотика. Той също така е изправен пред обвинения за трафик на наркотици, убийство, отвличане, пране на пари и организирана престъпност.

Замбада е бил мишена на служители на правоохранителните органи в САЩ от десетилетия, но никога не е бил в затвора.

„Той е прекарал целия си зрял живот като основен международен наркотрафикант, но никога не е прекарал нито ден в затвора“, казват от американската агенция за борба с наркотиците.

Замбада, един от най-дълго оцелелите капо в Мексико. Той е смятан за стратег на картела Синалоа, по-ангажиран в ежедневните операции от неговия по-ярък и по-известен колега Ел Чапо, който излежава доживотна присъда.

Той до голяма степен избягваше ужасяващото насилие - обезглавявания, разчленяване и дори одиране на съперници - които характеризираха ранните операции на организацията.

В интервю от април 2010 г. за мексиканското списание Proceso Замбада каза, че живее в постоянен страх да не отиде в затвора и би обмислял самоубийство, вместо да бъде заловен.

„Ужасен съм от това да бъда затворен“, каза Замбада. „Бих искал да мисля, че да, бих се самоубил.“

Наред с ролята си в картела Синалоа, 76-годишният мъж също е собственик на няколко бизнеса в Мексико, включително „голяма млечна компания, автобусна линия и хотел“, според Държавния департамент на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка