Областният координатор на "Има такъв народ" в Плевен напусна партията на Слави, последваха го и в Монтана

Снимка: Фейсбук
Бившият областен координатор на „Има такъв народ” в Плевен - Иван Иванов.

Областният координатор в Плевен на "Има такъв народ" Иван Иванов напусна партията. Това съобщи самият той преди дни в официалния си профил във фейсбук.

В мотивите си посочва, че всъщност обещаваната промяна се е превърнала в подмяна. 

Публикуваме текста му без редакторска намеса:

Защо напуснах ПП „ ИМА ТАКЪВ НАРОД”  или как обещаната „ ПРОМЯНА” се превърна в поредната ПОДМЯНА
До Председателя 
на ПП „ ИМА ТАКЪВ НАРОД”, Г-н Станислав  Трифонов
До всички стойностни хора
 в ПП „ Има такъв народ”, които не искат да бъдат употребени.
До всички хора, 
които имат намерение и желание да гласуват за ПП „ Има такъв народ”.
ОТВОРЕНО ПИСМО
от Иван Иванов, 
бивш областен координатор на ПП „Има такъв народ” за гр. Плевен
Уважаеми г-н Трифонов, 
Казвам се Иван М. Иванов и съм част от онези 60 човека, които създадоха  инициативните комитети на нерегистрираната партия „Няма Такава Държава” и на вече регистрираната „Има Такъв Народ”.
От Ноември 2015 г се включих, като доброволец в набирането на подписи за Референдума иницииран от Слави Трифонов, защото смятах и още смятам, че гражданите на България трябва да имат по-голямо влияние в управлението на Държавата ни.
С времето се превърнах в неформален лидер на Доброволците в Плевенска Област, а на по-късен етап бях припознат, като такъв и от Ръководството на бъдещите две партии НТД и ИТН. Бях поканен да бъда част от Инициативните комитети и бях вписан в сайта на първата партия, като  Областен Координатор за Област Плевен.
През всичките тези почти 5 години до средата на Юли 2020г. вярвах,  че новата партия ще бъде различна, че членовете в нея ще имат думата, че няма да се спускат непознати за членската маса личности, както и че тази партия ще защитава предложените в Референдума точки за мажоритарност и за повече участие на гражданите в управлението на Държавата и на партията.
Уви! Оказа се,  че веднага след официалната регистрацията на ПП ИТН станах излишен и недостоен да бъда областен координатор, като мотивите които г-ца Виктория  Василева ми заяви бяха:
1. родителите ми не били от „СОЙ”, а на новия координатор били изтъкнати юрист и лекар?
2.   Имало брожения срещу мен, но не от членовете и доброволците в партията, а от „разни други“ хора, включително и от Вашата сестра, която съм виждал един път в живота си и която също, като всички новопостъпили в партията след моето отстраняване НЕ Е допринесла с нищо за реализацията на Референдума в Плевен?
След това бях учтиво помолен от г-ца Василева, цитирам: 
Да дам крачка назад, за да направя после две напред?
След като отказах да послушам този съвета  и заявих, че напускам партията, за да не преча на новия координатор, чух и „напълно  заслужените думи” от г-ца Василева, как ми липсват Чест и Достойнство, а в последствие и няколко намека, че ще ми изкарала кирливите ризи на показ!
Уважаеми г- н Трифонов, пиша това писмо, не за да навредя на партията или на Вашият имидж, а за да Ви обърна внимание за някои неща, които съм сигурен, че не знаете, нито пък повечето хора в партията Ви.
Ще започна с това, което се случва в последните 4-6 месеца в оглавяваната от вас партия в родният Ви Плевен:
1. Бях сменен от Вашата дясна ръка, Виктория Василева, а на мое място бе спуснат г-н Радостин Василев , което нямаше да е голяма драма, ако той беше поне някаква част от плевенската организация в последните 5 години или поне беше човек, който живее в Плевен? Уви!  Този човек, както и 100% от хората, които той привлече в структурите на партията  НЕ СА СИ МРЪДНАЛИ ПРЪСТА, нито за Референдума, нито за партията в нито един момент до нейната регистрация. Най-нелогичното в цялата тази картинка е, че самият Областен координатор не живее в Плевен от над 15 години, което пък е в пълно противоречие с обещанията Ви за мажоритарност?  Същият този г-н Василев, който вече се е обявил навсякъде за новия Министър на спорта с типичната  за него „скромност„ се хвали из целият град, че с лични средства е наел и обзавел партиения офис.  И в това нямаше да има нищо лошо, ако не бяха уверенията на хората около вас, че партията ще се издържа от членски внос и няма да зависи от поредните новозабогатели тарикати, които дават с ясната цел, че после ще взимат!
     Всъщност, няма ли нещо по-логично за Плевенчани от това да имат Областен координатор, който живее в София и си идва в Плевен през уикенда, за да се среща с хората и да води партията към просперитет??? 
2. Партията Ви в Плевен е превзета от най- големите нагаждачи, продажници, гъзолизци, интриганти и двуличници в града, а най- наглите  от тях са в най- близкото обкръжение на Вашият нов Областен координатор и вече са си разпределили държавни постове в града! Бивши общински съветници, дилъри на гласове преминали и изгонени от различни политически партии, намериха своя пристан под крилото на новия областен координатор.
3. Голяма част от  истинските Доброволци, които дадоха всичко от себе си, за референдума и за партията напуснаха, защото също, като мен са омерзени и разочаровани  от всичко, което се случи след появата на новото ръководство.
4. 90% от Общинските Координатори, които бях подал аз и които положиха много труд за каузата бяха сменени, а на тяхно място поставени отново стари политически лица, минали през други партии.
 Хубаво е да сте наясно, че трима от тях са тясно свързани с ДПС,  двама са бивши общински съветници и Зам. Кметове с обществено доверие близко до нула, а съпруга и сина на координаторката Ви за Община Червен Бряг (която работи при Вашата сестра и успя да я убеди колко съм лош и как трябва да бъда сменен, защото казах, че докато аз съм Областен координатор, тя няма да бъде Общински Координатор за Червен Бряг) бяха в обща листа на местните избори преди 6 месеца с новия областен координатор на ДПС за Област Плевен, като дори синът беше кандидат за общински Кмет от същата листа! Там обвързаността е толкова силна и видима, че дори и слепите хора в общината я виждат.
5. Поинтересувайте се кои хора са НАЗНАЧЕНИ (а не избрани от членовете) за общински координатор на Община Плевен и за общински секретар на същата и може би ще разберете какво очаква партията Ви в бъдеще!
6. От години Вие говорите за „Свобода на словото” във вашата телевизия, а  в същото време в Плевенската фейсбук страница на партията  се упражнява тотална цензура и се трият всички коментари, които не са положителни, а хората които си позволят да имат по-различно мнение са анатемосвани, като врагове и провокатори!
7. Доказателства за всички мои думи Ви бяха изпратени на 24.02.2021г. до офиса на 7/8 Тв на Площад „ България”
Но случващото се в Плевен е капка в морето на базата на това, че партията Ви е пробита на Национално ниво и то със съдействието на най-близките ви хора в нея!
 Още от преди създаването на партията Ви, в нея се зараждаше фигурата на СИВ КАРДИНАЛ , който с времето вече е по- силен от всякога и тихичко очаква да разгърне потенциала си след изборите. Този хитър човечец се казва Момчил Иванов (областен координатор на Велико Търново) и се ползва с протекциите на Виктория Василева и Тошко Йорданов. В последните няколко месеца, той успешно инфилтрира десетки негови протежета в няколко Областни и Общински ръководства, както и в почти всички експертни групи с ясната идея, че те ще са с големи шансове да бъдат на по предните и избираеми  места в бъдещите листи на партията! И понеже аз съм вече външен за партията и вероятно ще решите, че съм поредният разочарован, търсещ слава комплексар, то попитайте лично някой от наистина стойностните експерти,  дали имат съмнения за подобни хора в експертните групи!
Същият този г-н М. Иванов се опита да вкара и по времето когато аз бях областен координатор за Плевен няколко гнили ябълки, но аз не ги допуснах, както не допуснах и нито един политически нагаждач да стане част от партията.
Наясно съм, че няма как да познавате всички хора по места, но наистина Ви моля да направите ревизия на повечето новодошли в партията и експертните групи и да осъзнаете, че всички бъдещи Депутати от ПП ИТН, които влязат в Парламента, ще бъдат избрани, само заради Вас, което значи, че Вие ще сте гаранта за тях.
Обърнете внимание и на един от Софийските си координатори, защото е толкова жалко такива хора да Ви отговарят за София, че е направо тъжно.
Уважаеми г-н Трифонов,  аз не съм нито най-чистият, нито най-честният, нито безгрешен, но има с какво да се гордея и понеже в последните 5 г. до мен бяха още десетки доброволци, които заслужават уважение, ще си позволя да Ви изброя какво направихме всички ние в последните 5 години в Плевен:
- 41800 събрани подписа за Националния Референдум   (най-много в цяла България);
- Предадохме 359 протокола от Общо 375 възможни в Област Плевен от провелият се Национален Референдум;
- 580 подписа за регистрация на първата партия НТД ( най- много в цяла България, една шеста от всички събрани тогава);
- 300 подписа за регистрация на втората партия ИТН;
- Пуснали сме 12 сигнала за корупция  и конфликт на интереси свързани с местни политици от почти всички партии, като поне половината от тях са извършени с благословията на изключително одобряваният от вас Кмет на Плевен Георг Спартански и тук трябва да Ви стане ясно от кои хора са били броженията срещу мен.
- Инициирали сме и сме провели три кръгли маси касаещи обществено значими за Плевен проблеми;
- Пуснахме сигнал до ОЛАФ за явна кражба от гордостта на Плевен, а именно „ Панорамата”;
- Организирахме 7 подписки свързани с местни проблеми;
- Инициирахме и проведохме десетки протести по различни поводи, включително и на първата година от провеждането на Рефереднума;
- Организирахме и проведохме дебати с кандидатите за Кметове преди 6 месеца;
- Задали сме десетки въпроси към Кмета и Общинските Съветници  и посещавахме редовно всички сесии на Общински Съвет – Плевен;
-  Благодарение на наш сигнал започна националното разследване за депониране на отпадъци в цяла България. Всичко започна от Плевен, където ние заснехме с дрон незаконното депо и сигнализирахме първо във фейсбук групите, а след това и пред институциите;
- Провели сме и поне дузина инициативи с Благотворителни каузи;
- Имам честта да съм един от тримата, които инициираха и изградиха паметник на 9-та пехотна Плевенска дивизия, който 100 години много други не успяха да изградят.
Смело мога да кажа, че Доброволците, които вече не са част от Вашата партия се превърнаха в Гражданската съвест на Плевен и това също ме кара да бъда горд.
Това успяхме да направим Ние, бившите вече доброволци за нашия малък и замиращ Плевен, не е кой знае какво, но със сигурност е повече от това, което са направили и някога ще направят Вашите настоящи избраници!
Уважаеми г-н Трифонов, стотици хиляди българи Ви вярват и разчитат, че Вие ще сте носител на нов морал, че ще вкарате в бъдещото народно събрание чисти, независими, смели, интелигентни и най- вече добри хора, които ще работят за Народа, а не за себе си!
 За  това отново Ви моля да се огледате внимателно и да не допускате грешките на всички предишни политически лидери, които пълниха и пълнят парламента с алчни, нагли и самовлюбени тарикати. 
Уважаеми дами и господа експерти, доброволци  и членове на ПП ИТН, вие които наистина имате чисти помисли, които искате истинска промяна в България, вие които сте гръбнака на тази партия, апелирам към всички вас да не си мълчите, да изгоните търговците от партията и да не позволявате да бъдете използвани от тях!
Уважаеми гласоподаватели, вие които решавате какво да е бъдещето на нашата красива България, апелирам към всички вас, да не гласувате за по- малкото зло ( защото то никога не се оказва такова), да се интересувате какви са хората, които представляват една или друга партия и ако наистина намирате морал в тях, то ги подкрепете, но няма ли го, то просто не гласувайте!
„И сега какво да ги правим тези Пе…., 
след като вие сте ни ги избрали….“
С уважение,
Иван Иванов

Малко след напускането на Иван Иванов, в бургаски регионални сайтове се появи информация за оттеглянето от "Има такъв народ" на областния координатор в града Тодор Иванов, който е изтъкнал лични причини за действията си.

За хвърлена оставка съобщават и хасковски медии. Областният координатор на "Има такъв народ" Денислав Димитров е напуснал партийния пост, като основен мотив е фактът, че нямало прозрачност и листите за изборите са редени в София, предава "Хасково.лайв".

По-рано днес излезе информация и за напускането на партията на Слави Трифонов и на областния координатор в Монтана Георги Йорданов, както и на други членове на "Има такъв народ" в региона, съобщава Novini.bg.

Ето какво пише в отвореното си писмо Георги Йорданов:

„До Слави Трифонов председател на ПП „Има Такъв Народ”

Слави, Пише ти областният координатор на Монтана, Георги Йорданов.

Много мислих дали да премълча и този път, но още не мога да се опомня от заканата на Тошко Йорданов, с която започна срещата на координаторите на “Има такъв народ” в края на миналата седмица

И ако трябваше да му отвърна подобаващо, просто трябваше да не му регистрирам листата, вашата, спуснатата листа. Но мен тук всички ме познават. Аз съм скромен и почтен човек и съм се научил да не отвръщам на подлеца с подлост, защото така ставам като него.

Когато аз и хората от Монтана дойдохме на първото и второто събрание за регистрация на партията ти, ние бяхме там в качеството си на млади и мотивирани хора, представляващи желанието на мнозина да се развиват и да живеят по-добър живот в Северозапада.

Същия онзи Северозапад, на който твоите сценаристи често се подиграват в шоуто. И не дойдохме, защото сме безработни или умрели от глад в Монтана, а защото бяхме повярвали на желанието ти да въведеш повече честност в политиката, да дадеш път на млади и уважавани хора, да имаме всички ние правото да избираме личности, а не спуснати удобни партийци.

При първата ни среща с Тошко Йорданов и Виктория Василева обещанията бяха съвсем различни от това което наблюдаваме сега – говорихме за мажоритарен вот, за личности познати в обществото, говорихме за това как ще се допитват до организациите и до нас и как заедно ще променим системата, а се оказа, че нямаме право да взимаме, каквито и да са решения.

Имаме право само да събираме членски внос, да осигурим помещения за офиси, да плащаме разходите, да агитираме и да търсим нови членове.

Ние сме местни хора, когато агитираме го правим не от екрана, а на срещи с хора.

Живи срещи, където няма сценарий и заучени реплики. Аз няколко пъти питах за програмата, защото питат и мен. Питат ме какво ще направим, как, с кого. Но не мога да отговоря, защото ми беше казано, че не е моя работа, че когато му дойде времето има кой да отговаря за политиката на партията, че програмата ще ни я обяснят, но после.

Е, как да обясня, че съм за? Хората ме питат: За какво точно си? И как и с кого ще го направите? Кой от нашите ще ни представлява там ако спечелите?

Аз съм “поел риска” да живея в Монтана – нещо с което някои хора, които вие подредихте в листите си не могат да се похвалят. А спускането на такива хора в листи е практика на онези другите партии. Защо го позволихте тогава?

В редиците на нашата партия, тази на която все още съм член, има хора от дълбините на СДС, които са били отхвърлени, има и такива, които в момента са в Народното Събрание, като експерти в определени комисии и получават заплата от същите тези, които са на власт в момента. Тоест те и днес могат да въздействат и да управляват чрез своята експертиза. Тези хора са писали нашата програма. В тях какво ново има?!

След като са имали достъп до властта до сега защо не са се възползвали и не са разработвали качествени програми? Ако вие се гордеете с тези хора – аз не се гордея, а и не им вярвам.

Когато последно питах за програмата ми беше казано, че тя ще бъде обявена в ефира на Телевизия ⅞ като изненада. Как да накарам хората да гласуват за тази партия, като идеите заложени в програмата тепърва щяха да изненадват и самия мен? Как очаквате такова сляпо доверие? Все пак вие сте певец, а онези, които ви пишат сценария отдавна са загубили връзка с реалността.

Взех решението да стана партиен член за първи път във вашата партия. Вашето отношение и онова на вашия сценарист Тошко към нас, като регион, днес ме кара да се срамувам. Заемам поста на областен координатор към момента – повече не искам да съм такъв.

Явно съм сгрешил за Вас. Все пак Ви обръщам внимание – всички казват, че ще оберете вълната и недоволството, че ще съберете много хора които ще вкарат Вас и тези около Вас в парламента. Ако някога имате възможност да направите нещо и ако някога сте бил искрен в намеренията си – обърнете внимание на това което вашето партийно ръководство допусна да се случи тук в Монтана. Живота не е телевизионно шоу.

Както казах – Монтанчани ме познават добре, затова предпочитам да изляза сега.

Подредили сте листа, без да питате местната организация, без изобщо да се поинтересувате кого и защо номинираме. Образът който се опитвате да създадете в Северозападното шоу на прости или глупави или необразовани може би Ви е подвел. А в случай, че всъщност вярвате на този образ предполагам, че сте съдили по вашите представители от този регион и начина, по който те самите се възприемат. Ние обаче сме други и искаме друго отношение.

Аз отказах да участвам в листата при номинациите в областта, но застанах зад млади, образовани и уважавани местни хора, въпреки че ми бе показано ясно, че ръководството не се интересува от мнението ни.

Дали, защото не ви събрахме исканата сума от 10 000 лева за предизборна платформа или защото, както Тошко каза: “Има много хора, на които е обещано ..” или защото смятате хората тук за глупави и отчаяни, не зная. Но вие дори и не се срещнахте и не изслушахте нашите номинации. Явно имате други ангажименти за региона ни или той изобщо не ви интересува.

Искам да знаете кое ме накара да реша да напусна партията ви и поста на областен координатор. За да разпитате какво се случва по другите области и региони и да не се залъгвате, че това, което се случва е хубаво. Няма да ви пиша за високомерното отношение на подчинените ви, нито за това, че нито веднъж не попитахте какви са проблемите на областта ни и какво бихме искали да се промени.

Ще ви дам един прост пример за това какво е да се самозабравиш само при миризмата на власт: На последната среща на областните координатори влизайки в помещението Тошко Йорданов – заплашително заяви, че ако някой има намерението да става депутат с преференции – да знае, че “ще му почерни живота”…(ДО ТУК С МАЖОРИТАРНИЯ ИЗБОР!!!)

Всъщност, може би още по-възмущаващото бе това, че никой не възрази на заканата.

Координаторите забиха погледи в земята и не издадоха и звук.

Аз никому в живота не съм позволявал да ме унижава. Помислих си какво би станало ако се завъртя и му изпратя една монтанска по самозабравилата се муцуна, но си помислих и за хората, които бях накарал да станат членове, помислих си и за ентусиазма, с който започнахме това начинчние. И реших да помисля. Да събера общинските координатори и да разговарям първо с тях. Дължах им го.

Подобно отношение е недопустимо. Стана ми ясно, че вие искате да влязат в парламента тези, с които имате някакви договорки. А и такива, които мълчат и слушат. Какъв е смисъла от партия, която въвежда такива правила и дисциплина, липса на прозрачност и спускане на решенията от горе по възможно най-грубия начин? Такива партии вече си има, че и дори са по-демократични от вашата.

Няколко дни се чудих как така едно говорите, а друго става. Спомних си и за интервюто ви с Бойко Борисов и май взе да ми става ясно, че си правите експеримент с нас, ентусиастите. Страх ме е да помисля ако се окаже, че неслучайно така си правите партията ..

Затова се извинявам н а всички, които убеждавах, че “Има такъв народ” е алтернатива. И го правя днес, преди да започне кампанията. Извинявам се на своите съграждани. Аз самия съм се заблуждавал.

На господин Йорданов специално искам да кажа – рано е да започвате със заплахите. Ние сме преживяли много правителства, с които не сме били съгласни и много управляващи, с които не сме мислили еднакво. Не Вие сте ни нужни, а ние на Вас. Ако това не го разбирате жалко за хората, които успяхте да излъжете и другаде. Успех.

Без уважение, Георги Йорданов, бивш областен координатор.

Приемете това писмо, като молба за напускане и като последното, което ще направя като член на ПП “Има Такъв Народ”. Не е за Вас, а за тези които не искам да бъдат потърпевши“

По-късно последва и втори ниво от партийци:

„С настоящото писмо Ви заявяваме, че напускаме ПП“ Има такъв Народ“ и длъжностите си на общински координатори в област Монтана. Мотивите ни за това вече са ви известни. Те са подробно описани в писмото на областния координатор за Монтана – Георги Йорданов.

Никой от нас, няма намерението да се кандидатира в листи на други партии, нито пък да развива занапред политическа дейност. Онези от нас, които по някакви причини поставихте в листите си – отказваме участието си и ще заявим това в РИК.

Може би така, с подобни проекти, отвратените от политиката ще стават все повече, а промяната невъзможна. Искрено се надяваме, че това не е целта ви.

Ако все пак Ви интересува какво се случва във вашата партия и имате желание да промените това което се случва – имаме какво да Ви разкажем.

Георги Никифоров, община Вършец

Емил Николов, община Бойчиновци

Валентин Георгиев, община Чипровци

Банко Банков, община Монтана

Димитър Иванов, община Дамяново“

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика