Обезщетения за чумата - след 1 септември

Дават по 300 лева на стопаните

Заявления се подават в кметствата

След 1 септември ще започне изплащането на обезщетенията за частните стопани, заклали доброволно прасетата си, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Еднократната помощ в размер на 300 лева ще получат стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства.

Право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път.

Допустими за подпомагане са собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип “лично стопанство”, които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба. Те трябва да бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и заверен в срок до 26 август.

Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото. Той трябва да заяви, че няма да отглежда прасета най-малко 12 месеца след последната дезинфекция.

Коментари

Задължително поле